1. 01. 2021.

У свету је од почетка пандемије забележено више од 94,9 милиона случајева заразе коронавирусом, а од последица заразе преминуло је преко 2.031.000 људи. Највише заражених и преминулих има у САД, а велики број заражених свакодневно се бележи и у Русији и Великој Британији.

У Сједињеним Америчким Државама су, према подацима сајта worldometers.info забележена 24.306.043 случаја заразе коронавирусом, а од ковида 19, болести коју вирус изазива, преминула је 405.261 особа.

У Индији је забележено 10.558.710 случајева заразе, а од ковида 19 је преминуло 35.786 особа.

Бразил је највеће жариште вируса у Јужној Америци – забележено је 8.456.705 случајева, а преминуло је 209.350 људи.

У Великој Британији се великом брзином шири нови сој коронавируса. У дану за нама забележено је 41.346 случајева, а од почетка епидемије 3.357.361 случај. Преминуло је 88.590 људи.

Три региона у Италији у црвеној зони, забрањено кретање међу регионима до 15. фебруара

Од данас је скоро цела Италија у наранџастој зони, осим Ломбардије, Болцана и Сицилије, који су у црвеној зони, док је шест региона у жутој зони, јавља дописник РТС-а из Милана.

Од данас до краја јануара у Ломбардији је на снази закључавање и грађанима је забрањено да се крећу ван општине становања, осим у ургентним случајевима.

Кафићи и ресторани су отворени само за шалтерску продају, а и даље су затворене теретане, базени, позоришта, биоскопи и музеји. Затворена су и сва скијалишта.

До 15. фебруара је забрањено кретање међу регионима у Италији, а у земљу могу да уђу само особе које имају пребивалиште уз негативан тест на коронавирус.

Сутра ће се највећи број средњошколаца вратити у школске клупе.

Аустријска влада продужила локдаун до 8. фебруара

Влада Аустрије завршила је касно синоћ консултације око мера против ширења коронавируса и донела одлуку да се закључавање продужи до 8. фебруара.

Закључавање, које је требало да се оконча 24. јануара, биће продужено до 8. фебруара, што је, како јавља агенција АПА, резултат разговора Владе у Бечу и покрајина.

После 8. фебруара уследиће постепено “откључавање”, док ће угоститељи, хотелијери и организатори манифестација морати да на такве мере чекају до краја фебруара.

Тако ће се од 8. фебруара, ако то буде дозволила епидемиолошка ситуација, отворити поново све продавнице, услужне делатности и музеји.

Међутим, то отварање уследиће под пооштреним условима, као што су обавеза ношења маски ФФП2 нивоа заштите и држање дистанце која ће бити повећана са метар на два метра.

И школе ће отворити тек од 8. фебруара врата за ђаке, који ће до тада остати на учењу на даљину.

(Танјуг)

У Букурешту тренутно нема вакцина за све заинтересоване

Број пријава за вакцинацију против корона вируса у Букурешту већи је него што су тренутне количине вакцине, што је изазвало незадовољство међу заинтересованим грађанима, саопштио је румунски Национални комитет за координацију вакцинације.

Регистрација заинтересованих за вакцинацију зависи од количина доза вакцина које су доступне у тренутку пријаве, као и од тренутне динамике пријава, објашњавају из Kомитета.

Према подацима надлежних, за вакцинацију у наредних 20 дана пријавило се 62.182 грађанина и тај простор за регистрацију је сада попуњен, преноси Тас.

“Дозе вакцине у Румунију стижу у складу са планом произвођача. Чим вакцине стигну у Румунију сајт за пријављивање ће бити ажуриран и омогућиће се поново пријављивање за вакцинацију”, додају.

Због великог броја апликација, сајт за пријаве је пао и није био у функцији три сата.

У Букурешту је тренутно отворено седам центара за вакцинацију где се дневно Фајзеровом или Модернином вакцином вакцинише до 1.500 људи.

У целој Румунији раде 192 центра где се дневно вакцинише 18.240 особа, а до сада је вакцинисано 196.090 грађана.

(Танјуг)

Протест против рестриктивних мера у Бечу

У Бечу је одржан велики протест против мера против коронавируса аустријске владе, а међу учесницима, којих је према полицији било 10.000, а према организаторима 30.000, виђени су и бројни екстремно десничарски лидери.

Учесници протеста у суботу кршили су меру ношења заштитне маске и социјалне дистанце, али полиција није деловала.

Полиција је, уочи овог протеста, најавила да неће толерисати и да ће доследно кажњавати кршење мера против ширења корона вируса, али је деловала само у појединачним случајевима.

Kако је наведено на твитер налогу аустријске полиције, поднете су бројне пријаве против учесника протеста.

У Министарству унутрашњих послова Аустрије влада велико незадовољство што полиција није била оштрија и што чувари реда, очигледно, нису послушали наређења министра унутрашњих послова Kарла Нехамера да неће бити толерисано кршење мера, наводе аустријски медији.

(Танјуг)

У Бразилу пети дан заредом више од 1.000 преминулих

У Бразилу је од последњег пресека регистровано 61.567 новозаражених, саопштило је данас бразилско министарство здравља.

У последња 24 сата, преминуло је 1.050 особа од последица инфекције коронавирусом и то је пети дан заредом да је број жртава у тој земљи већи од 1.000, пишу светски медији.

У овој јужноамеричкој земљи је укупно заражено 8.455.059 људи, а преминуло је 209.296 оболелих.

Бразил је на трећем месту у свету по броју заражених, иза САД и Индије, и на другом по броју преминулих од ковида 19.

(Танјуг)

 „Српска стварност“ / Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here