Mesto za reklamu
  1. 12. 2021.

У Италији се уводе нове мере. Обавезно ношење маски и на отвореном …

У Италији се уводе и нове мере, па тако уочи великих куповина пред Божић, све више италијанских градова уводи обавезно ношење маски у градским средиштима. Нови градоначелник Рима Роберто Гуалтијери потписао је налог у среду а по том налогу, од ове суботе, закључно с 31. децембром, људи ће у великим деловима градског центра морати да носе маске, чак и на отвореном.

Између осталог, новим мерама су погођена и популарна туристичка места Рима на Шпанском тргу и позната трговачка улица Виа дел Корсо.

На северу Италије, у метрополама Милану, Бергаму и Болоњи сличне мере су већ уведене.

Такође, у главном граду Пијемонта, Торину, градоначелник Стефано Ло Русо потписао је одлуку која обавезује људе да носе маске за лице читавог дана у неким деловима градског центра, док је у неким деловима не морају носити од увече до идућег јутра.

У Италији су здравствени стручњаци већ више пута наглашавали важност ношења маски за заштиту од корона вируса.

У Белгији нове мере у школама због ширења ковида

Белгија уводи строже мере трећи пут за три недеље, објавила је белгијска влада јер се не смањује број заражених и хоспитализованих.

Премијер Александер Де Кро рекао је на конференцији за медије да је актуелни талас озбиљнији него што се очекивало и да су стопе “заражавања међу највишима у Европи”.

Белгија у протеклих недељу дана у просеку има 17.862 случајева дневно, а хоспитализовано је више од 3.700 људи, преносе локални медији.

Школе су обухваћене новим мерама против ширења заразе. Деца од шест година и старија морају носити маску и отказане су им све ваннаставне активности. Основне школе и вртићи завршиће с радом 20. децембра, недељу дана раније, док се у тек половини средњих школа настава одржава у учионицама.

Забрањене су активности у затвореном простору, изузев свадби, погреба и приватних окупљања. Догађаји у затвореном простору ограничени су на 200 особа. Дворански спортови смеју да се одржавају, али без публике.

Упркос нагађањима, не уводе се нове рестрикције угоститељском сектору. На божићним сајмовима потребно је показати ковид-потврду о вакцинацији, или негативном тесту и обавезно је ношење маски.

Француска припрема нове мере против ковида 19.

Током викенда у Француској ступају на снагу нове мере против корона вируса, уочи састанка у понедељак на којем ће се расправљати о оштријем националном одговору на све већи број заражених у земљи.

Од ове суботе при уласку на скијалишта биће обавезна потврда о вакцинацији, о преболевању ковида или предочавање негативног теста као и “здравствена пропусница”.

Сви који се возе жичарама или на скијалиштима чекају у редовима, у складу с новим мерама, морају носити маске, преносе француски медији.

Такве мере се уводе у подручјима са седмодневном инциденцијом вишом од 200 новозаражених на 100.000 становника.

Тренутно седмодневна стопа инциденције на нивоу Француске износи знатно више од 300 новозаражених.

У округу Мозел, који се граничи с Немачком, од суботе је ношење маски постало обавезно чак и на отвореном. Правило се односи на општине с више од 5.000 становника у периоду од 6 ујутро до поноћи.

Након одлуке власти префектуре Мозел, чији је главни град Мец, маске се морају носити на пијацама и на божићним сајмовима као и свуда за време чекања у реду.

Мноштво људи окупљених на популарном божићном сајму у оближњем Стразбуру подстакло је расправу градских власти о томе јесу ли актуелна правила довољно снажна, с обзиром на то да се вирус врло брзо шири и према Алзасу, а болнице већ имају планове за деловање у ванредним ситуацијама.

Због тога од петка и на божићном сајму у Стразбуру важе строжија правила, а влада ће у понедељак на састанку у Паризу расправљати о даљњим мерама.

Очекују се рестриктивне мере које ће се односити на већа окупљања, попут оних на фудбалским утакмицама, а могуће је и ограничење капацитета места за седење у биоскопима и ресторанима.

У Русији 32.602 новозаражених, 1.206 преминулих од ковида

У протекла 24 сата у Русији је забележено 32.602 случаја инфекције корона вируса и 1.206 смртних исхода, саопштио је данас Кризни центар за борбу против корона вируса.

Према подацима Кризног центра, у апсолутном износу, повећање броја заражених је најнижа од 15. октобра, док је релативни пораст новозаражених на нивоу од 0,33 одсто, преноси агенција Тас с.

Од почетка пандемије корона вируса, Русија је регистровала укупно 9.801.613 заражених и 281.278 преминулих.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here