Mesto za reklamu
  1. 01. 2021.

Од почетка епидемије у Србији је коронавирус потврђен код 371.216 људи, а од последица заразе преминуло је 3.730 особа. На болничком лечењу је више од 5.300 људи, а на респираторима 201 пацијент.

Према последњем пресеку, у Србији су коронавирусом заражене још 1.393 особе, а борбу са ковидом изгубила су 22 пацијента.

Настављена је вакцинација широм земље. У Србију су стигле прве количине кинеске вакцине против коронавируса компаније “Синофарм”. Та вакцина после провере треба да добије дозволу Агенције за лекове и медицинска средства, након чега ће бити у употреби.

Председник Александар Вучић изјавио је да су епидемиолошке мере и њихово евентуално попуштање у надлежности Кризног штаба, али да је сигурно да не би смело да буде опуштања, јер је и даље висок број преминулих од коронавируса. Истакао је да се мора што пре у масовну вакцинацију.

Директорка ковид болнице у Батајници Татјана Аџић Вукичевић рекла је за РТС да је радује што долази до постепеног пада броја хоспитализованих, али да ковид уништава плућа и да су клиничке слике тешке и драматичне.

Због мањег броја оболелих којима је неопходно болничко лечење, Институт за ортопедско-хируршке болести “Бањица” изашао је из ковид система и у понедељак, 18. јануара, редовно узима своју прву хитну службу, рекао за РТС директор Института проф. др Зоран Башчаревић.

Кон: Бржа вакцинација “заштитна баријера” од новог соја

Није искључено да нови сој вируса корона који се појавио на Западу дође и код нас, зато ће заштита од новог соја зависити од наше брзине спровођења вакцинације, изјавио је епидемиолог Предраг Кон.

Истиче да ће већа имунизација дати и бољи колективни имунитет, који, додаје Кон, уколико дође нови сој у Србију бити “већа заштитна баријера”.

“Ми се налазимо у некој силазној путањи када је реч о бројкама новозаражених, то је све ниже и ниже. Међутим, ако се појаве сојеви са Запада, тешко је веровати да ће другачије бити него код њих. Зато ће заштита од новог соја зависити од брзине имунизације”, рекао је Кон за ТВ Пинк.

Ђерлек: Покушаћемо да вакцинишемо од 50 до 100 људи на сат

До јуче у 20 часова у Србији је против коронавируса вакцинисано око 22.000 људи, а путем е-Управе за вакцинацију се пријавило око 280.000 грађана, што је више од очекиваног, рекао је Мирсад Ђерлек за РТС.

Навео је да се током следеће недеље очекује још око 250.000 доза руске вакцине “спутњик”, а да ће сутра стићи око 20.000 доза вакцине компаније “Фајзер”.

Ђерлек је истакао да ће бити отворено 300 пунктова за вакцинацију, а да је план да се у њима вакцинише од 50 до 100 људи током једног сата.

Дачић: Србија у предности јер има на располагању више вакцина

Председник парламента Ивица Дачић који је примио руску вакцину каже да се осећа добро и да није имао никакве нежељене ефекте.

“Ја сам се вакцинисао да бих дао подстицај грађанима, нема то везе са политичким опредељењима. Свако треба да проучи шта се пише о свакој од вакцна а све су безбедне ако имају акредитацију наше агенције”, рекао је Дачић.

Дачић каже да је Србија у предности јер има на располагању више различитих вакцина и на тај начин је избегла ситуацију да зависи само од једног произвођача или раподеле вакцина. Он не очекује да ће се путовања условљавати одређеном вакцином.

“То би била сегрегација и дискриминација јер неко вам не да вакцину а онда вас условљава”, рекао је Дачић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here