Mesto za reklamu
  1. 01. 2022.

У Бугарској рекордних 12.399 новооболелих у једном дану

Бугарска је данас пријавила рекордних 12.399 нових случајева корона вируса у једном дану, показују званични подаци, при чему је већина случајева изазвана заразнијим омикрон сојем.

Бугарска, у којој је вакцинисано мање од 30 одсто од седам милиона становника, забележила је и још 73 смртна случаја у последња 24 часа, преноси агенција Ројтерс.

Око 5.300 људи примљено је у болнице, од којих је 692 на интензивној нези.

Са најновијим подацима, број заражених од почетка пандемије у Бугарској је премашио 903.000, а преминуло је 32.869 људи.

“Недавни скок у броју деце са позитивним тестом на корона вирус подстакао је бугарске власти да размотре продужење једнодневне паузе на девет дана, почев од 29. јануара”, изјавио је бугарски министар просвете.

Више од 38 одсто ученика прешло је на онлајн наставу, док ће ресторани, кафићи и барови у престоници Софији морати да раде са 50 одсто капацитета и до 22 цаса од сутра.

У Чешкој скоро 40.000 заражених, нови рекорд

Чешка је у протекла 24 сата регистровала 39.614 нових инфекција ковида-19, што је највећи дневни број од почетка пандемије, показали су данас подаци чешцког министарства здравља.

Реч је о другом дневном рекорду у последњих недељу дана, преноси агенција Ројтерс.

Претходно је у понедељак регистровано 30.367 нових инфекција у земљи од 10,7 милиона људи.

У Мађарској 20.174 новозаражених, преминуло 69 особа

У протекла 24 сата у Мађарској су регистрована 20.174 нова случаја корона вируса, а преминуло је још 69 пацијената, објављено је на сајту коронавирус.гов.ху.

Број активних случајева инфекција повећан је на 205.376, а на болничком лечењу је 3.145 ковид пацијената, од којих је 164 на респираторима, преноси агенција МТИ.

Од почетка пандемије у Мађарској је укупно забележено 1.471.276 случајева заражених корона вирусом, а од последица овог вируса преминуло је 41.087 особа.

У Немачкој нови рекорд – 164.000 новозаражених

Немачка данас бележи нови рекорд броја новозаражених корона вируса са 164.000 инфицираних у једном дану.

Пре недељу дана број новозаражених био је већ на високих 112.323 и од наставио је да расте ширењем омикрон соја. Нови рекорд се бележи у време када парламент разговара о увођењу обавезне вакцинације.

Тренутно је у Немачкој 75 одсто гађана примило најмање једну дозу вакцине, што је најмања стопа на западу Европе, где остале земље бележе стопе од 80 до 86 одсто.

Разматра се да ли ће се увести обавеза вакцинисања за све пунолетне грађане, или само оне старије од 50 година, односно одређене групе људи.

У протекла 24 сата преминуло је 166 особа заражених корона вирусом, а пре недељу дана број је био 239.

Од почетка пандемије у Немачкој регистровано је 9.035.795 корона позитивних тестова.

У Аустрији све више “корона позитивних” ђака

У Аустрији је све више позитивних пи-си-ар тестова ђака и разреда који су, због инфицираних школараца, прешли на онлајн наставу.

У покрајинама Салцбург и Штајерска је ове недеље било више позитивних тестова него пре недељу дана.

У Салцбургу је тестирањем “откривено” 247 позитивних ђака, што је двоструко више него пре недељу дана, а у Штајерској 603.

Тренутно је 1.900 разреда, због оболелих ђака, прешло на онлајн наставу.

Иначе, у Аустрији се данас бележи нови рекорд броја новозаражених од почетка пандемије са најмање 35.000 инфицираних.

Према подацима Епидемиолошког система за пријаву (ЕМС) у последња 24 сата регистровано је 37.373 новозаражених.

