Mesto za reklamu
  1. 02. 2022.

Шпанија укида обавезно ношење маски на отвореном

Ношење маски напољу од четвртка неће бити потребно, с обзиром да стопа заразе корона вирусом опада, а болнице пријављују мањи број пацијената –  изјавила је портпаролка владе Изабел Родригез после недељног састанка кабинета, пренео је AP.

Маске остају обавезне у затвореним јавним просторима, укљуцујући јавни превоз, као и када људи не могу да држе безбедну удаљеност од метар и по.

Званични подаци министарства здравља показали су да је ширење корона вируса убрзано у новембру и да је врхунац достигло 21. јануара на 3.418 нових инфекција на 100.000 становника током две недеље, што је представљао рекорд пандемије.

Власти нижу стопу примљених пацијената тумаче високом стопом вакцинисаних. Наиме, од 47 милиона становника Шпаније потпуно је вакцинисан 81 одсто.

Од почетка пандемије корона вируса Шпанија је званично регистровала више од 94.000 смртних случајева.

Закон о обавезној вакцинацији у Аустрији стигао до Уставног суда

Закон о обавезној вакцинацији стигао је већ пред Уставни суд Аустрије, пошто је поднет први захтев за проверу усаглашености са Уставом.

Суд сада мора да покрене поступак провере и прикупља изјаве из владе.

Ово није први пут да се Уставни суд бави темом корона вируса, јер је од априла 2020. поднето више од 600 захтева односно жалби везаних за ову тему.

До сада је око 500 поднетих жалби решено.

Између четири до шест месеци траје поступак провере закона, што ће бити време потребно за проверу Закона о обавезној вакцинацији.

Новотни: Обавезна вакцинација више није потребна

Само што је Закон о обавезној вакцинацији ступио на снагу у Аустрији познати аустријски вирусолог Норберт Новотни тврди да обавезна вакцинација више није потребна.

Он је препоручио властима да не кажњавају невакцинисане.

“Закон о обавезној вакцинацији има везе са таласом делта соја, и с тим у вези је био оправдан”, објасниоње он за ОРФ додајући да су тада болнице биле пуне.

Сада, када је земља суочена са таласом омикрон соја, са јасно блажим обликом обољења, та мера, сматра Новотни, није више потребна.

Према његовим речима, омикрон сој је мутација у правом смеру, смеру ка сезонском вирусу.

Новотни истиче да ће на јесен и зиму вирус и убудуће бити присутан, али да се против њега становништво може заштитити вакцином.

Уз то он је уверен да стриктне мере, као локдаун или ограничења у угоститељству и трговини више неће бити потребне.

Новотни препоручује властима да не повећавају раздор у друштву и не кажњавају. Невакцинисани, међутим, треба да плате, али на другачији начин, то јест треба да плаћају тестирање.

Лаутербах о попуштању мера у Немачкој: Стање још није под контролом

Ситуација још није под контролом, оценио је данас министар здравља Немачке Карл Лаутербах додајући да би свако веће попуштање мера продужило талас омикрон соја корона вируса.

Лаутербах је, на конференцији за штампу, истакао да се Немачка и даље суочава са растућим бројем инфицираних, са растућом стопом хоспитализације, али да је развој у сагласности са прогнозама.

Према његовим речима, још није достигнут врхунац таласа, који би требало, ако га не одложи субсој „Ба.2“, да се догоди средином фебруара.

Лаутербах је рекао да мере које су на снази делују. Указао је да Немачка, за разлику од бројних других европских држава има старије становништво и велику рупу у вакцинацији међу старијима, због чега је становништво

Лаутербах је подсетио да сваког дана умире између 100 и 150 заражених короном, што је, оценио је, превише.

Уколико би се спровело брзо значајно попуштање мера, о чему се тренутно води јавна дискусија, продужио би се талас, сматра он додајући да је захтев за попуштањем мера дискусија у погрешном смеру.

Лаутербах је поновио да ће се Немачка „отворити“ доста пре Ускрса. Најавио је да ће ове недеље бити усвојена нова стратегија тестирања.

