Mesto za reklamu
  1. 07. 2021.

Тренутна епидемиолошка ситуација у Србији је привидно добра. Делта сој вируса је регистрован и код нас и може се очекивати да ће ускоро почети да се шири. Брзо ширење делта соја вируса може се зауставити једино вакцинацијом и спровођењем заштитних мера –  сматрају стручњаци.

Од почетка епидемије, у Србији је регистровано 716.796 заражених корона вирусом, а преминуло је 7.055 особа. Проценат смртности од последица ове болести је 0,98 одсто. До сада је тестирано 4.437.454 узорка.

Највише новозаражених је у Београду – 26 особа, док је у осталим градовима мање од 10.

Иако директор Канцеларије Светске здравствене организације у Србији др Маријан Ивануша наводи за РТС да је тренутна епидемиолошка ситуација у Србији добра, он наводи да то треба искористити за вакцинацију како би били спремни на брзо ширење делта соја вируса који се овде тек појавио.

Маријан Ивануша наводи да прва два случаја делта соја у Србији не значе да ћемо сутра имати тешку епидемију, али и да ситуација може да се погорша.

“Ситуација може да се погорша у јулу, августу. Видели смо то у Уједињеном Краљевству и у другим европским државама где се делта сој проширио и где се ситуација погоршала”, наводи Ивануша.

Стање у Србији треба искористити за вакцинацију како би били спремни на брзо ширење делта соја јер вакцина је најбоља одбрана против те заразе.

Епидемиолози верују да вакцине штите и од других сојева вируса, попут делта соја.

Добре вести долазе из индијске компаније “Барат Бајотек”, која је саопштила да је у последној фази тестирања вакцине против коронавируса која је показала ефикасност од 77,8 одсто у заштити против свих варијанти вируса.

Kомпанија је саопштила да је сада у разговорима са Светском здравственом организацијом како би добила хитну дозволу за употребу своје вакцине коју је назвала “Kоваксин”, пренео је АП.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here