1. 12. 2020.

Коронавирус је у Србији од почетка епидемије регистрован код 320.167 особа, а забележен је 2.931 смртни случај, показују подаци са сајта covid19.rs.

У земљи је због заразе коронавирусом, према последњим подацима, 9.699 пацијената на болничком лечењу, док се 300 особа налази на респираторима.

Према последњем пресеку, још 49 пацијената преминуло је од ковида 19. Коронавирус је регистрован код још 3.823 особе, од 14.794 тестираних.

Влада Србије усвојила је на јучерашњој седници нове мере у борби против коронавируса, којe се односе на викенд – 26. и 27. децембар.

Eпидемиолог Предраг Кон рекао је за РТС, поводом увођења нових мера, да медицински део Кризног штаба није и неће пристати на компромис.

Члан Кризног штаба и епидемиолог Бранислав Тиодоровић рекао је на конференцији за новинаре да организован дочек Нове године неће бити могућ и да би попуштање мера тог типа (за Нову годину) могло да доведе до тога да 15-20. јануара имамо нови талас, гори од овог досада.

“Подаци говоре да ми пред собом и даље имамо веома озбиљну, тешку епидемиолошку ситуацију. Посебно тешку у великим ковид болницама, клиничким центрима који су пренапрегнути и раде у веома тешким условима”, нагласио је Тиодоровић

У Србији је настављено вакцинисање против коронавируса. Вакцине су јуче примили корисници Геронтолошког центра у Крагујевцу и Нишу.

Вакцину против коронавируса од јуче су почели да примају и грађани у српским срединама на Косову и Метохији. Вакцине су стигле у Лепосавић и Косовску Митровицу, а од данас вакцинација почиње и у Звечану и Зубином Потоку.

Ситуација широм Србије, на терену, потврђује озбиљност ситуације у којој се налазимо:

Још 119 позитивних у Крушевцу, за два дана преминуло 11 пацијената

У ковид болници у Крушевцу на лечењу је 50 пацијената који су у зависности од клиничке слике смештени на интензивној и полутинтензивној нези. Троје их је на механичкој вентилацији.

Према речима др Владана Цветановића који координира радом те здравствене установе, у питању су углавном старије особе чије је здравствено стање средње тешко.

У тој ковид болници хоспитализовани су и пацијенти из Неготина, Кладова, Зајечара, Краљева, Лесковца, Алексинца.

Према последњим подацима Завода за јавно здравље у последња 24 часа од 325 тестираних 119 је позитивно на коронавирус, што је 37 процената.

Дневно се обави преко 450 прегледа у ковид амбуланти. Оболевају читаве породице или колетиви. У крушевачкој болници су 203 пацијента. У тој здравственој установи је максимални број лежајева је 260, на респираторима су 23 пацијента.

У последња два дана чак 11 људи је преминуло, са ковидом или од ковида.

Пријем пацијента је већи у односу на отпуст.

У Зајечару коронавирусом инфицирана још 31 особа

Према најновијим подацима, још 31 особа у Зајечару позитивна је на коронавирус у последња 24 сата.

У болници се од коронавируса лечи 105 пацијената.

На сва три одељења зајечарског здравственог центра на кисеоничкој потпори је 63 пацијента. У последња 24 сата није било смртних случајева у том граду.

Почела вакцинација и у приватним домовима за старе

Радослав Миловановић, председник Удружења приватних домова за старе, рекао је да је у петак почела вакцинација и у приватним домовима, те да је вакцинисано тридесетак особа.

Додао је да се праве спискови оних који су заинтересовани за вакцину истичући да има доста заинтересовани.

Такође, додаје, постоји један дом у ком нико не жели да се вакцинише, њих тридесетак.

“Доста се добро домови боре са короном, у оквиру објеката се праве зелене и црвене зоне. Добар део људи у домовима је већ прележао. Дешава се да се једна темпаратура појави и да следећи дан буду сви заражени и то без симптома”, рекао је Миловановић.

Саздановић: Нема ослобођења од окупације ковида 19 док се масовно не вакцинишемо

У болници је 320 хоспитализованих, а 56 на интензивној нези. Директор Клиничког центра Крагујевац Предраг Саздановић каже за РТС да сви пацијенти захтевају кисеоник.

Према његовим речима, у КЦ Крагујевац су предвидели крајем августа да ће бити потребе за додатним кисеоником и сада се завршавамо оксигенација Клиничког центра. То значи, каже, да ће сви пацијенти имати довољно места за лечење.

“Нема нама бољитка и ослобођења од ове окупације ковида 19 уколико се масовно не вакцинишемо свим вакцинама за које да дозволу АЛИМС”, истакао је Саздановић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here