Mesto za reklamu
  1. 02. 2022.

Коронавирус је у Србији од почетка епидемије регистрован код 1.887.596 особа, а забележено је 14.904 смртних случајева, показују подаци са сајта covid19.rs.

У земљи су због заразе коронавирусом, према последњим подацима, 3.762 пацијента на болничком лечењу. На респираторима се, према јучерашњем пресеку, налази 136 особа у најтежем здравственом стању.

Према јучерашњем пресеку, за дан је преминуло 55 оболелих од ковида 19, показују подаци са сајта covid19.rs. Вирус је потврђен код још 4.483 особе, на знатно мањем узорку тестираних  17.667 људи.

Наставља се благи пад броја људи у ковид болницама, на болничком лечењу су 3.762 пацијента, а 136 је на респиратору.

У свим основним и средњим школама у Србији ђаци су се јуче вратили у учионице после мини-распуста од девет дана.

Помоћник министра просвете за средње образовање Милош Благојевић рекао је за РТС да су школску годину продужили за три дана, а да ће се за још два дана упутити допис школама како их могу надокнадити.

У Чачку преминула једна особа, на лечењу 26 пацијената

На свим одељењима у оквиру Опште болнице Чачак, која су претворена у ковид одељења, хоспитализованo је 26 пацијената. У респираторном центру смештена су 2 пацијента, нема пацијената на респиратору, наводи се у Извештају Радног тима за праћење ширења коронавируса на територији града Чачка.

У протекла 24 часа примљена су 2, а са лечења отпуштено 6 пацијената.

Преминула је 1 особа.

Хоспитализоване су 2 ковид позитивне породиље на одељењу гинекологије и 2 ковид позитивна детета на одељењу педијатрије.

Од 234 узорка из Чачка позитивних је 50, из Горњег Милановца од 106 узорака позитивних је 31, из Лучана од 29 узорака позитивних је 5 и из Ивањице од 62 узорака позитивних је 12. Укупно 98 позитивних од 431 узорка.

У понедељак су вакцинисане 24 особе, од тога је 5 примило прву дозу вакцине, 8 је ревакцинисано, а 11 је примило трећу дозу вакцине.

За последња 24 часа у пријемно-тријажној амбуланти Опште болнице Чачак, са симптомима и знацима ковид инфекције било је 33 прегледа, од чега је 16 првих прегледа.

У Пчињском округу 80 новозаражених

Према последњим подацима Градског штаба за ванредне ситуације, на ковид 19 тестирано је 360 особа са територије Пчињског округа. Анализе су показале да је 80 лица заражено коронавирусом.

Од тог броја 44 су из Врања, 12 из Бујановца, седам из Прешева, шест из Босилеграда, пет из Сурдулице, четири из Владичиног Хана и два из Трговишта.

У ковид амбуланти у Врању током јучерашњег дана обављено је 248 прегледа, од тога је 78 првих.

У ковид болницама  хоспитализовано је 66 пацијената, сви су позитивни на коронавирус и са упалом плућа, док су 44 на кисеонику. Током протеклог дана на болничко лечење примљен је један пацијент,  а отпуштено 11.

Поправља се епидемиолошка ситуација у Новом Пазару, забрињава слаб одзив за вакцинацију

Епидемиолошка ситуација у Новом Пазару је у последњих седам дана у побољшању и очекивања су да ће доћи до пада параметара у наредних месец-два – рекао је за РТС др Шефадил Спахић директор Завода за јавно здравље у том граду.

Очекујемо нормализацију односа за месец, до два – истиче др Спахић.

“Сви параметри које пратимо су у паду, број првих прегледа је испод 30, број пи-си-ар тестовима доказаних, процентуално испод 20 посто, а само пре петнаест дана тај проценат је био преко 48 одсто”, истакао је Спахић.

Оно што забрињава, указао је Спахић, је пад броја вакцинисаних особа.  Навео је, да је у последњих седам дана био спорадичан број давања првих доза вакцине али и да је добро што је трећом дозом вакцинисано у просеку дневно од 25 до 30 особа.

Такође, истакао је и забринутост због кућног лечења ковида, јер је то, упозорио је, једна велика непознаница, као и због селективне употребе антибиотика.

Др Динић: Покренут поступак против 18 лекара због “ивермектина”

Запослени у здравству паралелно се боре на два фронта и за ковид и за нековид пацијенте. Директор Лекарске коморе Србије Милан Динић рекао је за РТС да је покренут поступак против 18 лекара због “ивермектина” и да увек када се појави нека пошаст, појаве се алтернативне методе лечења. Апелујемо да сви поштују оно што је званична медицина и да се избегавају експерименти, каже доктор Динић.

Пад броја новооболелих у Новом Саду растерећује примарну здравствену заштиту

У односу на пре месец дана за скоро 50 посто је смањен број прегледа у ковид амбуланти на Новом насељу у Новом Саду.

“Ми смо јуче имали око 600 прегледа, од тога 350 особа је дошло први пут, а 98 њих је било позитивно на брзом антигенском тесту. Пре десетак дана имали смо 500 позитивних само у респираторном центру и ово су подаци који би требало да нас охрабрују”, каже др Веселин Бојат, директор дома здравља “Нови Сад”.

Према његовим речима, показало се да најтеже клиничке слике, и нажалост и смртне исходе, имали пацијенти који уопште нису вакцинисани, на другом месту су они који су започели процес вакцинације, а у току пандемије су били позитивни. На трећем месту су, додаје Бојат, старије особе са придруженим болестима.

Доктор Бојат наглашава да се у Новом Саду користи антивирусни лек који је држава набавила и да се искључиво даје у примарној здравственој заштити зато што су његове индикације сам почетак болести и показао се као изузетно ефикасан.

“Могу рећи да антивирусни лек драматично смањује симптоме и скраћује период трајања саме болести”, истиче директор дома здравља “Нови Сад” и додаје да су у овом таласу имали много мање пацијената на болничком лечењу.

 „Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here