Mesto za reklamu
  1. 02. 2022.

Око 22 одсто становника Аустрије тренутно није довољно вакцинисано против ковид-19, нити је прележало инфекцију.

Према Статистичком заводу, у Аустрији 69 одсто становништва има важећи сертификат о вакцинацији, а удео излечених је девет одсто. Стопа вакцинације, како је истакао генерални директор Статистичког завода Тобиас Ман, зависи од нивоа образовања и посла.

“Стопа вакцинације код младих испод 25 до 64 године са високом школском спремом је на око 82 одсто, јасно виша него код особа са обавезним школским образовањем, где је стопа 69 одсто. Запослени у тој старосној групи са 76 одсто имају већу стопу вакцинације од незапослених где је она свега 71 проценат”, објаснио је он.

Што се тиче деце између пет и девет година, 18 одсто је до сада вакцинисано, али је 19 одсто прележало ковид19.

Код малишана од 10 до 14 година стопа вакцинације је 42 одсто, а удео излечених је око 20 одсто.

Најнижа стопа вакцинисаности је у грађевинарству са 68 одсто, али и пољопривреди са 70 одсто.

Занимљиво је да је стопа вакцинисаности, у коју су укључени и излечени, аустријских држављана је 72 одсто, а страних суграђана свега 55 процената.

Тако особе рођене у Чешкој, а које живе у Аустрији, имају највећу стопу вакцинисаности од 74 одсто, затим следе имигранти из Немачке И Авганистана са 73 одсто.

На другој страни најнижа стопа вакцинисаности је међу особама пореклом из Румуније са 48 одсто и Руске Федерације са 51 процентом.

Статистички завод објашњава да би узрок тако ниске стопе вакцинисаности могао бити у добијању вакцина које нису признате у Аустрији.

Пољска укида већину мера од 1. марта

Пољска ће од 1. марта укинути већину рестриктивних мера, уведених због корона вируса, али ће на снази остати обавеза ношења заштитних маски, саопштио је данас премијер те земље Матеуш Моравјецки.

“Након консултација са лекарима и након што смо видели шта се дешава у другим државама, можемо да уведемо далекосежне промене у нашој политици рестриктивних мера”, рекао је Моравјецки обраћајући се новинарима, а преноси Ројтерс.

У Пољској је од почетка пандемије корона вируса регистровано више од 5,5 милиона случајева корона вируса, док је 110.157 особа преминуло од последица ове инфекције, показују подаци сајта Wорлдометерс.

У Софији протести због епидемиолошких мера и инфлације

Око 1.000 демонстраната окупило се данас у центру Софије да протестују против епидемиолошких мера и због инфлације у земљи.

Како преноси агенција Ројтерс, протесте је организовала опозициона партија “Препород”.

Држећи транспаренте са натписима “Желим нормалан живот” и “Ковид-19 је тиранија, а не пандемија”, демонстранти су извиждали премијера Кирила Петкова док им се обраћао.

Демонстранти су захтевали да се одмах укину обавезна ковид пропусница, тестирање на корона вирус у школама, као и обавезно ношење маски у затвореним просторима.

Како се наводи, годишња инфлација у јануару је скочила на 13-годишњи максимум од 9,1 одсто, а бугарска влада је замрзла цене струје за домаћинства и предвиђа смањење инфлације у другој половини ове године.

Премијер Петков, који планира 20. марта да укине ковид пропуснице, апеловао је на демонстранте да “своје фрустрације оставе по страни”.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here