Mesto za reklamu
  1. 06. 2021.

Коронавирусом је до сада широм света заражено више од 172 милиона људи, а 3.717.000 је преминуло од последица инфекције. Од ковида 19 се опоравило 155 милиона заражених пацијената. Више од две милијарде доза вакцина против коронавируса дато је у свету за шест месеци од почетка масовне вакцинације.

У Турској мање од 100 преминулих од последица коронавируса

Турска је забележила мање од 100 умрлих од ковид 19 за 24 сата, по први пут за више од два месеца. Регистровано је 94 умрлих, уз скоро 6.200 нових случајева вируса корона.

Средином априла је бележено више од 63.000 заражених дневно, наводи АП.

Према званичним подацима, у Турској је регистровано готово 5,5 милиона случајева вируса корона, који је однео готово 48.000 живота.

У Црној Гори преминула четири пацијента, 41 нови случај

У Црној Гори, од последњег пресека, регистрован је још 41 позитивни случај инфекције коронавирусом, док су пријављена четири смртна исхода повезана са ковид инфекцијом, саопштено је из Института за јавно здравље (ИЈЗ).

Од сутра у Словенију и са негативним брзим тестом

У Словенију ће од сутра моћи да се улази и са негативним брзим антигенским тестом, а влада је најавила и даља попуштања мера за идућу недељу.

Улазак у Словенију без карантина од краја прошле године био је могућ само уз негативан пи-си-ар тест, осим за изузетне случајеве, као што су медицински, образовни или брига за породицу и некретнину.

Kако је прописала Влада, улазак у Словенију од сада ће бити могућ и са негативним брзим тестом, с тим да од узимања узорка до доласка на границу није прошло више од 48 сати.

Према подацима словеначке владе, у поседња 24 сата у тој земљи је забелеззено 280 новозаражених и два смртна случаја од коронавируса.

СЗО: Богате земље да расподеле веће количине вакцина

Богате земље морају да расподеле веће количине вакцина против ковида-19 и да следе пример Сједињених Држава у брзој расподели доза, изјавио је високи саветник Светске здравствене организације Брус Ајлвард.

Такве мере су, према његовим речима, неопходне у настојању да се покрије недостатак од 200 милиона доза изазван кашњењима у снабдевању и у производњи вакцина из Индије.

Богате земље су до сада донирале 150 милиона доза путем Kовакса, шеме за расподелу вакцина.

Ајлвард је, међутим, рекао да ће само мали део тих доза бити доступан у јуну, јулу и августу, када могу да “направе разлику” у успоравању темпа инфекције у глобалној пандемији.

“Требаће нам двоструко више и то мора бити реализовано”, рекао је Ајлвард.

Путин најавио вакцинацију странаца у Русији

Председник Русије Владимир Путин рекао је да је затражио да се обезбеде услови за вакцинисање странаца у Русији.

“Русија може да пожели добродошлицу странцима који желе да се вакцинишу код нас”, рекао је Путин.

Руски председник је рекао да неке земље одбијају да купе вакцине против ковид-19 из политичких разлога.

Француска дозвољава улазак вакцинисаним Британцима од 9. јуна без карантина

Француска ће дозволити улазак свим ревакцинисаним Британцима од 9. јуна без карантина, док ће Британци који су добили само једну дозу вакцине морати да остану у карантину седам дана.

Информација се појавила неколико дана након што је председник Француске Емануел Макрон објавио да само Французи или држављани Европске уније могу да уђу, док Британци морају да докажу да је њихов долазак од есецијалног значаја.

Владин извор је казао да Европљани који су вакцинисани могу да уђу у Француску без пи-си-ар теста од 9. јуна, док се негативан резултат на ковид-19 и даље тражи од држављана Велике Британије или САД.

ЕУ тражи глобални приступ вакцинама против ковид-19

ЕУ је поднела предлог којим се тражи посвећеност чланица Светске трговинске организације за мултилатерални трговински акциони план за проширење производње Kовиод-19 вакцина и третмана и обезбеђивање њиховог универзалног и поштеног приступа.

ЕУ подвлачи централну улогу СТО у одговору на пандемију ковод-19 и подстиче чланице СТО да се договоре о избегавању ограничавања извоза вакцина, ширењу производње, олакшавању употребе лиценцирања у оквиру важећих правила СТО.

Председница Европске комисије, Урсула фон дер Лајен, наглашава да је ЕУ током пандемије “активно показала солидарност са светом” одобривши извоз око половине укупне количине произведених вакцина у Европи.

“Наш непосредни, хитни циљ је да обезбедимо једнак приступ земљама са ниским и средњим приходима, да шире и брже деле вакцине. И настављамо да помажемо у повећању производње. ЕУ предлаже конкретна решења како би се осигурао универзални приступ по приступачним ценама”, поручила је фон дер Лајен.

У Русији готово 9.000 новозаражених

У последња 24 сата у Русији је регистровано 8.947 нова случаја коронавируса. Истовремено, од последица изазваних ковидом преминуло је 377 људи.

Русија очекује да СЗО одобри спутњик В за два месеца

Русија очекује да Светска здравствена организација одобри вакцину спутњик В против коронавируса у року од два месеца, изјавио је шеф Руског фонда за директна улагања Кирил Дмитријев.

Он је рекао и да је Европска агенција за лекове такође прегледала све основне информације о вакцини спутњик В и да није било примедаба.

„Српска стварност“ / Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here