Mesto za reklamu
  1. 08. 2021.

Коронавирус је у Србији од почетка епидемије регистрован код 728.167 особа, а забележен је 7.151 смртни случај, показују подаци са сајта covid19.rs.

У земљи је због заразе коронавирусом, према последњим подацима, 797 хоспитализованих пацијената. На респираторима се, према јучерашњем пресеку, налази 20 особа.

У Србији се нагло погоршава епидемијска ситуација – вирус је, према последњем пресеку, потврђен код још 921 особе, а тестирано је више од 11.200 људи.

Епидемијска ситуација се погоршава, све више младих међу зараженима

Од последица заразе преминуло је још 5 особа. У болницама је 20 пацијената на респираторима.

Забрињава то што је, у односу на почетак августа, број инфицираних сада три пута већи, а међу њима је све више младих.

Лекари поново апелују на грађане да се вакцинишу.

Кон: Одлазак на било који масовни догађај је ризик

Епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон изјавио је да је у Србији сада доминантан делта сој, док ламбда сој није још увек на видику, али у позорава да треба бити на опрезу.

“Да будем потпуно јасан, одлазак на било који масовни догађај је ризик”, рекао је Кон за ТВ Прва.

На питање да ли треба одмах пооштрити мере, одговара да није сигуран да ће се то догодити. Он је навео да нема утисак да ће се на следећој седници Кризног штаба нешто драматично променити.

Што се тиче већ заказаних фестивала, они ће се, према речима Кона, одржати, али уз пооштрене мере уласка на те догадаје.

“Проблем су контакти где долази до преношења, а то је све оно што одушевљава младе у ово доба године – ноћни изласци. Укидање тога је крајње непопуларно и сумњам да ће бити донето”, рекао је Кон.

Он је истакао и да родитељи који не желе да вакцинишу децу заправо бирају вирус.

Према његовим речима, ако не одвајате незаштићене од заштићених имаћете ток вируса, и тада ће вирус дуго трајати, а онда се, додаје, ствара колекитвни имунитет, који неки, такође, подржавају.

“Ја једноставно саопштавам истину. Онда то значи да родитељ сам свом детету бира вирус и отуда та порука за вакцину јер она штити од оболевања”, рекао је Кон.

Како је навео, деца основношколског узраста имају блажу клиничку слику, али није тако са децом која иду у средње школе.

Услови за улазак у Грчку непромењени до 19. августа

Услови за путовање у Грчку остали су непромењени, па ће и наредних седам дана због ковид мера на улазу у ову земљу бити неопходни вакцинациони сертификат или негативан пи-си-ар или брзи антиген тест, као и попуњен ПЛФ образац.

Уколико се иде на вакцинациони сертификат, потребно је да је друга доза примљена пре 14 дана и доказ мора бити написан на једном од језика: грчком, енглеском, немачком, италијанском, шпанском или руском, пренела је агенција МИА.

Друга могућност је са негативним тестом – уколико је у питању пи-си-ар, не сме да буде старији од 72 сата, а антигентски не старији од 48.

И ту се тражи потврда на неком од горе наведених језика.

Правила о уласку важе за особе старије од 12 година.

У Пчињском округу још 36 заражених

Према последњим подацима Градског штаба за ванредне ситуације у Врању, од 240 тестираних узорака из Пчињског округа, 36 је позитивно на коронавирус.

Од тог броја 11 је из Врања, 19 из Прешева, 2 из Бујановца, 3 из Трговишта и један из Сурдулице.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here