Mesto za reklamu
  1. 01. 2022.

Словенија: Због ковида рад од куће повећан 100 пута

Пандемија Ковид-19 имала је велики утицај на радне процесе у Словенији, јер је прошле године у тој земљи за рад од куће било пријављено 217.428 људи, што је 100 пута више него у 2019. години пре короне.

Са новом варијантом омикрона, очекује се да ће се овај тренд наставити, док се велике законске промене још не назиру, наводи СТА.

У Словенији евиденцију о раду од куће води Инспекторат рада. Након избијања пандемије новог корона вируса у марту 2020. године, инспекторат је био приморан да промени свој систем због пораста броја регистрација људи који раде од куће.

Према подацима инспектората, само 2.037 радника било је пријављено за рад од куће у 2019. години, у поређењу са 217.428 људи у 2021.

Послодавци су накнадно позвали надлежне да поједноставе процедуре и услове за пријаву запослених за рад од куће, чиме се Влада Словеније бавила у оквиру шестог пакета закона о олакшицама за ковид у новембру 2020.

Постављена је електронска форма која омогуцјава послодавцима који су у пословном регистру да брзо обавесте Инспекцију рада о намери да за своје запослене организују рад од куће.

Како показују евиденције, далеко највећји број људи радио је од куће у јануару, фебруару, марту и априлу 2021. године, када је Словенија спроводила строге мере за спречавање ширења новог корона вируса.

У Хрватској за протекла 24 часа 7.333 новозаражених

У Хрватској су у последња 24 сата забележена 7.333 нова случаја заразе корона вирусом, а 37 особа је преминуло, саопштио је данас Национални стожер цивилне заштите.

Према подацима Стожера, тестирано је 16.597 особа, преноси Индеx.хр.

Од 42.242 активна случаја, 1.820 пацијената је на болничком лечењу, од чега је на респиратору 249 пацијената.

Како се наводи, због пораста броја заражених, који је узрокован омикрон сојем корона вируса, сутра на снагу ступају нове епидемиолошке мере у земљи.

Биће забрањена јавна окупљања и догађаји на отвореном са више од 50 особа, у затвореном се забрањују јавна окупљања с више од 25 људи.

За сада неће бити промена у раду угоститељских објеката, али ће бити појачана контрола.

Ограничиће се и број посетилаца на спортским догађајима, а ношење маски обавезно је без обзира на ковид пропусницу, и то на верским, уметничким програмима и у биоскопима.

Наводи се да се уводи и обавеза послодаваца да организују рад од куће, где год је то могуће.

Црна Гора ипак смањује преиод изолације

Црногорско министарство здравља и Комисија за борбу против ковида-19, донели су одлуку да ће период обавезне изолације за особе заражене корона вирусом бити смањен са 10 на седам дана.

Како се наводи у саопштењу Института за јавно здравље (ИЈЗ), изузетак су особе које се лече у болницама или су имунокомпромитоване, преносе Вијести.

Услов за излазак из изолације је да у последњих 24 сата особе немају повишену температуру, нити знакове респираторне инфекције, а изолација за блиске контакте смањује се са 14 на 10 дана.

“Под блиским контактом се подразумевају сви чланови домаћинства. Уколико је било блиских контаката и с другим лицима ван домаћинства позитивна особа је у обавези да обезбеди податке тог контакта (име и презиме, матични број, адресу и број телефона) и достави их надлежној епидемиолошкој служби”, истичу из ИЈЗ.

Одлука о скраћивању периода изолације ступа на снагу сутра, 10. јануара.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here