Mesto za reklamu
  1. 08. 2021.

Епидемијска ситуација је све неповољнија. Број новозаражених од коронавируса из дана у дан расте и премашио је 1.500. Стручњаци апелују на све који нису, да се вакцинишу и само најављују нову седницу Кризног штаба на којој ће се разматрати евентуалне нове мере и која се већ очекивала.

Од почетка пандемије регистровано је 737.969 случајева коронавируса, нажалост од тога је 7.188 изгубило битку са ковидом 19, а проценат смртности у Србији 0,97 одсто.

Од укупног броја нових случајева коронавируса, највише их је у Београду 349. Следи Крагујевац са 94 новозаражена, Ниш 75, Нови Сад 67.

Вирусолог и професорка Медицинског факултета Тања Јовановић каже да је због пораста броја новозаражених неопходна ревизија мера. Око 90 одсто пацијената са симптомима ковида 19 од којих је узет узорак, има делта сој, наводи Јовановићева.

Тања Јовановић је оценила за емисију “Магазин” Првог програма Радио Београда да епидемијска ситуација у Србији није стабилна, посебно ако се има у виду податак о порасту броју заражених на дневном нивоу.

Такве околности, према њеним речима, захтевају и ревизију, али и строжу контролу спровођења противепидемијских мера.

Одговоре на питања колико је укупно било људи који су били болесни од короне и да ли су сви оболели и евидентирани још чекамо, а до краја године требало би да стигну резултати студије стручњака Градског завода за јавно здравље Београда и Медицинског факултета.

Докторка Невенка Павловић, начелник епидемиологије и микробиологије и заменик директора Градског завода за јавно здравље Београда каже да је епидемиолошко истраживање већ започето у популацији Београда и да би требало да допринесе препознавању обима инфекције.

Према њеним речима, прати се укупан број оболелих – евидентирање иде кроз пријаве заразних болести и ту се препознаје онај део популације који је имао тегобе, који се јавио лекару, обавио преглед, тестирао се…

“У тој бази оболелих, осим потврђених ковид инфекција, имамо и оне који су испољили клиничку слику, они који су били у контакту са оболелом особом и они се такође евидентирају као непотврђени лабораторијски, али ти случајеви”, каже докторка Павловић.

Студија је, наводи, замишљена и ради се као студија испитивања серопозитивности.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here