Mesto za reklamu

16.01. 2022.

Омикрон се шири муњевитом брзином, али изазива блажи облик обољења. Како се овим таласом короне боре Велика Британија, Француска, Шпанија, Данска и Кина?

Француска: Свађа око школа

Седмодневна инциденција преко 2.800 и готово 370.000 новооболелих и то у року од 24 сата. Под утицајем ових бројки Сенат у Паризу је крајем седмице пооштрио правила за нецепљене.

Они од сада више неће смети у угоститељске објекте или јавне установе, као ни у возове и авионе. До сада је то било могуће уз негативан тест.

Сенат је међутим одбио пооштрење казни у случају непоштовања правила. Ове строже мере ће бити на снази све док је број пацијената на интензивној у француским болницама већи од 10.000. Тренутно је таквих пацијената преко 24.000.

И школе остају отворене. Француска је ионако само на почетку пандемије кратко затварала образовне установе. Но, међу просвeтним радницима влада незадовољство. Прошлог четвртка (13.1.) су ступили у штрајк: Кап која је прелила чашу је било мењање правила о тестирању три пута у последњих неколико седмица.

Шпанија: Спорна “грипализација”

Шпанија већ неко време расправља о интервјуу премијера Педра Санчеза у којем је рекао како би на коронавирус, с обзиром на високу стопу процепљености и благом току омикрона, у међувремену требало све више гледати као на грип.

С обзиром на инциденцију од 1.400 и пуна одељења интензивне, лекари и научници су поручили да се коронавирус не може упоређивати с грипом. “Пандемија још није готова, а тренутно ни не знамо у којем смеру се креће”, рекао је Оскар Зуриага, потпредседник Шпанског епидемиолошког друштва.

Шпанија је подељено око мера. И док је у Мадриду, упркос инциденцији од преко 1.000 од мера на снази само ношење маске, у другим регионима је у јавни живот уведено правило 2Г, дакле приступ само цепљенима или онима који су преболели вирус.

Велика Британија

И у Великој Британији је друштво подељено око питања како се односити према коронавирусу. И овде је инциденција сa 1.500 висока, али је то случај и с процепљеношћу од 80 посто. Једни позивају на опуштање, други на опрез.

Водитељ британске кризне групе за коронавирус, Клајв Дикс, позива на “нову нормалност” с обзиром на то да је код омикрон варијанте смртност успоредива с оном код грипа.

Он тражи “циљану стратегију” само за угрожене групе. У Великој Британији је преко 90 одсто становништва цепљено, а преко 60 одсто је примило и трећу вакцину.

Крајем седмице карантин је скраћен на пет дана како би се ублажили изостанци. Још пре само неколико дана је у болнице послато 200 војника – да замени особље које је на боловању због коронавируса. Број операција који је одгођен због пандемије је порастао на шест милиона.

Кина: Ниски бројеви, нулта толеранција

Насупрот многим европским земљама у Кини нема говора о попуштању мера. И то упркос чињеници да је тамо већ месецима инциденција равна нули.

Међутим, три метрополе су у потпуној изолацији: Сијиан са 13 милиона, Ањанг са 5,5 милиона и Јуџу са милион становника.

Строге мере су део строге нулте стратегије ковида. Већ код појаве првих случајева изолују се цели градови. Сви становници се тестирају и не смеју напуштати своје домове. Практикује се и присилно смештање у карантинске хотеле.

Апликација за праћење коронавируса је у Кини обавезна тако да је релативно једноставно могуће праћење зараза и заражених. Они који стижу у Кину неким од преосталих летова присиљени су на дуготрајни карантин.

Службено се у Кини од почетка пандемије заразило око 100.000 особа. Француска и Шпанија тренутно бележе више заражених – током једног дана.

Ако се изузму поједини градови у изолацији, свакодневни живот у Кини се више-мање нормализовао. Но, рачуна се с тим да ће се ригорозна политика нулте толеранције задржати најмање до почетка Зимских олимпијских игара у Пекингу средином марта.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here