Mesto za reklamu
  1. 05. 2021.

У свету је од почетка пандемије више од 153,5 милиона људи заражено коронавирусом, а од последица заразе преминуло је преко 3.216.000 особа. Опоравило се више од 130 милиона људи. Највише заражених и преминулих има у САД, а велики број заражених свакодневно се бележи и у Индији и Бразилу.

Индија 12 дан за редом пријављује више од 300.000 нових случајева коронавируса, док је укупан број регистрованих случајева у тој земљи на корак од 20 милиона.Због великог броја нових случајева, болницама недостаје кисеоник, а широм земље отварају се нова места за кремацију преминулих.

САД и даље имају највећи број регистрованих случајева – 33.180.000 као и највећи број преминулих од последица изазваних коронавирусом – 591.000.

Бразил је највеће жариште вируса у Јужној Америци – забележено је 14.754.910 случајева, а преминуло је 407.775 људи.

Велика Британија шаље још 1.000 респиратора Индији

Велика Британија ће послати још 1.000 респиратора у Индију, најавила је влада те земље.

На тај начин Лондон појачава подршку индијском здравственом систему који се тешко носи са растућим бројем новозаражених.

У Индији благи пад у броју новозаражених

Индија је пријавила 3.417 нових смртних случајева у последња 24 сата, нешто ниже од  претходног дана када је пријављено 3.689 смртних исхода.

Број нових случајева је 368.147, најнижи дневни пораст за последњих недељу дана – али број регистрованих случајева је често мало нижи после викенда, јер мање људи одлази на тестирање.

Вакцина је понуђена свим одраслим становницима земље у нади да ће се укротити чудовишни шиљак инфекција ковидом. Међутим, само мали број људи може да приушти себи да плати и прими вакцину у приватним болницама док ће држава морати да се постара за имунизацију око 900 милиона одраслих Индијаца.

Нова ублажавања рестриктивних мера у Словенији

У Словенији се наставља ублажавање рестриктивних, антиепидемијских мера и од данас је дозвољен рад неких образовних и консултантских установа, угоститељских и туристичких објеката, али само у тзв. жутим регионима – Помурском, Kорушком, централној Словенији, Обално-Kрашком региону и у Горишком.

Ноћни клубови, барови и дискотеке и даље су затворени, али у жутим регионима је дозвољен одлазак у продавнице и у пословне зграде уз поштовање прописане физичке дистанце, једна особа на 20 квадратних метара.

У наранџастим регионима – Подравском, Савињском, Засавском, Посавском, Југоисточној Словенији, Горењском региону и Приморско-Нотрањском дозвољене су посете продавницама, али уз строже мере физичког дистанцирања – један клијент на 30 квадратних метара.

Баровима и ресторанима је дозвољено да послужују у својим баштама, уз поштовање прописане раздаљине између столова и уз ограничен број гостију.

У Аустрији од данас поново отворене продавнице и музеји

Аустријске покрајине Беч и Доња Аустрија данас прекидају меру закључавања, чиме је омогућено поновно отварање радњи и услужних делатности, музеја, библиотека и зоолошки вртова.

Гастрономија и хотели остаће, за сада, још затворени у целој Аустрији најмање до 19.маја.

У продавницама грађани ће морати да носе маске и поштују дистанцу, а важиће ограничење броја купаца по принпципу 20 квадратних метара по особи.

У Бечу и Доњој Аустрији, услед пандемије, трговци су морали да затворе своје радње, према подацима Удружења трговаца, већ 116 дана.

Kада је реч о услужним делатностима, као што су фризери или салони лепоте, њихове услуге моћи ће да користе грађани који имају негативан антигенски тест, не старији од 48 сати, или пи-си-ар тест не старији од 72 сата, односно потврду да су прележали корону у последњих шест месеци.

„Српска стварност“ / Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here