Mesto za reklamu
  1. 04. 2021.

У свету је од почетка пандемије потврђено 136.020.767 случајева коронавируса, а тренутно су активна 23.709.174 случаја инфекције. Од последица коронавируса умрле су 2.939.234 особе, а опоравило се 109.372.359 људи.

Највише случајева коронавируса потврђено је у САД 31,8 милиона, Бразилу 13,4 милиона, Индији 13,3 милиона, Француској више од пет милиона и Русији 4,6 милиона.

У тренутку док многим земљама прети нови талас инфекције, и даље недостају вакцине, а у појединим земљама попут Индије започета имунизација је угрожена.

Због тога су се у финансирање вакцина укључиле и велике корпорације и банке. Тако ће банка ХСБЦ и Азијска банка за развој обезбедити заједничко финансирање од 300 милиона долара како би помогле азијским ланцима снабдевања да повећају производне капацитете за вакцине против ковида 19, изјавили су представници те две финансијске институције.

Глобални шеф финансијских институција у банци ХСБЦ Сурат Сенгупта истакао је да тренутно потражња за вакцинама далеко надмашује понуду, као и да је један од изазова да се морају формирати мреже снабдевања и дистрибуције, што захтева велику ликвидност.

Првом дозом вакцине у Мађарској вакцинисано 28 одсто грађана

У Мађарској је за 24 сата од последица ковида 19 преминуло 206, углавном старијих, хроничних болесника, а регистровано је 6.296 новоинфицираних коронавирусом.

На лечењу од коронавируса у мађарским болницама се налазе 10.484 болесника, док је 1.290 пацијената на респиратору.

До сада су против коронавируса вакцинисана 2.835.894 грађанина, док је 1.197.685 људи примило другу дозу цепива, што Мађарску ставља на друго месту по проценту вакцинисаних у ЕУ, са 28 одсто вакцинисаних.

Полицијски час, уведен новембра прошле године, траје краће – од 22 сата до 5 ујутро, док продавнице, тржни центри и услужне делатности раде од 5 до 21.30.

Ресторани и кафићи остају затворени, дозвољена је само достава хране, а хотели и надаље не могу да примају туристе. Ношење маски је обавезно и у затвореним просторима и на јавним местима.

До 19. априла је продужено важење рестрикција за улазак у Мађарску.

У суседну земљу и даље се не може туристички, улазак је могућ само уз одобрење полиције, уз два негативна пи-си-ар теста или одласка у карантин на 14 дана.

Грађани Србије који живе у пограничној зони могу у Мађарску без теста и карантина до 30 километара од границе, уз обавезу да се врате у земљу до почетка полицијског часа.

Транзитни путнички и теретни саобраћај кроз Мађарску функционише без ограничења.

Пораст броја преминулих у Перуу

У Перуу се одржавају председнички и конгресни избори, а други дан заредом регистрован је рекордан број смртних случајева међу ковид пацијентима.

У последња 24 сата преминуле су још 384 особе, чиме је укупан број смртних случајева порастао на 54.669.

У Перу, који има око 33 милиона становника, до сада је стигло свега око 1,5 милиона доза вакцина компанија “Синофарм” и “Фајзер–Бионтек”.

Kина ће до краја године произвести три милијарде доза вакцина

Kина ће највероватније до краја године произвести три милијарде доза вакцина против коронавируса, рекао је званичник Националне здравствене комисије и шеф тима за координацију пројекта развоја вакцина Женг Жонгвеј.

Он је рекао да ће Kина у другој половини године бити потпуно у могућности да испуни домаћу потражњу за вакцинама.

Kинеска влада недавно је саопштила да се производња вакцина против ковида 19 у земљи утростручила од 1. фебруара до краја марта на пет милиона доза дневно.

Kомпанија “Синовак” очекује да ће до краја године произвести две милијарде доза, а “Синофарм” има производне капацитете од 1,1 милијарду доза за две одвојене вакцине. Kомпанија је најавила да ће од априла месечно производити сто милиона доза.

У Индији више од 152.000 нова случаја заразе, упозоравају на несташицу вакцина

У Индији је у протекла 24 сата потврђено 152.879 нових случајева инфекције. Болнице широм земље препуне су пацијената, а од коронавируса преминуло је још 839 људи, што је највише умрлих у току једног дана за више од пет месеци.

Више индијских држава упозорило је савезну владу на несташицу вакцина против ковида 19 у тренутку када нови талас инфекција прети да преплави земљу.

Власти у Њу Делхију, Пенџабу и Раџастану саопштиле су да не могу да наставе са планираном имунизацијом уколико се расположиве залихе вакцина не допуне.

Раније ове недеље, држава Махараштра, која је највеће жариште епидемије ковида 19 у Индији, затворила је неке центре за вакцинацију и вратила људе са заказаних термина због недовољних залиха вакцина.

Индија, са скоро 1,4 милијарде људи, до сада је применила 97 милиона доза, али се суочава са великим проблемима у снабдевању, па су вакцинације ограничене на људе старије од 45 година и раднике на првој линији борбе са вирусом.

Хрватска ће суфинансирати брзе антигенске тестове за туристе

Хрватска од средине априла креће у велику акцију спасавања туристичке сезоне, јер ће тада почети с вакцинацијом туристичких радника, а држава ће свим туристима суфинансирати и брзе антигенске тестове.

Вакцинација туристичкких радника, како стално запослених тако и сезонаца, требало би да почне у четвртак, масовни пунктови у већим градовима биће организовани у спортским дворанама, а могуће је и вакцинисање у великим хотелима.

Намера је да се туристички радници, између осталог, вакцинишу и цепивом компаније Џонсон и Џонсон, која се даје у једној дози, како би сви били вакцинисани до почетка сезоне.

Поред око 70.000 туристичких радника, план је да се вакцинише и око 90.000 приватних изнајмљивача, а Хрватска је одлучила и да покрије део трошкова за антигенско тестирање.

Туристи ће дан пре моћи да се пријаве мејлом за тестирање, а на сајту “Safe stay in Croatia” биће назначене све локације за тестирање у Хрватској.

С потврдом из е-виситора, моћи ће се тестирати брзим антигенским тестом по субвенционисаној цени, коју ће и више од 50 одсто покрити Министарство туризма.

„Српска стварност“ / Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here