Mesto za reklamu
  1. 12. 2021.

Од почетка епидемије у Србији је потврђено 1.291.718 случајева коронавируса, а од последица заразе преминула је 12.621 особа. На болничком лечењу је нешто више од 2.000 људи, а на респиратору 84 пацијента. За данас је заказана седница Кризног штаба.

Према последњем пресеку, у Србији је регистровано 1.249 нових случајева заразе, а борбу са ковидом изгубило је још 27 људи.

За данас у 16 часова заказана је седница Кризног штаба.

Вирусолог Миланко Шеклер рекао је за РТС да се нада да ће овај пут у одлуци Кризног штаба победити медицински разум, као и да би био ред да једном буде усвојено нешто што они предложе.

Поручио је да је “потрошио све своје паметне савете” и упозорио да ће, уколико не буде било поштовања мера, у јануару бити више од 5.000 новозаражених.

Имунолог и члан Кризног штаба Срђа Јанковић рекао је за РТС да медицински део Кризног штаба не може да се сагласи са организованим дочеком Нове године, а да не одустаје ни од захтева да ковид пропуснице важе 24 сата.

Нагласио је да је теза да, зато што је омикрон сој толико блажи, треба сви да се заразимо бесмислена, јер ризикујемо да се заразе и они који су у повећаном ризику што би за њих било кобно.

Епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон истакао је за РТС да не очекује драматичне промене на седници Кризног штаба.

“Драматичне промене заиста не очекујем. Оно што очекујем у овој ситуацији јесте да се поштују мере које су на снази. Концерте на трговима, а што је планирано, не може да подржи ниједан епидемиолог нити лекар из Кризног штаба. Јасно је да је притисак велики, сматра се да треба да се допусти, не могу да прејудицирам”, навео је Кон.

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутерес изјавио је да пандемија ковида 19. неће бити последња и позвао свет да се припреми за нове пандемије.

Две особе преминуле у Чачку, на лечењу 21 пацијент

На свим одељењима у оквиру Опште болнице Чачак, која су претворена у ковид одељења, хоспитализован је 21 пацијент. У респираторном центру смештено је 7 пацијената, 1 пацијент је на респиратору, наводи се у извештају Радног тима за праћење ширења коронавируса на територији Чачка.

У протекла 24 часа један пацијент је примљен, а два отпуштена с лечења.

Две особе су преминуле.

Од 210 узорака из Чачка позитивних је 19, из Горњег Милановца од 93 узорка позитивних је 12, из Лучана од 20 узорака позитивних је 3 и из Ивањице од 46 узорака позитивних је 2. Укупно 36 позитивних од 369 узорака.

У понедељак су вакцинисане 152 особе, од тога је 20 примило прву дозу, 32 је ревакцинисано, а 100 особа примило је трећу дозу вакцине.

За последња 24 часа у пријемно – тријажној амбуланти Опште болнице Чачак, са симптомима и знацима ковид инфекције био је 21 преглед, од чега је 13 првих прегледа.

У Пчињском округу 25 новозаражених

Према новим подацима Градског штаба за ванредне ситуације у Врању, на коронавирус тестирано је 488 особа са територије Пчињског округа. Анализе су показале да је 25 особа заражено коронавирусом.

Од тог броја 22 су из Врања, 2 из Сурдулице и један из Владичиног Хана. У осталим општинама округа није било нових заражавања коронавирусом.

У ковид амбуланти АТД у Врању у понедељак су обављена 163 прегледа, од чега је 101 први.

У ковид болницама Здравственог центра Врање хоспитализована су 23 пацијента, сви су позитивни на коронавирус и са упалом плућа, док је на кисеонику 16 пацијената.

Није било нових пријема у болницу, а са болничког лечења отпуштена су 4 пацијента. Један пацијент је преминуо у понедељак, саопштавају из Здравственог центра.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here