Mesto za reklamu
  1. 02. 2022.

Од почетка пандемије у Србији су регистрована 1.855.174 случаја коронавируса, а преминуле су 14.553 особе, објављено је на сајту covid19.rs. Проценат смртности је 0,78 одсто. До сада је тестирано 8.546.068 узорака.

У Србији су према послдњем пресеку потврђена 7.134 нова случаја коронавируса на основу 19.057 тестираних узорака.

У протеклом дану од последица инфекције преминуло је 59 пацијената, објављено је на сајту covid19.rs.

Тренутно је хоспитализовано 4.389 особа, од којих су 173 на респиратору.

У дане празника отворене су све ковид амбуланте. Раде и све лабораторије, државне и приватне. По правилу, у дане празника, смањује се гужва.

Нови талас омикрон соја креће се ка истоку Европе, упозорила је Светска здравствена организација, позивајући власти да побољшају вакцинацију и друге мере.

Стелт варијанта омикрона потврђена код два школарца у Новом Пазару

Ситуација се у Новом Пазару стабилизује, кажу надлежни, али и додају да је ситуација и даље забрињавајућа. Немају тачне податке о томе колико се људи оболелих од ковида 19 лечи на приватним клиникама. На то упозоравају месецима.

Мајда Ивковић из ЗЗЈЗ Нови Пазар каже да је мање прегледа у ковид амбулантама.

“Пре две недеље било је 400 прегледа, а јуче било 196 прегледа од чега је 100 било првих. Тренутно су 34 особе на лечењу. Мањи је проценат позитивних у односу на послате узорке. Имали смо да је 50 одсто било позитивних пре две недеље, а сада 24 одсто. Исто важи и за антигенске тестове, и такође је око 25 одсто позитивних”, каже Ивковићева.

Вакцинисано је, напомиње,  31.128 особа првом дозом, другом дозом близу 30.000, трећом око 10.000.

“Забрињва што је мањи одзив вакцинацији тренутно, отрпилике 30-ак доза се да дневно. Морамо научити да жиимо са вирусом, али се морамо и сви вакцинисати”, напомиње Ивковићева.

Према њеним речима, Институт за вирусологију је саопштио да су две особе са новом сојем у Новом Пазару. Мешају се, додаје, сезонски грип и коронавирус.

Стелт варијанта коронавируса у Новом Пазару потврђена је код два школарца случајним узорком. На дневном нивоу има десетак новозаражених у тој категорији школараца, што представља велики проблем у Новом Пазару.

 „Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here