1. 12. 2020.

У Србији је од почетка епидемије коронавирусом ифицирано 199.158 особа, а тестирана је 1.844.731. Ковид 19 до сада је однео 1.765 живота – објављено је на сајту covid19.rs.

У последња 24 сата борбу са ковидом 19 изгубила је још 61 особа, новооболело је 7.802

А на респираторима су 288 пацијента. Свакодневно се обарају рекорди о последицама које доноси вирус ковид 19. Тежину ситуације оцењују и медицински стручњаци Кризног штаба, а она није нимало охрабрујућа.

Кон: Ситуација је катастрофална, али систем није пукао

“За празнике ће ситуација бити тешка јер ће притисак на болнице бити и даље велики. Мере ће бити на снази док год то буде требало, лично мислим да би оне моглед да буду и оштрије”, рекао је епидемиолог др Предраг Кон за РТС.

Према његовим речима треба све учинити да се одврате наши грађани у иностранству од доласка у земљу, јер ако дође исти број као за ускрс ми нећемо то издржати.

“Здраствени систем није пукао али је пренпрегнут и ситуација је изузетно тешка”, рекао је Кон.

Тиодоровић: Кашњење мера много ће нас коштати

Епидемиолог и Члан Кризног штаба Бранислав Тиодоровић каже за РТС да ће нас кашњење мера много коштати. Истиче да се епидемија распирује и ван Београда.

“До пре седам, осам дана нисмо имали да нам умиру људи и у болницама у Лесковцу, Врању, сада то имамо и то је веома тешка ситуација која ће допринети томе да ми уколико се ове мере не буду стварно поштовале до краја гвозденом дисциплином нећемо моћи да изађемо на праву ситуацију која би нам омогућила да буде смирена и контролисана”, објашњава Тиодоровић. Додаје да се смиривање ситуације може евентуално очекивати за Божић.

“Уколико стварно будемо спроводили мере и уколико се сви будемо, без изузетка понашали како треба, онда би после 15. децембра морали да процењујемо ефекте мера. Имаћемо пред Нову годину ситуацију у којој ће се много људи кретати и куповати поклоне. Тако да смиривање можда можемо очекивати негде за Божић”, оценио је Тиодоровић.

Извештаји са терена из других градова, такође, нису нимало пријатни: 

У Златиборском округу још 462 оболела

У Здравственом центру Ужице, укупно је хоспитализовано 511 пацијената.

У Општој болници Ужице је 230, ковид болници 150, у стационару у Бајиној Башти 20, болници у Прибоју 15, Пријепољу 20, у издвојеним одељењима болнице Пожега 63 и Новој Вароши 13.

На респиратору је 18 пацијената, у болници у Ужицу 17 и Прибоју један.

Укупно је у свим здравственим установама на територији Златиборског округа, прегледано 1.480 пацијената. Позитивна су 462.

Од данас је болница у Прибоју, ковид болница. 

Више од 400 прегледа у ковид амбуланти у Шапцу

Свакодневно, од почетка седмице, у ковид амбуланти у Шапцу лекари прегледају више од 400 пацијената.

Према последњим подацима, од 435 особа које су се јуче јавиле, њих 256 је дошло на први а остали на контролни преглед. Урађно је 128 антигенских и 67 пи-си-ар тестова.

Још 165 новооболелих у Пчињском округу

Према последњим подацима Градског штаба за ванредне ситуације у Врању, од 340 узорка из Пчињског округа, 165 је позитивно на коронавирус. Од овог броја 108 су из Врања, 5 из Сурдулице, 13 из Бујановца, 10 из Трговишта, 12 из Прешева и 17 из Владичиног Хана.

У ковид амбуланти АТД у Врању током јучерашњег дана обављена су 284 прегледа, а укупан број првих прегледа је 143. Узоркована је крв код 170 пацијената и сачињена 163 РТГ плућа.

Такође, урађено је 10 пи-си-ар тестова и 171 антигенски тест, од којих је 96 позитивних и 75 негативних. Дијагностикована је бронхопнеумонија код 44 пацијента.

У ковид болницама ЗЦ Врање хоспитализовано је 138 пацијената. Од тог броја 129 је позитивно на коронавирус. Са бронхопнеумонијом су 134 пацијента, на кисеонику 44. На болничко лечење примљено је 8 пацијената, а отпуштено 6. Тренутан број слободних постеља је 12.

Кроз ковид амбуланту у Суботици дневно пролази од 80 до 100 пацијента

Епидемијску ситуацију у Војводини стручњаци оцењују као ванредну са тенденцијом даљег погоршања.

Доктор Слободан Пушкар, директор Опште болнице каже да током протеклих дана кроз ковид амбуланту пролази око 80 до 100 пацијента, што је велики број.

Према његовим речима у болници је на лечењу 170 пацијента, али стално се дешавају нови пријеми и отпусти. У јединици интензивне неге је 19 пацијента.

Истиче да се у болницу примају само пацијенти са средње тешком и тешком клиничком сликом.

У Клиничком центру у Крагујевцу хоспитализовано 320 пацијената

Један од градова са најтежом епидемијском сликом и даље је Крагујевац.

Према последњим подацима Института за јавно здравље синоћ до 20 часова, од 1.150 тестираних, 312 је новозаражених. Пацијенти са тежом клиничком сликом, на лечењу су у Клиничком центру.

Проф. др Предраг Саздановић, директор КЦ Крагујевац рекао је за РТС да је прошла још једна тешка ноћ, са много пацијента са тешком клиничком сликом.

Према његовим речима, у Клиничком центру је хоспитализовано 320 пацијента и попуњеност је око 80 одсто.

Истиче да су сва кисеонична места заузета, али да се приводи крају инсталација нове кисеоничне мреже са око 200 места. 

Војна болница у Нишу за неколико дана улази у ковид систем

Министар одбране Небојша Стефановић најавио је да ће за неколико дана, врло брзо, војна болница у Нишу ући у ковид систем, како би се помогло Клиничком центру Србије.

“Већ данас се разводи гас и верујем, пошто су сада у току завршне припреме, да у наредним данима војна болница у Нишу улази у ковид систем”, навео је Стефановић гостујући на ТВ Прва.

Каже да ће покушати да обезбеде довољно техничких уређаја који ће регулисати проток кисеоника и да се разведу гасови, како и да ће бити велики број кревета полуинтензивне и интензивне неге.

“Желимо да олакшамо ситауцију у КЦ Ниш где се људи лавовски боре и помогнемо тако што ће се укључити и војни лекари у ту борбу”, навео је министар.

Додао је да ће све бити потпуно спремно већ за неколико дана.

Ноћас пребачено 18 пацијента у привремене болнице ван Београда

Хитна помоћ је у току ноћи превезла 36 пацијената до ковид болница у Београду, а било је и транспорта ван Београда.

Докторка Ивана Стефановић рекла је за РТС да су екипе Хитне помоћи превезле два пацијента у привремену болницу у бању Селтерс, три у општу болницу у Младеновцу и 13 пацијента до хале Чаир у Нишу.

Влада Републике Србије усвојила јe на седници у четвртак најновије препоруке Кризног штаба за заштиту здравља становништва од заразне болести ковид 19.

Директор Института “Бањица” проф. др Зоран Башчаревић рекао је за РТС да су сви пацијенти који су примљени у ту здравствену установу тешки и захтевају кисеоничку потпору.

“У овом таласу много су тежи него у претходним таласима. Клиничка слика пацијената сада је далеко тежа него раније”, истакао је Башчаревић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here