Mesto za reklamu
  1. 11. 2020.

Коронавирус је у Србији од од почетка епидемије регистрован код 163.035 особа, а од последица заразе преминуло је 1.484 људи. У болницама се налази више од 7.000 пацијената, а на респираторима 254 особе. До сада је тестирано 1.744.981 особа. Могуће нове мере пред празнике.

Епидемијска ситуација у Србији је више него озбиљна. Сваки нови дан је тежи од претходног. Према последњем пресеку подаци су алармантни – борбу са ковидом 19 изгубила је још 61 особа, а коронавирус је потврђен код 7.041 особе од 18.592 тестиране особе.

Председник Србије Александар Вучић наводи да је Србија само у последњих седам дана међу земљама са највећим растом броја новозаражених коронавирусом и истакао да морамо да наставимо да се боримо.

“Надам се да ћемо и сви ми да будемо одговорни и дисциплиновани и верујем да ћемо се изборити. Ми морамо да се боримо, да градимо здравствени систем, који је показао велику жилавост и показао да има више људи који желе да се боре”, рекао је Вучић.

Премијерка Ана Брнабић изјавила је да се прати ситуација у земљама где живи доста наших људи који би за празнике могли у већем броју да дођу у Србију и да ће се у складу са том ситуацијом и доносити одлуке о евентуалним додатним мерама.

“Сваки дан размишљамо о новим мерама и гледамо податке на свака два сата”, рекла је Aна Брнабић одговарајући на питање новинара да ли ће бити уведене додатне мере пред новогодишње празнике.

Директор Клиничког центра Србије проф. др Милика Ашанин каже за РТС да се тренд повећања прегледа у ковид амбулантама у Београду повећао за 60 одсто. Истиче да пацијенти стално пристижу и да је систем пренапрегнут.

Епидемиолог и Члан Кризног штаба Бранислав Тидоровић каже за РТС да ће и недеља пред нама бити веома тешка. Истиче да се заравњење криве не може очекивати пре половине децембра.

Државни секретар у Министарству здравља Берислав Векић изјавио је да је ситуација у ковид болницама у Србији изузетно тешка, али да је здравствени систем показао изузетну флексибилност.

“Сви пацијенти који су већ у лакшој форми болести отпустају се кући или се пребацују у прихватне болнице и центре где ће наставити са даљом терапијом”, рекао је Векић за ТВ Прва.

Из Београда је током ноћи транспортовано преко 20 пацијената у привремену болницу “Чаир”, где су обезбеђени адекватни услови. Наставља се дистрибуција пацијената ка Сокобањи, Врњачкој Бањи, а од понедељка се планира увођење у ковид систем и болница у Ивањици, Зајечару и Пироту, рекао је Векић.

Извештаји са терена само потврђују да је епидемиолошка ситуација све тежа и тежа и да захтева поштоване донетих мера и увођење нових.

У Војводини регистрована 1.784 нова случаја заразе

Институт за јавно здравље Војводине и даље оцењује епидемиолошку ситуацију у покрајини као ванредну, са даљом тенденцијом погоршања.

Како се наводи у саопштењу објављеном на сајту Института, током претходног дана у Војводини су регистрованао 1.784 нова случаја.

У свим општинама и даље се региструју високи нивои оболевања. По броју нових случајева и даље предњаче Нови Сад, Панчево, Сремска Митровица и Кикинда, а потом Зрењанин, Суботица и Сомбор. Ситуација је критична посебно у Панчеву, Зрењанину и Сремској Митровици.

У овом тренутку број регистрованих активних случајева у АП Војводини је 24.935, али Институт процењује да је тај број далеко већи.

Највећи број регистрованих активних случајева је у Новом Саду, 8.642, потом следи Панчево са више од 2.400, Зрењанин са више од 1.500 и потом Кикинда и Суботица са више од по 1.000 регистрованих активних случајева.

Током ноћи више од 100 прегледа у ковид амбулантама у Београду

У ковид амбуланти у улици Чарлија Чаплина у Београду од 23 сата прегледано је 38 пацијената. У амбуланти у Земуну су прегледане 82 особе.

Током дана је много већи број прегледа, више од 500 особа које углавном долазе на прве прегледе.

Расте и број малишана који долазе у ковид амбуланте. Током јучерашњег дана у Чарлија Чаплина прегледано је 81 дете, а у Земуну 44 малишана.

Радно време ковид амбуланти је продужено и оне раде до 22 сата.

У протекла 24 сата у Крушевцу 87 новозаражених

Испред ковид амбуланте у Трстенику већ се формира ред.

Највише инфицираних у Расинском округу је из тог града. Током новембра било је око 500 новоинфицираних.

Директорка Дома здравља Жаклина Ристић наводи за РТС да има 53 лекара, од којих је четворо лекара позитивно. Позитивно је око осам сестара, два лаборанта, један зубни техничар и спремачица.

Милена Турк, председница општине Трстеник истиче да је та општина определила додатна средства за ангажовање још два лекара и две медицинске сестре у ковид амбуланти.

“У општини Трстеник спроводи се појачан инспекцијски надзор на спровођењу мера. Контролише се радно време. Наложена је се појачана дезинфекција улица, установа. Саветује се родитељима да ако имају начина да организују чување деце код куће да то и учине. Наставићемо да контролишемо мере и да ако постоји непоштовање да истог тренутка реагујемо”, изјавила је Туркова

У протекла 24 час у Крушевцу је инфицирано 87 особа, у Александровцу и Варварину по шест, у Ћићевцу пет, а у Брусу три особе.

Погоршава се ситуација и не територији Јабланичког округа

Погоршава се ситуација на територији целог Јабланичког округа. У општини Власотинце 17 дан на снази ванредна ситуација. Од почетка месеца коронавирус потврђен је код 375 особа, од тога 250 у последњих десет дана.

И у општини Медвеђа је изузетно тешко, 103 особе од почетка месеца. Од сутра у тој општини неће радити предшколска установа.

На подручју Лесковца 684 особе су инфициране, две трећине последњих десет дана.

Директор опште бонице Лесковац др Небојша Дојчиновић каже за РТС да је ситуација јако неповољна.

“Тренутно је 135 пацијената у ковид болници, 102 на кисеонику. Овде код нас су и најтежи пацијенти. У болницу су примљени пацијенти са средње тешком и тешком клиничком сликом. Имамо још неких педесетак места, па се спремамо да и можда нека друга места адаптирамо у ковид”, казао је Дојчиновић.

У Панчеву хоспитализовано 225 пацијената

У панчевачкој Општој болници на ковид одељењима лечи се 225 пацијената. Из јужног Баната је 181 особа, 39 из Београда и њих петоро из других места.

И даље је слободно 25 слободних постеља на ковид одељењима, и тако је било читаве недеље.

Забрињава што има све више оболелих лекара и медицинског особља.

Из Завода за јавно здравље кажу да у јужном Банату има око 2.000 активних случајева. Охрабрује чињеница да су новооболели углавном са лакшом клиничком сликом.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here