1. 04. 2021.

У свету је коронавирусом до сада заражено више од 143,5 милиона особа док је од последица изазваних вирусом преминуло 3.057.000 људи. Око 122 милиона особа се опоравило од болести.

Руска вакцина Спутњик В регистрована је до сада у 60 земља света у којима живи око три милијарде људи.

Највише регистрованих, 32 милиона, и даље имају САД а следе Индија и Бразил. Број новозаражених тренутно највише расте у Индији, где се свакодневно пријављује више стотина хиљада нових случајева.

Иако су болнице у тој земљи препуне премијер Нарендра Моди саветује гувернере држава да меру затварања примењују само “у крајњој мери” и тврди да се чине максимални напори како би се покренуле  наменске ковид болнице које би радиле под контролом савезних власти.

Само 32 вакцинисаних британских грађана хоспитализоване због ковида

Само 32 особе у Великој Британији хоспитализовано је са симптомима ковид-19 након што су примили бар једну дозу вакцине против коронавируса, показало је клиничко истраживање.

Од 74.405 пацијената који су се лечили у болници од коронавируса, у периоду од септембра до марта, само 32 су била вакцинисана.

Бројке показују да се у болницама широм Велике Британије тренутно налази свега 1.973 пацијента са ковид-19, у поређењу са 39.249 колико их је било 18. јануара.

Џонсон и Џонсон настављају испоруке у Европи

Kомпанија Џонсон и Џонсон потврдила је да ће наставити са дистрибуцијом своје вакцине против ковид-19 у Европи након што је здравствени регулатор саопштио да су користи од вакцинације већи од ретких ризика појаве стварања крвних угрушака.

Kомпаније је саопштила и да ће испунити своје обавезе и испоручити 200 милиона доза у Европи и 100 милиона у САД.

Kомпаније је саопштила да ће нова етикета на паковању садржати упозорење за ризик од ретких нежељених ефекта као и упутства о томе како га препознати и лечити, као и да ће поново покренути испоруке у Европску унију, Норвешку и Исланд, а да тренутно ради на поновном покретању клиничких испитивања своје вакцине.

У Индији преминуло више од 2.000 људи

Индија је пријавила више од 295.000 нових случајева ковид-19, а у последња 24 сата преминуло је више од 2.000 људи, први пут од почетка пандемије.

(Индепендент)

Пленковић: Циљ вакцинисати 50 одсто грађана до 30. јуна

Премијер Хрватске Андреј Пленковић изјавио је да је Влада до 30. јуна обезбедила 3,1 милион доза вакцина, како би до тада било вакцинисано од 50 до 55 одсто грађана.

Влада је и у околностима кашњења у достави Астра Зенека вакцине обезбедила 1,2 милиона доза Фајзерових, истакао је Пленковић и додао да су на тај начин омогућили да се до 30. јуна вакцинише 3,3 милиона старијих од 18 година.

Пленковић је навео да је министру здравства Вилију Берошу врло јасно наложено да организује интензивно вакцинисање у следећих седамдесетак дана.

На тај начин би до летње сезоне у Хрватској био вакцинисан велики број грађана, чиме би био успостављен основ за туристичку сезону, али и нормалнији начин живота.

(Танјуг)

Аргентина прва латиноамеричка земља произвођач Спутњик вакцине

Аргентина је постала прва латиноамеричка земља у којој се производи руска вакцина Спутњик В, саопштио је Руски директни инвестициони фонд.

Вакицне произведене у Аргентини моћи ће да се извозе у земље централне и Латинске Америке.

„Српска стварност“ / Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here