1. 02. 2021.

У Србији до сада тестирано укупно 2.742.087 грађана, а регистрована су 415.943 случаја инфекције коронавирусом. Од последица болести до сада су преминуле 4.183 особе.

У Србији је умрло још 15 оболелих од ковида 19, а зараза је потврђена код 2.000 од 12.547 тестираних. Тренутно се од последица заразе у болницама лечи 3.815 пацијената, 141 је прикључен на респиратор.

Епидемиолози су забринути због високог броја оболелих. Упозоравају да велики ризик за ширење заразе представљају гужве у зимским туристичким центрима.

Многи ће спојити викенд са празницима и отићи на зимовање, одмор. Лекари позивају грађане да се придржавају прописаних мера где год да су, јер се епидемији не назире крај.

Поред Београда, највише новозаражених је у Врању. У том граду у основним и средњим школама више од стотину заражених ђака, зато је препорука Кризног штаба да све средње и четири основне школе пређу на онлајн наставу.

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић каже за РТС да су се људи мало опустили, али и да држављани Северне Македоније масовно долазе у продавнице у том граду.

“Постоји објашњење, а то је да смо ипак мало попустили са спровођењем мера и посебно због лепог времена, па чак и они који су били најдисциплинованији су мало попустили”, казао је Тиодоровић.

У Београд је стигла и руска делегација, која процењује да ли је у нашој земљи могућа производња вакцине “спутњик V”.

У Србији је до сада против ковидa 19 вакцинисано 636.119 грађана.

Другу дозу вакцине примиле су 83.262 особе.

У ковид болницама у Врању 113 пацијената

У ковид амбуланти у Врању током јучерашњег дана обављено је 230 прегледа, од којих је 107 првих. Узоркована је крв код 168 пацијената и сачињена су 92 РТГ плућа. Урађена су 4 пи-си-ар и 146 антигенских тестова, од којих је 99 позитивно на коронавирус. Дијагностикована је бронхопнеумонија код 29 пацијената, подаци су градског штаба за ванредне ситуације.

У ковид болницама Здравственог центра Врање хоспитализовано је 113 пацијената. Од тог броја 97 је позитивно на коронавирус и исто толико пацијената је са бронхопнеумонијом, док је на кисеонику 58. На болничко лечење примљена су 3 пацијента, а отпуштено је 6. Од тог броја један је транспортован у Клинички центар Ниш.

Тренутно је у ковид болницама у Врању 47 слободних постеља.

Директор СЗО у Србији: Ситуација је и даље тешка

Директор Канцеларије Светске здравствене организације у Србији Маријан Ивануша каже за РТС да се ситуација са короном глобално смирује, али да се још увек морамо придржавати мера.

Гостујући у Дневнику РТС-а, навео је да јавне здравствене мере треба да се базирају на струци а не да буду предмет геополитичких одлука.

“Пажљиво посматрамо нове типове вируса, још увек требамо испратити све превентивне мере. Ако не испратимо мере, можемо очекивати следећи талас који може бити лош”, нагласио је Ивануша гостујући у Дневнику РТС-а.

Појачан инспекцијски надзор у планинским центрима

Лекари и надлежни упозоравају да су зимски туристички центри извор заразе.

Средина фебруара увек је шпиц сезоне на Копаонику, а како се ове године два празнична дана надовезују на викенд, сасвим је извесно да се веће гужве очекују и поред упозорења.

У “Скијалиштима Србије” кажу да су рукавице, заштитне маске или мараме, правила за све скијаше и бордере, баш као и прописано растојање, због чега се формирају дуги редови.

Применом ових мера, које на почетним станицама контролишу редари, као и број особа на седежници, могућност преношења инфекције на скијалишту је кажу готово немогућа.

Према подацима које смо добили туристички инспектори су током новогодишњих празника у три планинска центра Копаоник, Златибор, Стара планина обавили 136 надзора и покренули 11 мера.

Контроле су, кажу, свакодневне, а појачан, здружени инспекцијски надзор којим ће се контролисати примена противепидемијских мера, од данас до краја празника најављује се не само у планинским центрима већ и у бањaма.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here