Mesto za reklamu
  1. 10. 2021.

Од почетка епидемије у Србији је на коронавирус позитивно 1.092.476 узорака. Од последица ковида преминуло је 9.448 пацијената. Проценат смртности је 0.86 одсто. До сада је тестирано 6.142.335 узорака.

Епидемијска ситуација у Србији изузетно је тешка. Расте број заражених и преминулих од последица заразе, али и људи на респиратору.

Према последњим подацима коронавирусом у Србији заражено је још 6.748 особа од 21.383 тестирана узорка. Од последица заразе преминуло је још 60 људи.

На болничком лечењу je 6.748 пацијента, од којих су 282 на респиратору, објављено је на сајту covid19.rs.

Како би се зауздала епидемија уведене су ковид пропуснице чија је примена почела синоћ у 22 часа. Оне су неопходне за улазак и боравак у свим угоститељским објектима у затвореном простору – ресторанима, кафићима, баровима и ноћним клубовима, свакога дана од 22 часа до краја радног времена.

Лекари поручују да се мора прекинути ланац преношења заразе и кружења вируса у популацији и да се то може постићи само рестрективним мерама и вакцинацијом.

Међутим, упркос томе, 38 одсто пунололетних грађана Србије, међу којима највише младих, и даље је неодлучно у погледу вакцинације, показују резултати истраживања које су у септембру спровели агенција “Ипсос”, Филозофски факултет и Удружење за јавно здравље.

У Пчињском округу заражена 131 особа

Према новим подацима Градског штаба за ванредне ситуације у Врању, на ковид 19 претходног дана тестирано је 456 узорака са територије Пчињског округа.

Анализе су показале да је 131 особа заражена коронавирусом. Од овог броја 84 је из Врања, 19 из Владичиног Хана, 15 из Сурдулице, 6 из Бујановца, 4 из Босилеграда, 2 из Прешева и један из Трговишта.

У ковид болницама Здравственог центра Врање хоспитализовано је 111 пацијената, сви су позитивни на коронавирус и имају упалу плућа.

Кисеоник прима 69 пацијената, у болницу је примљено још 12 особа, а отпуштене су три. Два пацијента пребачена су у Београд, један у Крушевац, три особе су преминуле, саопштавају из Здравственог центра у Врању.

У Чачку позитивна свака трећа тестирана особа

Према извештају Радног тима за праћење ширења коронавируса у Чачку, подаци од суботе указују на сложену епидемијску ситуацију у том граду. На ковид одељењима чачанске болнице је 152 пацијента, са тежом клиничком сликом 14, а 4 пацијента су на респиратору.

На гинекологији су две труднице позитивне на коронавирус, три детета на педијатрији су позитивна.

Две особе су преминуле.

У тријажној амбуланти Опште бонице прегледано је 158 грађана, од чега се 80 њих на преглед јавило први пут.

У Чачку свака трећа тестирана особа има корону.

Поново доступна “спутњик” вакцина у Прокупљу

Од данас је у Прокупљу поново доступна вакцина “спутњик”, за све који примају прву, другу или трећу дозу.

Они су претходних дана позвани из Дома здравља и данас ће током дана од 8 до 15 часова трајати вакцинација. Око сто људи из Прокупља примиће данас ту вакцину.

Нема несташица осталих вакцина. “Фајзер” се прима уторком и четвртком, а осталим данима прима се кинеска вакцина.

У Топличком округу ситуација је незнатно боља у односу на претходну недељу. Незнатно је смањен број новозаражених, али је знатно смањен број првих прегледа. Око 150 прегледа је и одраслих и деце, а око 40 је у просеку дневно позитивно.

Бранкица Јанковић: Ковид пропуснице не представљају дискриминацију

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић рекла је, гостујући у Дневнику РТС-, да ковид прописнице не представљају дискриминацију.

“Често су ме питали да ли се овде ради о некој позитивној дискриминацији. Дискриминација је дискриминација, она је штетна друштвена појава и забрањена је законом. Овде се не ради ни о позитивној ни о негативној дискриминацији”, рекла је повереница.

Како каже, држава има легитимно право да спроводи мере за заштиту здравља становништва, у овом случају се ради о великој ургожености свих нас од ширења вируса, та борба и даље траје, као што је вакцинација легитимна мера заштите – тако су и ограничења кретања или захтевања посебних улазака у затворене објкете – легитимне.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here