Mesto za reklamu
  1. 02. 2022.

Аустрија најавила четврту дозу, а већина Аустријанаца не жели укидање обавезне вакцинације

Од сутра се у Аустрију може ући са потврдом о примљене три дозе вакцине или две примљене дозе уз негативан PCR тест, а уважаваће се се и писани доказ о прележаном ковиду.

Аустрија иначе већ припрема за јесен и најављено је давање и четврте дозе вакцине против корона вируса, али је тренутно велики број оболелих последица завршетка студентског распуста и масовни боравак на скијалиштима у земљи.

У земљи је вакцинисано 72 одсто становника, али је јуче евидентирано 38.000 новозаражених, а посебно забрињава податак да је од среде до данас удвостручен број преминулих, јуче чак 44.

Сваки грађанин Аустрије до данас се у просеку 32 пута подвргао бесплатном PCR тестирању.

Већина Аустријанаца не жели укидање обавезне вакцинације

Већина Аустријанаца не жели укидање обавезне вакцинације, као што је то последњих дана тражено из више покрајина.

Истраживање јавног мњења института “Интеграл” показало је да чак 61 одсто Аустријанаца сматра обавезну вакцинацију добром.

Тек сваки четврти одбија обавезну вакцинацију.

Десет одсто Аустријанаца је и даље одлучно да се не вакцинише против ковид19 и поред законске обавезе.

Пре пола године тај број је био на 17 одсто.

Већина Аустријанаца сматра да имунизација није непотребна мера иако је омикрон сој много блажи.

Две трећине, то јест 69 одсто је мишљења да захваљујући бустер дози тренутни талас није однео већи број жртава.

На другој страни, 15 одсто је уверено да омикрон сојем долази и крај пандемије, а тако и вакцинацији.

 “Зелени пасош” иде на “стенд бај”

“Зелени пасош” у Аустрији, након одлуке владе да од 5.марта укине готово све епидемиолошке мере, неће бити укинут, већ само одлази у “стенд бај”, односно биће у приправности, поручује Министарство здравља.

Изјава министра здравља Волфганга Микштајна да унутар Аустрије од тога датума неће више важити “зелени пасош”, изазвао је нејасноће међу грађанима, посебно имајући у виду да Беч не одустаје од строжијих мера, које предвиђају контролу вакциналног статуса.

Министарство наглашава да се апликација “зелени пасош” неће угасити, већ ће наставити да ради, али да мера “зелени пасош” одлази на “стенд бај” и биће враћена када то поново буде потребно.

То значи да ће вакцине и информација о прележаном ковид-19 или негативном тесту остати ускладиштене у “зеленом пасошу” и могу бити приказиване ако је то потребно, на пример, приликом одласка у ресторан у Бечу.

“Зелени пасош” биће користан за путовања.

“‘Зелени пасош’ је појам за сертификате о вакцинацији, излечењу или тестирању, и служи као инструмент у борби против пандемије, како би се доказао статус приликом контроле. Пошто се ради о сертификатима усклађеним са ЕУ, то је европски пројекат, који олакшава путовање унутар Уније за време пандемије”; поручује Министарство.

Белгија попушта епидемиолошке мере за путнике и грађане

Белгија је од данас ублажила низ епидемиолошких мера и са тзв црвеног кода прелази на наранџасти, када је у питању ситуација са корона вирусом у земљи.

Од поноћи, за улазак путника из трећих земља у Белгију више није потребан додатни негативан тест, већ само важећи дигитални сертификат о вакцинацији – валидан девет месеци од последње вакцине или потврда о опоравку од ковида – до шест месеци од опоравка.

Белгијске власти напомињу да путници који долазе из земаља које нису чланице ЕУ или Шенгена, а нису на белој епидемилошкој листи, и даље морају бити у потпуности вакцинисани или да путују из суштинских разлога.

Нова правила унутар земље подразумевају отварање ноћих клубова, укидања временског ограничења за рад барова и ресторана, укидање обавезе рада на даљину четири дана у недељи и укидање ограничења броја људи на спортским активностима и скуповима који се одржавају напољу.

За улазак у барове и кафиће и за остале догађаје у затвореном и даље важи обавезна контрола дигиталних ковид сертификата, а прихватају се и дигитални зелени сертифкати издати у Србији.

Куповина на затвореном и у отвореном више не мора да се обавља самостално или у пару, а укидају се и ограничења максималног броја клијената који могу истовремено да уђу у радње.

Обавеза ношења заштитних маски у затвореним просторијама, школома, превозу и проментним местима на отвореном се укида за млађе од 12 године, али и даље остаје на снази за све остале.

Број новозаражених корона вирусом у Белгији у последњих недељу дана пао је за 44 процента у односу на почетка фебруара и износи 13.000 на дневном нивоу.

Истовреммено, број смртних случајева на дневном нивоу, изазваних последицама инфекције, наставља да расте и стигао је до 50 преминулих.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here