Две трећине заражених омикроном у Британији већ имало ковид

Две трећине људи у Британији, који су се недавно заразили омикрон сојем корона вируса, већ раније имало је ковид, судећи према најновијој британској студији.

Готово двоје од сваког трећег испитаника позитивног на ковид је пријавило да су раније имали корона вирус, наводи се у резултатима студије REACT којом руководи Лондонски империјал колеџ и Ипсос Мори, а преноси лист “Гардијан”.

“Међу 3.582 позитивне особе, њих 2.315 (64,6 одсто) је пријавило претходну инфекцију”, наводи се у студији.

Утврђено је да се ризик од инфекције повећава међу људима који живе у великим домаћинствима, у поређењу са домаћинствима са једном особом.

Истраживачки тим REACT-а је тестирао 1.000 волонтера широм Енглеске.

Корона “експлозија” у Аустрији – више од 35.000 оболелих

У Аустрији се данас бележи нови рекорд броја новозаражених од почетка пандемије са најмање 35.000 инфицираних.

Према подацима Епидемиолошког система за пријаву у последња 24 сата регистровано је 37.373 новозаражених.

Ти подаци, међутим, морају бити “очишћени” од могућих двоструких пријава, али свакако број новозаражених неће бити мањи од 35.000, што је највише од почетка пандемије.

Пре недељу дана број новозаражених био је 27.677.

У основи у среду се увек бележи већи број новозаражених него другим данима, јер је тада највећи број тестова спроведених у школама .

Само у Бечу регистрован је 12.121 случај, а следи Горња Аустрија са 4.698, Тирол са 4.501, Доња Аустрија са 4.142.

Потом следе Штајерска са 3.896, Корушка са 2.613, Салцбург са 2.612, Форарлберг са 1.908, и Бургенланд са 882.

Од појаве омикрон соја експерти су упозоравали да ће у Аустрији дневни број новозаражених веома брзо достићи и рекордних 40.0

Данска од понедељка укида све корона мере

Данска ће, и поред непрестаног раста броја инфицираних корона вирусом, почетком идуће недеље укинити све епидемиолошке мере.

Према писању дневника “Јиландс Постен”, који се позива на неименоване изворе у влади, премијерка Мете Фредериксен ће крајем месеца укинути сва корона ограничења.

То ће учинити и поред чињенице да је Данска тренутно жаристе инфекције у Европи са недељном инциденцијом од 4.890.

Одлука владе, која још није званично потврђена, уследиће на основу препоруке епидемиолошке комисије.

Та комисија не жели више да корона буде уврштена као опасност под друштво.

Од понедељка, 31.јануара, све мере, као што је обавеза ношења маски у затвореним просторима или 3Г правило за манифестације, требале би да буду укинуте.

Само ће правила за тестирање и о карантину приликом уласка у земљу бити задржана. Иако драматично расте број инфицираних у Данској, ситуација у болницама је остала стабилна. Експерти указују на блажи облик обољења и високу стопу вакцинисаности Данаца.

Аустрија у понедељак укида локдаун за невакцинисане

Аустрија у понедељак укида локдаун за невакцинисане, најавио је данас аустријски канцелар Карл Нехамер.

“Омикрој сој нам је донео промену парадигме у односу на делта сој. Надлежна комисија детаљно прати све бројеве инфекције и попуњености капацитета у болницама. Ситуација у болницама је стабилна”, рекао је Нехамер на прес конференцији.

Пошто је ситуација стабилна влада је одлучила да укине локдаун за невакцинисане од понедељка, рекао је Нехамер.

“Непрестано анализирамо све мере и њихову сврсисходност, узимајући у обзир све факторе. Ситуација у болницама је стабилна, а инфекција се шири у складу са прогнозама”, објаснио је канцелар.

Он је, међутим, указао да је важно да се ситуација и даље обазриво прати, а Аустрија се оријентише према земљама које су, по епидемиолошком стању, три недеље испред ње.

