1. 06. 2021.

Од почетка епидемије у Србији је коронавирус потврђен код 714.462 особе, а од последица заразе преминуло је 6.945 људи. У болницама је 507 особа, а на респиратору 20 пацијената.

Према последњем пресеку, коронавирусом у Србији је заражено још 210 људи, а борбу са ковидом изгубило је седам особа.

Иако епидемијски подаци охрабрују, надлежни поручују да би требало више младих да се вакцинише како би се што пре достигао колективни имунитет.

Директор Канцеларије Светске здравствене организације у Србији др Маријан Ивануша рекао је за РТС да очекује да ће нови талас епидемије доћи, а колико ће бити тежак зависи од тога колико ће људи бити вакцинисано, који ће се тип вируса појавити и колико ћемо испратити јавне здравствене мере.

Словенија је скинула Србију са црвене листе. Осим Србије, на црвеној листи више нису ни БиХ, Немачка, Чешка, Словачка и Црна Гора. Сада више карантин српским држављанима није обавезан.

За улазак у Словенију и даље је потребан пи-си-ар или антигенски тест (урађен у држави чланици ЕУ) не старији од 48 дана, доказ о потпуној имунизацији вакцином против коронавируса или доказ о преболелој инфекцији коронавируса.

Костић: У овом тренутку једино оружје које имамо против коронавируса је вакцинација

Председник САНУ Владимир Костић рекао је да су пандемије и раније погађале људски род, али да сада не смемо да дозволимо да оне промене наше животе и гледишта.

“Да би то постигли, у овом тренутку једино оружје које имамо, по мом дубоком убеђењу, јесте  вакцинација”, поручује Костић.

Према његовим речима, уколико ово што нам се догодило не буде привремено, ми смо у проблему.

“Технологија је отишла толико напред, дубоко сам уверен да имамо пут који можемо проћи, зашто не крећемо то је питање које захтева филозофске и социолошке разговоре”, рекао је Костић.

На питање какав је став о вакциницији деце од 12 до 15 година, Костић је рекао да је то у овом тренутку веома важно.

“Клиничко испитивање је мукотрпно и оно захтева одређену врсту бирократске педантности, али у сваком случају мораћемо да се подвргнемо таквој врсти приче”, навео је председник САНУ.

То је не само важно, каже Костић, већ и једино на располагању. “То није једино у смислу мало, то је једино и много”, рекао је Костић.

Уједињени фестивали Србије позивају младе да се данас вакцинишу у Београду

Уједињени фестивали Србије позвали су младе да се вакцинишу данас од 10 до 16 сати на мобилном пункту испред Саобраћајног факултета у Београду.

Аутобус адаптиран у мобилни пункт имаће “Фајзер” и “Синофарм” вакцине, којима ће моћи да се вакцинишу студенти, као и заинтересовани грађани, саопштили су Уједињени фестивали Србије, које чине Егзит, Лав фест, Бир фест, Арсенал и Нишвил.

“Овим путем установа Студентски центар Београд, са Градом Београдом и Градским саобраћајним предузећем и свим надлежним здравственим установама апелује на све студенте и остале грађане да се вакцинишу и заштите себе, своје породице и буду одговорни према друштву”, наводи се у саопштењу.

Како се додаје, сви студенти који се вакцинишу, као и они који су већ примили вакцину, добиће месец дана бесплатног коришћења теретане и сауне, као и паркинга у оквиру Студентског центра, које могу искористити до краја године, док су Уједињени фестивали Србије припремили више од 100 улазница и разних награда.

Ова акција део је националне кампање за вакцинацију младих како би се до 21. јуна вакцинисало најмање 50 одсто пунолетног становништва Србије, што је уз побољшану епидемиолошку ситуацију неопходно како би било омогућено одржавање великих манифестација.

Стабилизује се ситуација у Новом Пазару

У Новом Пазару се лагано стабилизује епидемијска ситуација, мањи је број хоспитализованих случајева.

Новопазарци све више схватају значај вакцинације, тако да је све већи број оних који се пријављују за имунизацију.

Шефадил Спахић, директор Завода за јавно здравље у Новом Пазару рекао је да је до сада прву дозу примила 18.181 особа, до је другу дозу примило њих 14.172.

Према његовим речима, оно што забрињава јесте мали број млађих од 14 до 18 година

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here