Mesto za reklamu
  1. 12. 202.

Хрватска агенција за лекове (HALMED) данас је потврдила први смртни случај повезан с имунизацијом, а реч је о тридесеттрогодишњаку који је преминуо након што је примио вакцину против ковида Астразенека.

Узрочно-последична повезаност између примене вакцине и смртног исхода оцењена је као вероватна, а ради се о синдрому тромбозе с тромбоцитопенијом, саопштено је из ХАЛМЕД-а, преноси Хина.

У Хрватској до сада нису забележени други случајеви ове нуспојаве и до сада ни за један други пријављени смртни исход није утврђена повезаност с вакцинацијом.

ХАЛМЕД и Хрватски завод за јавно здравство данас су закључили оцену пријаве сумње на нуспојаву код тридесеттрогодишње мушке особе која је преминула 12 дана након што је примио вакцину против ковида Астразенеке, саопштио је ХАЛМЕД.

Пријава је примљена је у марту ове године, а у том тренутку није било познато да синдром тромбозе с тромбоцитопенијом може бити повезан са вакцином против ковида.

Европска агенција за лекове је касније идентификовала тај синдром и утврдила да се врло ретко може појавити након примања векторских вакцина.

Према последњим информацијама ЕМА, до 14. октобра у европској бази нуспојава примљене су 624 пријаве сумњи на синдром тромбозе с тромбоцитопенијом, а до 29. октобра дато је око 69 милиона доза вакцине Астразенеке.

У Хрватској је до 6. децембра дато 562.938 доза Астразенекине вакцине, а стигле су 1.584 пријаве због сумњи на нуспојаве. Велику већину од 81 одсто чине нуспојаве које нису озбиљне и пролазе у року од неколико дана.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here