Навео је да тренутно у Немачкој може да се спроведе три милиона ПЦР тестова недељно. Казао је да ће приоритетан приступ ПЦР тестовима имати особље у здравственом систему и нези, као и угрожена лица.

Према његовим речима, антигенски тестови биће спроведени пре ПЦР, који ће се радити само ако је антигенски позитиван.

Такође антигенски тест, каже Лаутербах, бити довољан за ослобађање од карантина. Лаутербах се осврнуо и на изјаву премијера покрајине Баварске Маркуса Зедера да неће примењивати обавезну вакцинацију.

Он је казао да је проблематично када премијер једне покрајине каже да неће да примени обавезну вакцинацију за посебне групе запослених, особље у здравственим установама.

„Настала је ситуација да су некима постали важнији протести против вакцинације од заштите људи“, казао је он.

Шеф Роберт Кох института Лотар Вилер рекао је да је оптимиста да ће Немачка ускоро превазићи омикрон талас, иако још није достигнут врхунац.

Указао је да је удео људи који теже обољевава код омикрона мањи него код делта соја. Али Вилер наводи да је код невакцинисаних број хоспитализације иста стопа хоспитализације, много већа него вакцинисаних.

„Вакцине штите од тешког обољења. Знамо да се много вакцинсаних инфицира омикроном, али када оболе имају лакши облик обољења. Тренутно све више младих обољева. Инциденција код старијих тек расте, и не можемо проценити како ће инфекција код те групе протећи“, објаснио је он.

Вилер је рекао да ковид-19 неће нестати, јер ће бити нових сојева.

„Међутим ми смо на прекретници, јер пандемија сада другачија него пре две године. Становништво има основни имунитет, и знамо које мере делују“, нагласио је он

Швајцарска се спрема за укидање мера

Иако је број новозаражених на дневном нивоу и даље висок, Швајцарска се припрема за укидање мера – делимично или потпуно, које би требало да ступи на снагу 17. фебруара.

Швајцарска влада је припремила два сета мера, које би требало да важе од 17. фебруара, а да ли ће попуштање бити делимично или потпуно, зависиће од тренутне епидемиолошке ситуације у земљи.

За сада је ситуација таква да је, према речима амбасадора Србије у Швајцарској Горана Брадића, просек броја новооболелих на дневном нивоу, прошле седмице био већи од 33. 000 новооболелих, иако је реална цифра, вероватно нешто виша.

Брадић за Танјуг наводи и да је у Швајцарској 68 одсто становништва вакцинисано са две дозе, док је 40 одсто примило и трећу дозу вакцине против корона вируса.

Аустријска влада најавила даље попуштање мера

Аустријска влада саопштила је данас да наставља с попуштањем епидемиолошких мера које ће вратити слободе у готово свим сферама живота.

И поред високог броја новозаражених, стање у јединицама интензивне неге у болницама, у поређењу са претходним таласом, је у складу с прогнозама, истакао је канцелар Карл Нехамер.

Он је указао да такво стање омогућава да се, поред већ најављених попуштања, спроведу даље мере укидања ограничења слободе грађана.

Тако ће од 12.фебруара, као што је било раније најављено, бити укинуто „2Г“ правило у продавницама, чиме ће и невакцинисани моћи да улазе у све продавнице.

У продавницама, међутим, на снази остаје обавеза ношења ФФП2 маски.

Укида се и “2Г“ у музејима, галеријама, библиотекама и другим културним установама. Ново попуштање предвиђа прелазак са “2Г“ на “3Г“ правило у фризерским салонима, салонима лепоте и слично.

Тиме невакцинисани поново добијају могућност, уз ношења маски, да користе услуге фризера, педикира, маникира,…

Новина је и да ће од суботе бити укинут максимални број присутних на манифестацијама, али уз 2Г правило. На снази остају епидемиолошке мере као што је обавеза ношења маски на отвореном и у затвореним просторима.

У угоститељству радно време остаје ограничено до 24 сата. Канцелар Нехамер је апеловао на грађане да током распуста буду обазриви, носе маске и избегавају гужве.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here