1. 06. 2021.

Ковид 19. је и даље активан и само се привидно примирио, али се и даље шири. Нови талас, неки водећи светски стручњаци најављују већ за јесен. До тада лекари указују треба наставити вакцинисање, јер и за нове соја вирусе имунитет вакцинисаних олакшава ситуацију.

Америка шаље 500 милиона доза вакцина у 100 земаља света

Америка ће испоручити 500 милиона доза вакцине “Фајзер-Бионтек” у сто сиромашнијих земаља света.

Око 200 милиона доза биће подељено ове године, а преосталих 300 милиона током следеће године.

То је Бајден саопштио уочи самита Г7 у Корнволу где треба да се представи светска стратегија вакцинације.

Америка ће платити вакцине по непрофитној цени, преноси Њујорк тајмс који истиче да би званично све требало да буде објављено до четвртка.

ЕУ одобрила употребу дигиталних ковид сертификата

ЕУ је одобрила употребу дигиталног ковид сертификата – “ковид пасоша” – чији је циљ отварање граница за путовања током сезоне летњих одмора у Европи.

Парламент ЕУ дао је коначно одобрење за потврде о вакцинама против ковида, одобривши уредбу о документу са 546 гласова за, 93 против и 51 уздржаним за грађане ЕУ, и са 553 за, 91 против  и 46 уздржаних за држављане трећих земаља.

На пленарном састанку, одржаном 8. јуна, посланици у парламенту завршили су законодавни рад на сертификатима којима би требало омогућити путовања без ограничења унутар ЕУ блока.

Коментаришући уредбу, председавајући Одбора за грађанске слободе и известилац Хуан Фернандо Лопез Агуилар рекао је да је гласање парламента поставило темпо за потпуно враћање слободе кретања и потпуно функционални Шенгена.

“ЕУ дигитални ковид сертификат функционисаће од 1. јула и обезбедиће сигурно и координисано путовање овог лета. Државе ЕУ се подстичу да се уздрже од наметања даљих ограничења, осим ако нису строго неопходна и пропорционална, и охрабрујуће је да неке већ издају потврду”, додао је Лопез Агуилар.

Европски посланици такође су успели да обезбеде споразум који обавезује државе чланице да се уздрже од наметања додатних ограничења за оне који поседују ЕУ ковид сертификате.

Такве додатне мере могу се наметнути власницима сертификата само у случајевима када се у земљи из које путник долази бележи повећани број инфекција ковидом 19. Чак и у таквим случајевима, државе чланице су дужне да обавесте Комисију 48 сати унапред о предузетим мерама.

Држављани Србије могу у Француску уз одређене услове

Списку земаља у које држављани Србије могу да уђу под условом да су примили обе дозе вакцине против коронавируса, које је одобрила Европска агенција за лекове, придружила се и Француска, објављено је на сајту Министарства спољних послова.

Kако се наводи, држављани Србије могу да уђу у Француску под условом да су ревакцинисани једном од вакцина које је одобрила Европска агенција за лекове, најмање две недеље пре путовања у случају да су примили вакцине компанија Фајзер, Модерна и Астра-Зенека, односно четири недеље после вакцинације вакцином произвођача Џонсон и Џонсон.

Уз то потребан је негативан пи-си-ар тест не старији од 72 сата или негативан антигенски тест не старији од 48 сати.

Путници који нису вакцинисани, односно ревакцинисани једном од вакцина одобрених у ЕУ, мораће уз негативан пи-си-ар или антигенски тест да приложе и један од следећих доказа: доказ о регулисаном боравку у Француској или некој од земаља ЕУ, доказ да су носиоци студентске или визе за дужи боравак или доказ да су здравствени радници или истраживачи који у Француску долазе ради обављања своје професије.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here