Mesto za reklamu
  1. 09. 2021.

Коронавирус је у Србији од почетка епидемије регистрован код 779.723 особе, а забележено је 7.379 смртних случајева. На болничком лечењу налази се 1.479 пацијената, од којих је 108 на респиратору, показују подаци са сајта covid19.rs.

Епидемијски бројеви упозоравају – коронавирус је, према последњем пресеку потврђен код још 2.800 особa од 11.363 тестирана узорка. Од последица заразе преминуо је 21 пацијент.

На болничком лечењу налази се 1.479 пацијената, од којих је 108 на респиратору.

Црвене зоне су све пуније. Троструко је више пацијената него пре само месец дана.

Расте и број прегледа у ковид амбулантама широм Србије, а међу зараженима све више има и деце.

“Нажалост у ковид амбулантама има све више деце. То су деца која су најчешће била на летовањима, нису вакцинисана, разбољевају се и преносе заразу на своје укућане. Оболевају и људи са обе примљене дозе али на срећу они немају тежу клиничку слику”, рекао је доктор Александар Стојановић из ДЗ “Палилула”.

Војна болница Карабурма поново ради пуним капацитетом. Отворен је објекат К2 и примљени су први пацијенти.

Начелник Војномедицинске академије Мирослав Вукосављевић рекао је за РТС да нема места опуштању и да је вакцинација спас.

“У интензивној нези нема нијендог вакцинисаног, то је апел да схватимо да вакцинација ради”, истакао је начелник ВМА.

Највећи број заражених у Јабланичком округу са лакшом клиничком сликом

Епидемијска ситуација у Јабланичком округу је неповољна. Повећава се број новооболелих, као и број прегледа у ковид амбулантама. У протекла три дана проценат позитивности је између 20 и 29 одсто.

Јуче је у Јабланичком округу регистровано 56 нових случајева, од тога 25 у Лесковцу.

Др Зорана Кулић, епидемиолог Градског завода за јавно здравље Лесковац, рекла је за РТС да је епидемиолошка ситуација у Јабланичком округу неповољна са тенденцијом брзог преласка у ванредну.

“Повећава се број оболелих и број позитивних. На основу тога можемо само рећи да нас чека једна врућа јесен што се тиче Јабланичког округа”, казала је др Кулић.

Када је реч о клиничкој слици, Кулићева је рекла да је досад већи број лица имао лакшу клиничку слику, али да се јављају и они који имају тежу клиничку слику и да се они упућују у ковид болницу у Крушевцу.

Додала је да највећи број заражених припада млађој, радно способној популацији, али и да прате број оболеле деце, пошто су у обавези да достављају извештаје Институту “Батут” на подручју сваке локалне самоуправе у округу, на основу којег се одређује начин наставе у школама.

“Засада, као што већ знате, само су средње школе у Бојнику ишле преко онлајн наставе. У току ове недеље једно одељење Техничке школе у Власотинцу је стављено да похађа наставу онлајн”, казала је Кулићева и додала је да ће се изоловани ученици вратити у школу за 10 дана.

Говорећи о вакцинацији, др Зорана Кулић је позвала све који нису то учинили да приме прву дозу вакцине, као и да се они који су примили две дозе одлучују да приме и трећу.

 “Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here