Mesto za reklamu
  1. 10. 20210.

Годину и по дана од почетка пандемије коронавируса, болнички капацитети у Србији су попуњени скоро до максимума – хоспитализовано је 6.708 пацијената од којих су 273 на респиратору, међу њима су и деца. Због свега тога Кризни штаб је јуче донео одлуку о увођењу ковид пропусница за све угоститељске објекте у затвореном. Очекује се да прва следећа мера буде потпуни прелазак на онлајн наставу.

Епидемијска ситуација се не смирује. Вирус је, према последњем пресеку, потврђен код још  7.745 особa од 24.984 тестиранa узорка. Од последица заразе преминуло је 58 особа.

На болничком лечењу је 6.708 особа, док се на респиратору налазе 273 пацијента.

Од почетка пандемије у Србији је регистровано 1.070.705 случајева коронавируса, а тестиране су 6.070.752 особе.

До сада су од последица заразе преминуле 9.272 особе. Проценат смртности је 0,87.

На то колико је епидемијска ситуација у земљи озбиљна, упозорава и број деце оболеле од ковида 19, од којих су нека и на респиратору, а пре два дана преминуо је ученик средње школе у Крушевцу, који је био позитиван на коронавирус.

Због лоше епидемијске ситуације, Кризни штаб је јуче донео одлуку да од 23. октобра, од 22 часа уводе ковид пропуснице за све угоститељске објекте у затвореном.

Епидемиолог и члан Кризног штаба, проф. др Бранислав Тиодоровић, рекао је за РТС да су ковид пропуснице само увод за мере које ће уследити.

Поручио је да имамо велико заражавање код деце, да су нека и на респиратору те да је медицински део Кризног штаба за потпуни прелазак на онлајн наставу.

Премијерка Ана Брнабић изјавила је, после седнице Кризног штаба, да је епидемијска ситуација катастрофална, и додала да непоштовање мера сви виде и нико не реагује, због чега се кренуло у пооштрену контролу.

Начелница анестезиологије у КБЦ “Др Драгиша Мишовић” Душка Игњатовић истакла је да Србија мора да се угледа на земље које су увеле строге мере и имају резултате, попут Италије.

Струка истиче да су мере неопходне, али и да ниједна мера не може да замени вакцинацију и зато апелују на грађане да се вакцинишу уколико то нису урадили до сада.

У Пчињском округу 132 нова случаја заразе

Према последњим подацима Градског штаба за ванредне ситуације, на коронавирус тестирано је 488 особа са територије Пчињског округа. Анализе су показале да су 132 особе заражене коронавирусом.

Од овог броја 73 нова случаја заразе су из Врања, 22 из Владичиног Хана, 19 из Сурдулице, 9 из Босилеграда, 5 из Бујановца, 3 из Трговишта и један из Прешева.

У ковид амбуланти током јучерашњег дана обављено је 279 прегледа, од чега су 82 прва. Урађено је пет пи-си-ар и 106 антигенских тестова. Од тога 50 је позитивно на коронавирус.

У ковид болницама Здравственог центра Врање хоспитализовано је 116 пацијената, сви су позитивни на коронавирус и са упалом плућа, док је на кисеонику 61 пацијент. На болничко лечење примљено је 11 пацијената, а отпуштено њих девет.

Значајан скок заражене деце – на које симптоме родитељи да обрате пажњу

Докторка Марија Голубовић из Дома здравља Савски венац каже за РТС да је током лета било од троје до петоро оболеле деце за недељу дана, а да се сада бележи значајан скок заражене деце који се креће и преко 20 новозаражене деце дневно.

“Ми смо јуче у току дана имали 76 прегледа предшколске и школске деце када је реч о ковиду, а од тог броја 30 одсто деце је било позитивно”, каже Голубовићева.

На питање на које симптоме родитељи треба да обрате пажњу, докторка каже да су први респираторни симптоми – темература, кијање, кашљање, али да је ту често и симптом главобоље, болова у мишићима.

“Често имамо тај пропратни симптом који је присутан само са главобољном без температуре и требало би родитеље да усмери у правцу педијатра и да дођу на преглед”, додала је она.

Говорећи о томе да ли родитељи деци треба на своју руку да дају лекове или одмах да их доведу на тестирање, докторка каже да уколико се као први симптом јави температура родитељи треба да дају лек за снижавање – парацетамол и бруфен, а све даље захтева преглед педијатра.

“Не смеју ништа давати на своју руку, консултовати се са неким ко није из медицинке струке, долазе код нас на преглед, лекар прегледа дете, ради се антигенски тест, а поред њега ради се некада и пи-си-ар тест”, нагласила је Голубовићева.

Један од предлога је прелазак на онлајн наставу, а докторка Голубовић каже да би старија школска деца седми и осми разред и средњошколци можда могли да се укључе у онлајн наставу.

“Предност те деце је да могу да се вакцинишу. Ми спроводимо већ вакцинацију деце до 12 до 18 година”, навела је докторка.

Рапидно расте број оних који се јављају у ковид амбуланту у Параћину

Епидемијска ситуација у Параћину није добра, од почетка месеца код више од 900 Параћинаца потврђен је коронавирус. Притисак на ковид амбуланту је велики.

Докторка Снежана Никодијевић из Дома здравља Параћин каже да се највише јавља средња генерација, да врло ретко има старијих људи, као и да се све више јављају деца у ковид амбуланту Дечјег диспанзера.

“Углавном је то млађа популација. Клиничка слика је шаролика – од симптома које они скоро да не примећују, имају температуру неку благу, кашљуцање, па дођу да провере, до врло тешких симптома који аутоматски захтевају болничко лечење”, објашњава Никодијевићева.

Наводи да од средине септембра рапидно расте број оних који се јављају у ковид амбуланту, а број прегледаних у првих 15 дана октобра скоро је идентичан као у читавом августу.

“Исто толико је и тестирано, али је број позитивних скоро дупло већи за 15 дана октобра него у августу”, додаје докторка.

Када је реч о одзиву на вакцинацију, каже да је трећа доза предности, као и да је врло слаб одзив за прву дозу вакцине. “Видећемо, јуче је дошао ‘Спутњик’, можда је неко баш чекао ту вакцину”, додаје она.

 „Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here