Mesto za reklamu
  1. 08. 2021.

У Србији је од почетка епидемије коронавирусом заражено 733.332 особа, а ковид 19 однео је 7.174 живота. До сада је тестирано 4.831.558 људи. На болничком лечењу је 868 пацијената, од којих је 26 прикључено на респиратор, објављено је на сајту covid19.rs.

Допунска, трећа (бустер) доза вакцине против заразне болести ковид 19 почеће да се даје у Србији од данас.

Сви вакцинисани грађани ће након 180 дана од примљене друге дозе моћи да приме трећу дозу, а позивање грађана ће се обавити СМС-ом и имејл порукама са линком који ће их водити на Портал еУправе, где ће добити детаљније информације.

Миланко Шеклер, имунолог и микробилог са Ветеринарског специјалистичког института у Краљеву рекао је за РТС да није изненађен порастом броја оболелих, мада смо можда мало брже него што се очекивало прешли број од хиљаду новооболелих од коронавируса дневно.

Наводи да је апсолутно за трећу дозу вакцине и додаје да струка мора да препоручи грађанима коју трећу дозу вакцине да приме.

Шеклер је истакао да посебно забрињава податак да се у болницама налазе млади људи и мушкарци средњих година. Истиче да је вакцинација једино оружје против ковида 19 и да не постоји друго решење.

У Србију је стигао нови контингент од 99.450 доза вакцине компанија “Фајзер” и “Бионтек”.

Погоршава се епидемилошка ситуација у Јабланичком округу, низак ниво вакцинације

Епидемилошка ситуација у Јабланичком округу се погоршава, у протеклих недељу дана било је 530 прегледа.

Према последњим подацима, још 39 особа има позитивне резултате на коронавирус, највише њих је из Лесковца, чак 23.

Доктор Иван Соколовић, епидемиолог Завода за јавно здравље Лесковац каже да међу оболелима доминира радно запослено становништво.

То су, како каже, грађани који су се вратили са летовања.

Према његовим речима, клиничка слика тих пацијента је лакша – запушеност носа, отежано дисање, а има и оних без тегоба.

“Лошијој епидемилошкој ситуацији допринео је и низак ниво вакцинације, нисмо задовољни, само 45 одсто одраслог становнишва је вакцинисано”, рекао је Соколовић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here