Mesto za reklamu
  1. 05. 2021.

Ситуација са коронавирусом се поправља. Број заражених на дневном нивоу опада, а мање је и оних којима је потребно болничко лечење. Лекари и даље апелују на грађане да се вакцинишу.

У болницама је хоспитализовано 2.681 пацијент, од којих је 93 на респиратору. Од почетка епидемије преминуло је 6.696.

Због повољније епидемијске ситуације и мање пацијената на болничком лечењу, из ковид режима изашли су клиничко-болнички центри “Звездара” и “Драгиша Мишовић”, а током недеље редовном раду враћа се и Специјална болница у Младеновцу.

Директор Универзитетског клиничко-болничког центра Србије проф. др Милика Ашанин рекао је да ће се са ковидом борити Клиника за инфективне и тропске болести и ковид болница у Батајници, чија се улога у здравственом систему тек сад види.

“У јеку епидемије у овом последњем, четвртом таласу епидемије, ми смо имали на дневном нивоу и по 350 прегледа у нашој пријемно-тријажној амбуланти Клинике за инфективне и тропске болести, а у дану за нама имали смо 77 и тај тренд је бољи”, навео је Ашанин током гостовања у Јутарњем дневнику.

Како је додао, уз то иде и мањи број пријема у болнице и да је клиника на половини попуњености капацитета, а да се улога ковид болнице у Батајници у здравственом систему Србије тек сад види.

Лекари са прве линије фронта и даље апелују на грађане да се вакцинишу. Управа за војно здравство Министарства одбране покренула је мини-кампању на друштвеним мрежама у циљу отклањања дилема о вакцинама против корона вируса.

Посетиоци ће на званичним профилима Министарства одбране на друштвеним мрежама Фејсбук, Твитер и Инстаграм, као и на Јутјуб каналу, имати прилику да путем кратких видео-спотова чују одговоре војних лекара на најчешће дилеме које грађани имају у вези са ковидом и вакцинацијом.

КБЦ “Др Драгиша Мишовић” почиње пријем нековид пацијената

Због повољније епидемијске ситуације из црвене зоне излази још једна здравствена установа. Клиничко-болнички центар “Др Драгиша Мишовић” прелази у редован режим рада.

Помоћник директора КБЦ “Др Драгиша Мишовић”, доктор Предраг Савић, каже за РТС да су спремни за пријем пацијената који нису ковид позитивни.

“Од 14. маја успели смо да болницу испразнимо од ковид пацијената, да предузмемо све мере и епидемиолошке и чишћење просторија да бисмо од данашњег дана почели да примамо пацијенте који нису ковид”, истакао је Савић.

Наводи да ће ову и наредну недељу имати 24-часово дежурство, јер КБЦ “Земун” још није изашао из ковид режима.

“Сви очекујемо да ће епидемиолошка ситуација и даље имати овако повољан ток да би пацијенти који нису ковид коначно после 14 месеци успели да дођу до својих лекара. Кренућемо и са заказивањем, са елективним програмом операција”, додао је Савић.

Истакао је да се нада да више неће морати да се враћају у ковид систем.

Указао је да Дечја болница КБЦ “Др Драгиша Мишовић” и даље ради у ковид систему, као и део гинекологије и породилиште за хитне порођаје ковид позитивних трудница.

Од 19. марта прошле године, од када је ушао у ковид режим, у КБЦ “Др Драгиша Мишовић” хоспитализована су укупно 6.864 пацијента, од чега 800 деце.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here