Mesto za reklamu
  1. 05. 2021.

У свету је више од 163 милиона заражених коронавирусом док је близу 3.400.000 умрло од последица ковида-19. Истовремено, од те болести опоравило се више од 142 милиона људи.

Бајден: САД ће послати још 20 милиона вакцина у иностранство

Председник САД Џо Бајден ће рекао је да ће до краја јуна САД послати у иностранство још најмање 20 милиона доза вакцине против ковида 19, што је први пут да Вашингтон дели
вакцину одобрену за домаћу употребу.

Бајден је најавио у понедељак да ће његова администрација послати вакцине Фајзер-Бионтека, Модерне, и Џонсона и Џоносна, поврх 60 милиона доза Астра-Зенеке које су већ планиране да се дају другим земљама.

За разлику од осталих, цепиво Астра-Зенеке још није одобрено за употребу у Сједињеним Државама.

„Овим желимо да водимо свет својим вредностима демонстрација наше иновативности, домишљатости и основног пристојност америчког народа “, рекао је Бајден.

(Ројтерс)

Италија скраћује полицијски час

Италијанске владајуће странке сагласиле су се да се у тој земљи скрати ноћни полицијски час – да почне од 23 сата, уместо као до сада од 22, навели су извори агенције Ројтерс.

Мере ступају на снагу одмах уз ублажавање осталих ограничења у подручјима где је број инфекција низак.

У овим областима полицијски час започињаће од 7. јуна у поноћ, а биће потпуно укинут од 21. јуна.

До понедељка око 8,6 милиона Италијана, или 14,5 одсто популације потпуно је имунизовано, док је нешто више од 30 одсто примило најмање једну дозу цепива порив ковида 19.

(Ројтерс)

Шпан: После 7. јуна сви грађани Немачке ће моћи да се вакцинишу

Немачки министар здравља Јенс Шпан најавио је да ће та земља, почев од 7. јуна, омогућити вакцинацију за све своје грађане, што значи да тренутни систем којим се даје приоритет одређеним групама више неће бити на снази.

“То не значи да ће сви моћи да закажу вакцинацију у року од неколико дана, али свако ко буде желео да се имунизује имаће прилику”, додао је Шпан, а пренео АП.

Нагласио је да се кампања вакцинације убрзала претходних недеља и да ће до краја маја око 40 одсто грађана Немачке добити бар једну дозу вакцине.

(Танјуг)

Побољшање епидемијске ситуације у Словачкој

Епидемијска ситуација у Словачкој се побољшава и од данас ниједна област у земљи више није категорисана као црна зона.

Две области означене су као тамноцрвене, 23 као умереноцрвене, 50 као светлоцрвене, а четири области имају наранџасту епидемијску ознаку, наводи се у извештају ТАСР-а.

На снази је и даље обавеза да се носе заштитне маске, али дозвољено је ношење обичних платнених маски или чак шалова и марама у областима које су означене као наранџасте, жуте или зелене.

(Танјуг)

„Српска стварност“ / Агенције /

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here