Mesto za reklamu
  1. 05. 2021.

Викенд за нама показује да се ситуација са коронавирусом у Србији смирује – указују представници Кризног штаба. Број новозаражених је неколико дана далеко испод хиљаду. Истовремено, све је више вакцинисаних, што је и довело до повољније епидемиолошке ситуације.

И даље има оних којима је неопходно болничко лечење и њих је у овом тренутку 2.799, од тога је 99 на респиратору и они се налазе у тешком здравственом стању.

Од почетка епидемије од ковида 19 оболело је 706.458 особа, а преминуо је 6.681 пацијент. Укупно је урађено 4.009.511 тестова.

Највише новозаражених и даље је у Београду – 135, док у осталим градовима, такође, пада број нових случајева. И у свим осталим градовима је мање од 30 случајева дневно.

У Србији је до сада дато укупно 4.035.228 доза вакцине, док су 1.750.963 грађанина примило обе дозе.

Што се тиче вакциналних пунктова, они постају све приступачнији грађанима, тако да после тржних центара, грађани Крушевца су могли да се вакцинишу и у природи, на излетишту Багдала изнад града, које је најпосећеније током викенда.

Председник Србије Александар Вучић је на Инстаграму објавио видео-снимак на којем је приказан изглед будуће српске фабрике вакцина.

Навео је да се српска фабрика вакцина гради са партнерима из УАЕ и Кине, а најавио и да ускоро креће и изградња погона за производњу пи-си-ар тестова.

Ашанин за РТС: Све више болница излази из ковид система

Због повољније епидемијске ситуације и мање пацијената на болничком лечењу, из ковид режима изашли су клиничко-болнички центри “Звездара” и “Драгиша Мишовић”, а током недеље редовном раду враћа се и Специјална болница у Младеновцу.

Директор Универзитетског клиничко-болничког центра Србије проф. др Милика Ашанин рекао је да ће се са ковидом борити до краја борити Клиника за инфективне и тропске болести и ковид болница у Батајници, чија се улога у здравственом систему тек сад види.

У Пчињском округу још деветоро заражених

Према најновијим подацима Градског штаба за ванредне ситуације у Врању, од 99 узорака из Пчињског округа девет је позитивних на коронавирус. Од тог броја седам је из Врања и двоје из Сурдулице.

У ковид амбуланти у Врању током јучерашњег дана обављено је 69 прегледа, од чега 36 првих. Узоркована је крв код 41 пацијента и сачињено 19 РТГ плућа. Урађена су 44 антигенска теста од којих је седам позитивно на коронавирус. Дијагностикована је бронхопнеумонија код два пацијента.

У ковид болници Здравственог центра Врање хоспитализовано је 35 пацијената. Од тог броја 29 је позитивно на коронавирус, а 26 има бронхопнеумонију. На кисеонику је 21 пацијент.

На болничко лечење примљена су два пацијента, отпуста није било. Тренутно је у ковид болници Здравственог центра Врање 41 слободна постеља.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here