Mesto za reklamu
  1. 05. 2021.

Од почетка епидемије у Србији је заражено 691.920 особа, а 6.409 их је изгубило битку с коронавирусом. Проценат смртности је 0,93 одсто. До сада је тестирано 3.853.869 узорака. После три дана наставља се вакцинација без заказивања.

У Србији је, према последњем пресеку, потврђено 998 нових случајева коронавируса на основу 6.320 тестираних узорака, знатно мањем него претходних дана.

Преминуле су 23 особе.

На болничком лечењу је 4.549 пацијената, од којих су 153 на респиратору.

Више од четвртине новозаражених је из Београда, 264. У осталим градовима значајно је мање од сто нових случајева: у Новом Саду 55, у Нишу 39, у Крагујевцу и Шапцу по 31.

Директор Клиничког центра Србије Милика Ашанин рекао је за РТС да је ситуација боља, али пет везаних дана могу да изазову разне невоље и поручује да морамо бити одговорни, јер се борба против ковида наставља.

Др Иво Удовичић истиче да у црвеној зони календар не постоји, а сваки дан је исти, 24 сата примају се и отпуштају пацијенти па времена за прославу празника нема, док се пандемија не оконча.

“Нема ништа ефикасније од вакцине, вакцина је, одговорно тврдим безбеднија него ваздух који дишемо и безбеднија од хране коју једемо”, апелује командант ВМЦ “Kарабурма”.

Удовичић каже да, иако постоји тенденција смањења броја новозаражених, тај број ће и даље бити висок док се довољно људи не вакцинише.

Клиничко-болнички центар “Бежанијска коса” је изашао из ковид режима.

Кон: Aктивност вируса пада, треба сачекати да прођу празници

Епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон изјавио је да је опадање броја новозаражених свакако добра вест, али да треба имати у виду са су били празници и да се људи нису тестирали, тако да је најбоље сачекати да прођу празници и сагледати праву ситуацију.

Др Кон је за ТВ “Прва” рекао да не мисли да ће празници имати некаквог утицаја на даљи ток пандемије у Србији.

Кон сматра да би сад било најповољније да се што више људи вакцинише.Он је указао да активност вируса пада, чак и у великим градовима и да сада треба да се вакцинишу млађе категорије становништва, они између 40-60 година, али и испод, јер највише преносе вирус.

Говорећи о недоумицама када је реч о томе да ли дојиље и труднице треба да се вакцинишу против коронавируиса, Кон је истакао да вакцина трудницама и дојиљама веома користи јер штити њих, али и њихове бебе, јер се преко плаценте стварају антитела.

Обе дозе вакцине у Нишу примило око 70.000 грађана

Директор Дома здравља у Нишу Милорад Јеркан каже за РТС да је у Нишу прву дозу вакцине примило нешто више од 43 одсто грађана, док је са обе вакцине имунизовано око 33 одсто грађана.

Додаје да у наредних 20 дана очекује да се да још око 15-20 хиљада вакцина.

“Обе дозе је примило око 70.000 грађана, очекујем да млади почну да примају вакцине, имали смо велики посао по граду и селу, разговарали са младима. Суштина је да је већина схватила да нема контраидикација, да антиваксери нису успели”, наглашава Јеркан.

Рекао је да је, обилазећи места на којима се Нишлије најчешће окупљају током празника, приметио да су људи више водили рачуна о мерама, стајали на растојању и носили маске.

“Мислим да су положили испит за разлику од Сретења када су тотално оманули”, додао је Јеркан.

Током викенда је, према његовим речима, било око 300 прегледа, што је изузетан пад с обзиром на то да је пре 20 дана било и до 3.000 прегледа.

Ипак, како каже, то не може да буде репер јер су и другим викендима бележени падови. Јуче је у Нишу било 39 новозаражених.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here