Mesto za reklamu
  1. 05. 2021.

Србија се полако приближава броју од два милиона грађана који су примили обе дозе вакцине против короне. Вакцинација се наставља на стотинама пунктова, без заказивања са вакцином по избору. Данас се на Београдском сајму вакцинишу држављани Србије који живе у иностранству, а из Канцеларије за електронску управу Владе Србије очекују да ће број датих вакцина данас прећи четири милиона.

Иван Бркљач из организације “Тачка повратка” рекао је за РТС да ће се нешто мање од 600 грађана који живе у дијаспори данас вакцинисати на Београдском сајму.

“Ми смо препознали да постоји потребе да се мало више времена унапред дâ да би људи могли да се организују и да дођу. Имамо пријаве из целог света, са свих континената, а највише долазе људи из Немачке, Италије и Аустрије”, навео је Бркљач.

Вакцинација грађана Србије који живе у иностранству обавиће се данас, а додатни термини ће се одредити у складу са интересовањем. Другу дозу ће примити почетком јуна.

“Србија има довољан број вакцина” 

Директор Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Владе Србије Михаило Јовановић истакао је да Србија има довољан број вакцина, а да је у овом тренутку дато 3.990.000 доза вакцина.

“Што нам говори да ћемо данас доћи до броја од четири милиона датих вакцина. Од тога је 2.260.000 првих доза”, навео је Јовановић.

Додао је да охрабрује то што је у последњих пет дана дато преко 20.000 првих доза и да то значи да се вакцинација наставља добром динамиком и да је циљ да прво дође до 2,5 милиона вакцинисаних.

Јовановић је навео да грађани и даље имају могућност да бирају вакцине четири различита произвођача путем портала за пријаву и контакт центра или на самом пункту за вакцинацију, којих широм Србије има 226.

За добијање зеленог сертификата потребан отворен налог на е-Управи 

Говорећи о зеленом сертификату, Јовановић је навео да је више од 35.000 грађана преузело свој сертификат и да је за преузимање потребно само да грађани имају отворен налог на порталу е-Управе.

“Ослушкивали смо шта ради Европска унија, шта ради СЗО и шта ради Кина и направили смо универзални дигитални зелени сертификат”, објаснио је Михаило Јовановић.

Нагласио је да ће од данас почети позивање за имунизацију другом дозом “Астра-Зенекине” вакцине и да грађани не морају да брину о томе да ли ће бити позвани.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here