“У Аустрији се налазимо на добром путу и можемо да укинемо ову најдрастичнију меру. Када број инфекција буде даље растао, у складу са прогнозама, пратићемо последице по здравствени систем и критичну инфраструктуру, и ако ситуација буде стабилна моћи ћемо да укинемо и даље ограничења слобода”, најавио је Нехамер.

Министар здравља Волфганг Микштајн рекао је да је 11. децембра ситуација на интензивној нези била таква да је 700 од 2.000 расположивих кревета било попуњено, због чега је уведен локдаун за невакцинисане.

Та мера, уверен је, донела је до значајног смањења попуњености интензивне неге, на мање од 200 кревета.

“Пошто сматрамо да се локдаун за невакцинисане може оправдати само преоптерећењем капацитета на интензивној нези, сада више немамо потребу за том мером“, објаснио је он.

Микштајн је указао да и даље остају на снази друге мере, као што је „2Г“ правило у трговини, гастрономији, култури и спорту, а то значи да ове области могу користити само вакцинисани и излечени.

Такође, остаје на снази и актуелни режим тестирања и обавеза ношења маски свуда тамо где није могуће држати дистанцу од два метара.

Најавио је да ће новом уредбом бити решени и неки проблеми у вези Зеленог пасоша.

“Знамо да се бустер доза треба примити најраније четвртог месеца од пријема друге дозе, а било је проблема да су је неки примили пре трог рока, па им се то није видело у сертификату“, рекао је он.

Микштајн је казао да ће од сада бити прихватано да се бустер прими после 90 дана од пријема друге дозе вакцине.

Такође, скраћује се рок важења Зеленог пасоша за лица која су примила две дозе, односно излечени са једном дозом на 180 дана, док ће сертификати за оне који су примили три дозе вакцине, односно излечени са две дозе, важити и даље девет месеци.

За улазак у Аустрију, како је додаo, сертификати ће и даље важити девет месеци.

Микштајн је казао да прогнозе указују да ће за 14 дана у Аустрији бити достигнут врхунац омикрон таласа, и да ће број новозаражених даље расти.

Додаје да је обавезна вакцинација, која од идућег месеца ступа на снагу, мера за будућност, како би становништво било заштићено од нових сојева.

“Анализе су показале да бустер доза чува од тешко обољења, а бројеви показују да је много више умрлих који нису вакцинисани, од вакцинисаних, код којих инфекција протиче благо”, додао је он.

У Пољској 53.420 случајева корона вируса

У протекла 24 сата Пољска је регистровала 53.420 нових случајева корона вируса, према подацима министарства здравља, у моменту док и Мађарска, Чешка, Бугарска и Румунија бележе највеће бројеве новозаражених, који су узроковани омикрон сојем.

“Морамо да будемо спремни за даљи пораст случајева, који може чак да буде изнад 60.000”, рекао је портпарол Министарства здравља на конференцији за новинаре, преноси агенција Ројтерс.

Заменик министра здравља Валдемар Краска рекао је да високо преносиви омикрон сој корона вируса тренутно чини око 40 одсто случајева.

У покушају да се избори са овим таласом пандемије, Пољска је повећала број тестираних грађана, а у протекла 24 сата је тестирала 173.000 особа.

Од почетка пандемије у земљи је укупно регистровано 104.373 смртна случаја од последице корона вируса међу својом популацијом од 38 милиона.

Шведска продужава своје постојеће мере против ковида-19

Шведска ће продужити своје постојеће епидемиолошке мере за још две недеље, изјавила је данас министарка здравља Лена Халенгрен.

Постојеће мере су продужене због омикрон соја корона вируса који се у земљи шири великом брзином, рекла је Халенгрен на конференцији за новинаре, а преноси Ројтерс.

Мере се односе на барове и ресторане који могу да раде само до 23 часа, а у већим затвореним просторима дозвољено је присуство 500 људи.

У Шведској је прошле недеље потврђено око 270.000 случајева, а ширење вируса оптеретило је здравствени систем, наводи британска агенција.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here