1. 12. 2020.

У свету је од почетка пандемије забележено више од 66 милиона случајева заразе коронавирусом, а од последица заразе преминуло је 1.525.000 људи. Највише заражених и преминулих има у САД, а велики број заражених свакодневно се бележи и у Индији и Бразилу.

Генерални директор Свертске здравствене организације изјавио је да је најновији напредак у развоју вакцина ковид 19 позитиван корак, али и да је СЗО забринута због све јачег уверења да је тиме пандемија окончана.

“Напредак вакцина даје нам свима подстрек и сада можемо да почнемо да видимо светло на крају тунела. Ипак, СЗО је забринута због растуће перцепције да је пандемија ковид 19 прошла”, рекао је он.

Тедрос је додао да ће пандемија прећи још дуг пут и да ће понашање грађана и влада одлучити када ће она бити окончана, преноси Ројтерс.

Он је рекао да се на многим местима види велика трансмисија вируса што ставља болнице, јединице интензивне неге и здравствене раднике под огроман притисак.

Градоначелница Сан Франциска најавила је увођење нових мера карантина и рестрикција на рад предузећа услед пораста броја новозаражених, преноси Ројтерс.

Градоначелница Лондон Брид је рекла да је у граду забележен пораст броја новооблелих какав није виђен од почетка пандемије и да она не жели да чека увођење мера карантина на нивоу читаве државе.

У Немачкој више од 23.000 новазаражених, 483 преминулих

У Немачкој је број заражених у последња 24 сата порастао за 23.318, саопштио је Институт Роберт Kох.

Од последњег пресека преминуле су још 483 особе од последица инфекције коронавирусом.

Према званичним подацима, укупно је до сада заражено 1.153.556 људи, а живот је изгубило 18.517.

Ново продужење ванредног стања у Португалији

Португалски парламент одобрио је у петак 15-дневно продужење ванредног стања, како би се спровеле мере за сузбијање коронавируса.

Председник Марсело Ребело де Соуза је рекао да је продужење варнредног стања неопходно како би влада могла са усвоји неопходна правила за заустављање ширења заразе за време прославе Божића и Нове године.

Ванредно стање које је ступило на снагу 9. новембра укључује ноћни полицијски час и полудневни локдаун преко викенда у 191 од 308 општина у земљи.

Према португалском закону, ванредно стање ограничено је на 15 дана, али може бити продужавано у 15-дневним периодима.

У Бразилу 46.884 новозаражена, скоро 700 преминулих

У Бразилу су у последња 24 сата потврђена 46.884 нова случаја коронавируса, а преминуле су 694 оосбе, саопштило је Министарство здравља.

У тој земљи је од почетка епидемије заражено 6.533.968 особа, а 175.964 су преминуле.

Бразил је по броју потврђених случајева коронавируса трећа земља на свету, после САД и Индије.

У Мађарској 193 особе преминуле за 24 сата

Мађарска за 24 сата поново бележи рекордан број преминулих – 193 особе су изгубиле живот због последица ковида-19, а регистровано је 5.525 новозаражених коронавирусом.

У суседној земљи до сада је од ковида-19 живот изгубило 5.706 људи.

Број активних случајева је 167.479, а од обољења се опоравило 70.396 оболелих.

У болницама је на лечењу од коронавируса 7.695 пацијената, док је 637 болесника на респираторима.

У Мађарској се у карантину налази 53.315 грађана због сумње на ковид-19, док је до сада тестирано 1.918.043 особе.

Због кршења полицијског часа од 20 часова до 5 ујутро мађарска полиција до сада је казнила 9.582 особе, док је због неношења или неправилног ношења заштитних маски прекршајну казну платило 11.011

Вакцинација у Енглеској почиње 14. децембра, приоритет ће имати старији

Лекари опште праксе у Енглеској добили су упутство да почну са спремањем центара за вакцинацију до 14. децембра.

У писму упућеном мрежама примарне здравствене заштите у Енглеској наводи се како ће размера и сложеност програма вакцинације бити “један од највећих изазова с којима се здравствени систем икада суочио”.

Kовид центри морају бити спремни да дају 975 доза приоритетним пацијентима у року од три дана од испоруке 14. децембра.

Брзина је веома важна, јер се вакцине обично чувају на температури од минус 70 степени целзијуса.

У сваком паковању Фајзер-Бионтехових вакцина налази се 975 доза, што такође представља логистички проблем – како отворити паковања и поделити вакцине на друге кључне локације за вакцинацију.

Према плану вакцинације, први који ће примити вакцину биће грађани треће животне доби, посебно они који имају више од 80 година.

Прве дозе Фајзерове вакцине стижу и у Мексико

Мексико види крај пандемије на помолу са првим дозама Фајзерове вакцине против ковид-19 који би требало да стигну у наредним седмицама, изјавила је заменица министра за спољне послове Марта Делгадо.

Она је задужена да се стара о залихама вакцина и наводи да се Фајзер сложио да дозе достави у више центара за вакцинацију широм земље, а не у један централни што ће помоћи да се избегну логистички проблеми приликом транспорта.

Мексико је са Фајзером потписао уговор о куповини 34,4 милиона доза вакцине, а очекује се да ће првих 250.000 у земљу бити испоручене у току овог месеца.

Влада Мексика је навела да ће приоритет приликом вакцинације имати здравствени радници.

Влада је такође уговорила куповину вакцине које су развиле компанија АстраЗенека и Универзитет у Оксфорду, као и од кинеске компаније KанСино Бајолоџикс, док ће 20 одсто становништва вакцине добити у оквиру програма Kовакс.

У Хрватској инспектори обилазе пијаце, контролишу мере

У Хрватској су од данас на знази измене Закона о заштитити становништва од заразних болести којима се уводе новчане казне за непоштовање прописаних мера против пандемије.

Директор Цивилне заштите Дамир Трут изјавио је да ће инспектори превентивно обићи пијаце у неколико градова Хрватске како би утврдили да ли се поштују прописане мере против ковид-19.

Трут је рекао да ће око 80 припадника Држвне интервентне јединице цивилне заштите обићи пијаце у Загребу, Осијеку, Ријеци и Сплиту.

Они ће заједно са пијацама покушати да пронађу решење и организују да мањи број људи борави на пијацама у исто време. 

 „Српска стварност“ / Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here