Mesto za reklamu
  1. 01. 2021.

Од почетка епидемије, у Србији је коронавирус потврђен код 372.533 особe, а од последица заразе преминуло је 3.750 оболелих. На болничком лечењу је више од 5.300 људи, а на респиратору 199 пацијената.

Према последњем пресеку, у Србији је коронавирусом заражено још 1.317 особа, а борбу са ковидом изгубило је 20 пацијента.

За уторак, 19. јануара у девет сати, заказана је нова седница Кризног штаба на којој ће, пре свега, бити оцењена епидемијска ситуација у земљи На основу те процене, чланови Кризног штаба донеће даље одлуке. Чланови Кризног штаба медицинске струке најављују да  неће заговарати попуштање мера, јер и даље постоји потенцијал да се епидемија распламса, и даље су високи бројеви заражених, болнице се нису испразниле а и даље постоји значајан број преминулих на дневном нивоу.

До суботе у 20 часова у Србији је против коронавируса вакцинисано око 22.000 људи, а путем е-Управе за вакцинацију се пријавило око 280.000 грађана, што је више од очекиваног, рекао је Мирсад Ђерлек за РТС.

Навео је да се током следеће недеље очекује још око 250.000 доза руске вакцине “спутњик”, а да ће данас стићи и око 20.000 доза вакцине компаније “Фајзер”.

Ђерлек је истакао да ће бити отворено 300 пунктова за вакцинацију, а да је план да се у њима вакцинише од 50 до 100 људи током једног сата.

Епидемиолог Предраг Кон је рекао да није искључено да нови сој коронавируса, који се појавио на Западу, дође и у Србију, па ће заштита од новог соја зависити од брзине спровођења вакцинације.

Истиче да ће већа имунизација дати и бољи колективни имунитет који ће бити “већа заштитна баријера” уколико дође нови сој вируса.

У ковид болницама у Врању хоспитализовано 120 пацијената

У ковид амбуланти у Врању током јучерашњег дана обављено је 130 прегледа, од којих је 61 првих, саопштавају из градског штаба за ванредне ситуације. Узоркована је крв код 88 пацијената и сачињена су 64 РТГ плућа.

Урађено је 6 пи-си-ар и 67 антигенских тестова, од којих је 26 позитивно. Дијагностикована је бронхопнеумонија код 19 пацијената.

У ковид болницама Здравственог центра Врање хоспитализовано је 120 пацијената. Од тог броја 106 је позитивно на коронавирус. Са бронхопнеумонијом је 111 пацијената, на кисеонику 57.

На болничко лечење је примљено 8 пацијената, док је 5 отпуштено. Тренутно је у ковид болницама у Врању 40 слободних постеља.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here