Mesto za reklamu

13. 01. 2022.

Према данашњој карти Европског центра за превенцију и контролу болести (ECDC), практично све земље Европске уније су обојене тамно црвеном бојом.Светлоцрвено су обојени само делови Пољске, Мађарске, Румуније и Бугарске, пренели су хрватски медији.

Француски Сенат одобрио нове антиковид мере

Француски Сенат одобрио је данас најновије мере којима ће се држава борити против ковида, укључујући и вакцинационе пропуснице, што је наишло на противљење дела јавности, након оштре критике председника Емануела Макрона усмерене ка невакцинисаним грађанима.

Сенат је подржао антиковид мере и закон о вакцинационим пропусницама гласовима 249 “за” и 63 “против”, пренео је Ројтерс.

Закон је већ прошао доњи дом парламента раније овог месеца.

Макрон и чланови његове владајуће странке “Република у покрету” су отпочели кампању ове године против невакцинисаних, јер се Француска бори са петим таласом корона вируса.

Председник Француске је за “Парисијен” изјавио раније овог месеца да жели да “излуди” невакцинисане, тако што ће им отежати живот док се не вакцинишу.

У среду, Француска је регистровала 361.719 нових случајева, а преминуло је још 246 пацијената у болницама.

Једнодневни штрајк наставника у већини француских школа

Француски просветни радници обуставили су данас наставу на један дан због, како кажу, владиног пропуста да усвоји усклађену политику за школе око управљања пандемијом ковида или да правилно заштити ученике и особље од инфекције, јавља Ројтерс.

“Достигли смо такав ниво огорчености, гнева, умора, да нисмо имали другу опцију већ да организујемо штрајк и пошаљемо јак одговор влади”, рекла је Елизабета Ален-Морено, секретар Уније наставника.

Из Уније су рекли да очекују да ће бројне школе у Француској бити затворене данас, а већи део просветних радника, међу којима и око 75 одсто учитеља из основних школа, придружиће се једнодневном штрајку.

Унија представља школске директоре, инспекторе и остало особље које се такође прикључило штрајку.

Француска је суочена са драматичним повећањем броја оболелих на дневном нивоу, који је достигао близу 370.000 случаја у дану.

“Замор и огорчење целе образовне заједнице достигли су невиђен ниво. Одговорност министра и владе у овој хаотичној ситуацији је апсолутна због непрестаних промена, непроменљивих протокола и недостатка адекватних начина да се школама гарантује да могу да раде адекватно”, саопштило је 11 унија у заједничкој изјави.

Аустрија: Обавезна вакцинација већ идуће недеље у парламенту?

Аустријски парламент могао би већ идуће недеље да одлучи о увођењу обавезне вакцинације против корона вируса, пошто је окончан период јавне расправе о нацрту закона.

Министарство здравља тренутно анализира све приспеле предлоге измене нацрта закона, а и влада ће са опозиционим странкама и правницима размотрити коначну верзију.

Канцелар Карл Нехамер и министар здравља Волфганг Микштајн су раније најавили да неће бити већих промена, нити одлагања.

Ако све буде текло по плану закон би се већ идуће недеље могао наћи пред посланицима.

Током процеса јавне расправе поднето је чак 108.325 изјава на нацрт закона.

Многе институције и експерти предали су предлоге и забринутост у усклађеност са Уставом.

У понедељак, како је најављено биће размотрена финална верзија закон, а крајем недеље, на редовном заседању парламента, закон би могао бити усвојен.

Пошто и други дом парламента, на седници од 3.фебруара, да пристанак закону, обавеза о вакцинацији могла би почети са применом почетком фебруара.

У међувремену треба решити техничко спровођење обавезне вакинације, као и начин контроле, те и казне.

За сада је предвиђено да казне износе до 600 евра, ако невакцинисано лице пристане на казну, а уколико одбија плаћање или уложи жалбу казна би могла износити и до 3.600 евра.

Аустријски канцелар Карл Нехамер и даље мора да остане у карантину, пошто је поново позитивно тестиран на корона вирус.

Нехамер нема никакве симптоме, ради у пуном капацитету и обавиће све своје термине наредних дна путем видео и телеконференције, најављено је из његовог кабинета.

Швајцарски регулатор одобрио лек “регкирона” против ковида

Швајцарски регулатор за лекове “Свис медикс” је саопштио данас да је дао привремено одобрење за употребу лека “регкирона” на бази моноклонских антитела који се може користити за лечење ковида-19 код одраслих.

Регулатор је саопштио да подносилац пријаве није доставио никакве информације о његовој ефикасности против веома заразног омикрон соја, преноси агенција Ројтерс.

Лек “регкирона”, који садржи активну супстанцу регданвимаб, може се користити за лечење одраслих пацијената са ковидом ако није потребна терапија кисеоником или хоспитализација, а постоји велики ризик од развоја тешког облика ковида-19.

Немачка препоручила бустер дозу за децу од 12 до 17 година

Немачко вакцинационо саветодавно тело препоручило је данас да сва деца узраста између 12 и 17 година приме бустер дозу вакцине против коронавируса.

Како наводи агенција Ројтерс, Немачка је за протекла 24 часа пријавила нови дневни рекорд – више од 81.000 позитивних случајева коронавирусом.

После Сједињених Америчких Држава, Израела и Мађарске, Немачка је међу првим земљама у свету које су дале препоруку за вакцинацију деце тог узраста.

“Тренутна ситуација са наглим повећањем броја случајева изазваних омикроном и страховитим последицама по здравствени систем у Немачкој, чини неопходним продужење кампање вакцинације”, саопштило је саветодавно тело, познато и под називом СТИКО.

СТИКО у саопштењу наводи да би трећа доза требало да буде Фајзер/Бионтек вакцина, коју би деца требало да приме најраније три месеца од примљене друге дозе вакцине.

Такође се додаје да су ризици од тешких нежељених ефеката веома ниски, док су подаци о ефикасности и безбедности бустер дозе за децу од 12 до 17 година и даље ограничени.

Финска скратила ковид карантин са 10 на пет дана

Финска је смањила дужину трајања карантина за ковид-19 са 10 дана на пет дана за већину слуцајева, саопштила је данас финска Управа за јавно здравље.

Лекари ће и даље моћи да одреде карантин који је дужи од 10 дана ако буде потребно, наводи се у саопштењу, преноси агенција Ројтерс.

Са омикрон сојем “напредак развоја инфекције се убрзао и зато дужина карантина од десет дана више није оправдана као што је била раније”, рекао је новинарима Ото Хелве, главни лекар финске Управе за јавно здравље ТХЛ-а.

Финска је пријавила 53.600 нових случајева ковида током ове недеље, што је за 27 одсто више у односу на недељу дана раније, али власти су саопштиле да ти бројеви више нису поуздани због недостатка капацитета за тестирање услед брзог ширења омикрона у земљи.

Укупан број умрлих од пандемије у Финској је достигао 1.700 од почетка пандемије, а број хоспитализованих пацијената се удвостручио на 690 у последње две недеље.

Шведска очекује врхунац новог таласа крајем јануара

Шведска би могла да достигне врхунац новог таласа заражавања корона вирусом крајем јануара, саопштила је данас национална агенција за здравство.

“Наши прорачуни показују да би масовно заражавање могло да расте још две седмице, а врхунац би био достигнут крајем јануара”, наводи се у саопштењу агенције, преноси Ројтерс.

Како се додаје, према најгорем сценарију дневни број случајева могао би да достигне 69.000 крајем јануара.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here