Mesto za reklamu
  1. 03. 2021.

Коронавирус је у Србији од почетка епидемије регистрован код 546.896 особа, а забележено је 4.900 смртних случајева, показују подаци са сајта covid19.rs.

У Србији је због заразе коронавирусом, према последњим подацима, на болничком лечењу 5.414 пацијената, док се 230 особа налазе на респираторима.

Према последњем пресеку, још 31 пацијент преминуо је од ковида 19. Коронавирус је регистрован код још 4.687 особа, од 14.866 тестираних.

Стручњаци кажу да је велики број тешких болесника. Клиничке слике су све теже – па расте број збринутих у болницама, али и прикључених на респиратор.

Србија се приближава броју од милион грађана који ће примити обе дозе вакцине против коронавируса.

Грађани данас могу без заказивања да приме вакцину Астра-Зенека у хали три Београдског сајма од осам до 15.30.

Павле Зелић из Агенције за лекове и медицинска средства рекао је за РТС да је до сада у Србији пријављено укупно 626 случајева нежељених реакција након вакцинације, као и да није било ниједног пријављеног случаја емболијских или тромболитичких поремећаја након пријема вакцине “Астра-Зенеке”. Показало се да су вакцине изузетно безбедне, али и ефикасне, поручује Зелић.

На порталу Е-управа, од јуче су доступне нове услуге везане за вакцинисање – “пропуштен термин за вакцинацију” и “потврда о вакцинацији”.

Уколико је неко био спречен да дође на вакцинацију и пропустио је свој термин, једноставним попуњавањем упитника може поднети захтев за добијање новог термина.

На сајту Координационе комисије за инспекцијски надзор почео је да ради Центар за ковид-19 мере, у оквиру којег поред најновијих верзија наредби и уредби Владе Србије, привреда може да добије тачну и поуздану информацију о ограничењима које противпандемијске мере подразумевају, а тичу се њихове делатности и пословања

Министар финансија у Влади Србије Синиша Мали најавио је да је у трећем пакету помоћи привреди и грађанима, у износу од две милијарде евра, једна од новина једнократна исплата свим незапосленима у износу од 60 евра.

Радојичић за РТС: Мере се поштују боље него у претходном периоду

Упркос строгим мерама, које су на снази, током претходних дана београдска комунална милиција је контролисала угоститељске објекте и места где се окупљају углавном млађи људи.

Градоначелник Зоран Радојичић каже да према подацима које је добио јуторс, откад су ове нове мере на снази, што се тиче ресторана, клубова и кафића – поштују се боље него у претходном периоду – један рестотран на Ади је био са 9 људи, дан пре тога на Јужном булевару 14 особа је било, а примећено је мање позива за кућне журке, тако да је ситуација боља.

“Девет екипа је било на терену у три смене, имамо 157 контрола, 3 су прекршаја нађена”, истакао је градоначелник.

Поповић: У уторак из Русије за Србију полеће авион са још 100.000 вакцина “спутњик В”

Министар за иновације Ненад Поповић саопштио је да је од руског колеге, министра индустрије и трговине РФ, Дениса Мантурова, добио потврду да у уторак увече за Србију полеће авион са 100.000 нових вакцина “спутњик В”.

“Русија је још једном показала да нас не оставља на цедилу када нам је најпотребнија. Хвала браћо!”, навео је Поповић на Твитеру.

У Врању хоспитализовано 166 пацијената

У ковид амбуланти у Врању током јучерашњег дана обављено је 299 прегледа, од којих је 126 првих.

Узоркована је крв код 160 пацијента и сачињено 127 РТГ плућа. Урађена су 133 антигенска теста, од којих је 56 позитивно на коронавирус. Дијагностикована је бронхопнеумонија код 17 пацијената.

У ковид болницама Здравственог центра Врање хоспитализовано је 166 пацијената.

Од тог броја 157 је позитивно на коронавирус и исто толико има бронхопнеумонију.

На кисеонику су 83 пацијента. На болничко лечење примљено је 13 пацијената, а отпуштено 12.

Тренутно је у ковид болницама у Врању шест слободних постеља, подаци су градског штаба за ванредне ситуације.

Др Михајловић: Расте број ковид позитивних трудница

Начелница Болнице за гинекологију и акушерство Клиничко-болничког центра “Др Драгиша Мишовић” Слађана Михајловић каже да расте број ковид позитивних трудница које развијају све теже клиничке слике.

“Од почетка године рођено је 25 здравих беба од ковид позитивних мама. Током прошле године смо их имали 177, тако да расте број ковид позитивних трудница, што је веома забрињавајуће”, наглашава докторка Михајловић.

У Лозници од понедељка до петка регистровано 154 новозаражених

Лозничани су били прилично дисциплиновани, а Комунална милиција је написала три пријаве због непоштовања радног времена.

Расте број заражених, код 154 особе је од понедељка до петка потврђен коронавирус. У тријажној амбуланти је прегледано нешто мање од 1.000 људи, што је у односу на исти период прошлог месеца дупло већи број.

У општој болници тренутно се лечи нешто мање од стотину људи, а некима је потребна и механичка вентилација.

Постоји пет пунктова где грађани могу примити неку од четири доступне вакцине. Сви заинтересовани и данас могу да приме цепиво.

Лозница се налази при дну лествице по броју вакцинисаних, иако је број оних који су примили прву дозу вакцине нешто више од 14.000.

У Панчеву хоспитализовано 135 пацијената

У Панлеву су се поштовале мере и није било већих проблема.

Према подацима Завода за јавно здравље у последња 24 сата у Јужнобанатском округу је регистровано још 145 новозаражених, највише у Панчеву – 86.

То је за двадесетак мање него пре три дана.

У панчевачкој општој болници тренутно се лечи 135 пацијената.

Србија прва у Европи по броју грађана који су примили другу дозу вакцине на милион становника

У Србији је до сада дато 2.163.593 доза вакцина против коронавируса, а 858.461 особа примиле су и другу дозу, показују најновији подаци Владе Србије.

Србија је прва у Европи по броју грађана који су примили обе дозе вакцине на милион становника (126.159). Иза Србије су Малта, Данска, Швајцарска, Мађарска и Норвешка.

На основу броја грађана који су примили обе дозе вакцине на милион становника, Србија је седма у свету.

Према броју вакцинисаних грађана на милион становника, Србија је друга у Европи, иза Уједињеног краљевства. Наша земља је, по том параметру, прва у региону.

 „Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here