1. 05.2021.

Коронавирусом је широм света до сада заражено више од 160 милиона људи, а 3,3 милиона инфицираних је преминуло од ковида 19. Од последица инфекције се опоравило 137 милиона заражених.

Словачка обуставља имунизацију вакцином “Астра-Зенеке”

Министарство здравља Словачке је саопштило да обуставља имунизацију вакцином “Астра-Зенеке” за прву дозу, пренео је Ројтерс.

Из министарства је речено да ће се вакцина користити за оне који су већ примили прву дозу вакцине.

Словачке власти су донеле такву одлуку након што је државна агенција за лекове саопштила да је смрт 47-годишње жене вероватно повезана са добијањем вакцине.

(Ројтерс)

Канадска покрајина Алберта обуставила вакцинисање првом дозом “Астра-Зенеке”

У канадској покрајини Алберти обустављено је вакцинисање првом дозом “Астра-Зенекине” вакцине због ограничених залиха, навео је портпарол регионалне владе.

“Одлука је донета на основу чињенице да тренутно немамо информацију о испорукама “Астра-Зенеке” у будућности”, рекао је портпарол Том Мекмилан.

Прошле недеље, у Алберти је забележен први смртни случај услед ретке појаве крвних угрушака након примања “Астра-Зенекине” вакцине, пренео је Ројтерс.

(Ројтерс)

Амбасада Египта у Србији: Нема ограничења за приступ плажама

Амбасада Египта у Србији је саопштила данас да не постоје ограничења за дневни приступ хотелима и одмаралишним плажама у Хургади и широм земље, и позвала је српске туристе да посете Египат.

Амбасадор Египта у Београду Амр Аљоваили је у саопштењу навео да би ресторани, кафићи и други туристички садржаји у Хургади, требало да буду доступни до поноћи и у складу са њиховим радним временом, с обзиром на статус гувернората Црвено море као популарне туристичке дестинације.

Краљичин говор: Џонсон обећао национални опоравак од ковида

Британски премијер Борис Џонсон је, у писаном уводу краљичиног говора који је краљица Елизабета презентовала парламенту, поручио да његова влада има “историјску прилику” да промени земљу и обећао национални опоравак од пандемије коронавируса.

На сведеној церемонији због пандемије, краљица, која је носила дневну хаљину уместо уобичајене свечане гардеробе и круне, прочитала је законе које би влада требало да усвоји током наредне године, а који се тичу широког спектра питања, од отварања нових радних места и здравства до уклањања бирократије након Брегзита, преноси агенција Ројтерс.

“Приоритет моје владе је осигурање националног опоравка од пандемије који ће Уједињено Краљевство учинити јачим, здравијим и просперитетнијим него раније”, рекла је 95-годишња краљица у обраћању парламенту у говору који је написала влада.

Црна Гора од сутра ипак ублажава епидемијске мере

Црна Гора ипак од сутра до 20. маја укида полицијски час и забрану међуградског саобраћаја у дане викенда, саопштено је из Министарства здравља.

Одлука је, наводи се, донета на основу повољног тренда ситуације са коронавирусом.

“На територији целе Црне Горе, у целости се укида забрана кретања која је важила од поноћи до пет ујутру. На територији целе Црне Горе, у целости се укида и забрана међуградског саобраћаја која је била на снази викендом”, наводе из Министарства.

Жива музика у баштама угоститељских објеката померена је за сат, и дозвољава се од 19.00 до 22.00.

Пре него што је Министарство саопштило одлуку о укидању мера на званичном Твитер налогу, министарка здравља Јелена Боровинић Бојовић је у интервјуу за Мину рекла да ће ове две мере остати још неко време на снази.

„Српска стварност“ / Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here