Mesto za reklamu
  1. 03. 2021.

Од почетка пандемије у Србији је на коронавирус тестирано 3.002.480 особа, а укупно је регистрованo 474.807 заражених. Преминуло је 4.508 пацијената.

Према последњим подацима, коронавирус је потврђен код још 3.866 грађана Србије, а тестиранo je 15.769 узоракa. Од последица заразе преминуло је још 17 особа.

На болничком лечењу је 4.109 пацијента, од којих су 173 на респиратору.

Епидемиолог Предраг Кон рекао је, гостујући у емисији РТС-а Четвртком у 9, да тренутна епидемијска ситуација није добра, ванредна је, а у појединим местима повремено и катастрофална.

Пуковник др Иво Удовичић, командант Војномедицинског центра Карабурма, каже да је у последње време приметан пораст броја оних са тешком клиничком сликом, додајући да је влики притисак на интензивној нези.

Ковид болнице у Београду су скоро попуњене, а повећана потрошња кисеоника потврђује да је повећан и број пацијената с тешком клиничком сликом, упозорио је проф. др Небојша Лађевић, директор Центра за анестезиологију КЦС и координатор свих болница у Србији. Указао је и да је у ковид болницама сада све више и млађих пацијента.

Премијерка Ана Брнабић изјавила је да је у Србији пређен број од милион вакцинисаних грађана. Истакла је да је вакцинисано 95 одсто пријављених из приоритетних група и позвала све људе, свих старосних доби, да се пријаве.

КБЦ “Драгиша Мишовић”: Још само три слободна места у болници

У клиничко-болничком центру “Драгиша Мишовић” последњих дана је много већи прилив пацијената, него број оних који одлазе кући.

Предраг Савић, заменик директора КБЦ “Драгиша Мишовић” наводи су 172 пацијента тренутно у болници.

“Од тога је 11 деце, а осам трудница. Нажалост, јуче у току 24 сата било је 19 пријема. Остали смо са три слободна места”, истиче Савић и додаје да су 64 пацијента у јединици интензивног лечења, 42 захтева механичку вентилацију, од чега је 19 интубираних.

Ситуација је крајње неповољна, упозорио је Савић.

Још 82 заражена у Врању

У ковид амбуланти у Врању током јучерашњег дана обављено је 297 прегледа, од чега је 129 први. Узоркована је крв код 179 пацијената, уз 107 рендгенских снимака плућа. Урађено је 7 пи-си-ар тестова и 161 антигенски тест, од којих су 82 позитивна на коронавирус. Дијагностикована је бронхопнеумонија код 27 пацијената.

У ковид болницама Здравственог центра Врање хоспитализовано је 145 пацијената. Од тог броја 133 су позитивна на коронавирус, исти број је са бронхопнеумонијом, док је на кисеонику 70. На болничко лечење примљено је 19 пацијената, а отпуштена 34.

Тренутно је у ковид болницама у Врању 15 слободних постеља, подаци су градског штаба за ванредне ситуације.

Према најновијим подацима Завода за јавно здравље у Врању, од 451 узорка из Пчињског округа, 146 је позитивних на коронавирус. Од овог броја 86 је из Врања, 25 из Сурдулице, 12 из Владичиног Хана, 4 из Трговишта, 11 из Бујановца и 8 из Прешева.

Ћуприја, скоро 100 пацијената у болници

У Ћуприји расте број новооболелих. Слободан Гајић, директор болнице у Ћуприји, наводи да се на болничком лечењу налази 97 пацијената, од чега је пет пацијената на интензивној нези.

“Имали смо пре две недеље 40 пацијената на болничком лечењу, а сада 97. Такође, и број прегледа се повећао”, истиче Гајић и наводи да је јуче, током 24 часа, примљено 77 људи.

Напомиње да више нема правила што се тиче година старости оболелих.

Иначе, општински Кризни штаб је предложио да ученици средњих школа и старији разреди основних школа пређу на наставу на даљину, због све већег броја заражених и међу децом.

У Краљеву вакцинисано око 26.000 људи

Мирјана Крчевинац, директорка Дома здравља Краљево, наводи да је у том граду вакцинисано око 26.000 људи, од чега је 10.000 примило другу дозу.

“Ми радимо према списковима електронске управе, наши грађани се заказују преко управе, долазе у заказане термине, тако да и сада пратимо тај велики број заинтересованих грађана”, каже Крчевинац.

Београд, затечено 55 гостију у локалу мањем од 100 квадратних метара

Комунална милиција, уз помоћ полиције, ушла је синоћ у један локал у центру Београда, где је затекла 55 особа у простору мањем од 100 квадратних метара.

Против затечених гостију поднете су прекршајне пријаве за неношење маски.

Србија испред САД по броју ревакцинисаних на милион становника

У Србији су, према најновијим подацима Владе, извршене 1.576.983 вакцинације против коронавируса, а обе дозе вакцине примила су 563.922 грађанина.

Према броју вакцинација на милион становника, Србија је друга у Европи, после Велике Британије, а према броју грађана који су примили обе дозе вакцине на милион становника прва је у Европи. После Србије су Малта и Исланд.

У свету је Србија на седмом месту по броју вакцинација на милион становника, после Израела, Сејшела, Уједињених Арапских Емирата, Велике Британије, САД и Малдива.

Према броју грађана који су примили обе дозе вакцине на милион становника у свету, Србија је четврта, после Израела, Сејшела, Уједињених Арапских Емирата, а испред САД.

Србија је убедљиво прва у региону по броју вакцинисаних на милион становника, а следе Мађарска, Словенија, Румунија и Хрватска.

Србија је на првом месту у региону и према броју грађана који су примили обе дозе вакцине на милион становника.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here