Mesto za reklamu
  1. 05. 2021.

Од почетка епидемије, у Србији је укупан број заражених коронавирусом 709.269, умрле су 6.752 особe, а број тестираних је 4.061.461.

Наставља се пад броја новозаражених, из дана у дан епидимијска слика је боља.

У Србији је, према последњем пресеку, потврђен 391 нови случај коронавируса на основу 9.928 тестираних узорака.

Према подацима Министарства здравља, преминуло је 13 особа. На респираторима је 67 најтежих пацијената.

Од 391 новог случаја коронавируса, највише их је у Београду – 68, док остали градови бележе мање од 30 новозаражених.

После Београда највише нових случајева инфекције има Нови Сад – 24, а следе Ниш и Нови Пазар са по 15.

У Панчеву и Смедереву је регистровано по 11 нових случајева, док их је у осталим местима мање од 10.

Наставља се вакцинација на више од 220 пунктова. У Србију данас стиже нови контингент од 266.000 доза вакцина “Синофарм”.

У Србији је почела Кампања за вакцинацију младих против коронавируса.

Премијерка Ана Брнабић изјавила је да ће седница Кризног штаба бити одржана следеће недеље, додајући да се размишља о евентуалном релаксирању неких мера.

Поручила је да је епидемиолошка ситуација у великој мери стабилна због вакцинације, али и да нема места опуштању док се не постигне колективни имунитет.

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић изјавио је да је мање од 12 одсто вакцинисаних међу грађанима узраста од 18 до 35 година што је, како је оценио, недовољно и позвао је младе да се вакцинишу како би им фестивали и културне манифестације били “доступнији”.

Тиодоровић је на конференцији за медије поводом кампање Уједињених фестивала Србије за вакцинацију младих рекао да млади углавном немају тешку клиничку слику када се заразе вирусом, али да међу њима има и хроничних болесника код којих се разболевање од ковида-19 завршава фаталним исходом.

Председник Александар Вучић је навео да је уверен да у наредних 20-ак дана можемо да дођемо до цифре од 50 одсто вакцинисаних пунолетних, бар првом дозом, али да је све на људима.

Аутобус за вакцинацију данас на Земунском кеју

Аутобус адаптиран у мобилни пункт за вакцинацију против коронавируса данас је постављен на Земунском кеју, код ресторана “Венеција”.

Грађани на том пункту могу да приме вакцину од 9.00 до 17 часова.

Градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић каже да грађани у мобилном аутобусу могу да се вакцинишу цепивима “Фајзер” и “Синофарм”.

Седморо позитивно у Пчињском округу

Према последњим подацима Градског штаба за ванредне ситуације у Врању од 243 узорка из Пчињског округа, седам је позитивних на ковид 19.

Свих седам позитивних је из Врања.

У осталим општинама Пчињског округа нема новооболелих од коронавируса.

За три дана 11 позитивних у Лесковцу, ситуација повољна

Од половине априла у Лесковцу је све боља епидемијска ситуација због чега је Кризни штаб у том граду ове недеље и укинуо ванредну ситуацију.

За последња три дана новозаражено је 11 Лесковчана, проценат позитивности је 1,7 одсто, што је најмање од 15. фебруара.

Мање је прегледа за 60 одсто, у болници су 54 пацијента, што је четири пута мање него пре месец дана.

Др Зорана Кулић, епидемиолог Завода за јавно здравље Лесковац, наводи за РТС да је вакцинација допринела да епидемијска ситуација у граду буде повољнија. Дато је око 70.000 доза. Прву дозу примило је 36 одсто одраслог становништва, а другу дозу 27 одсто.

“За сада је спорадично јављање младих људи за вакцину, од 18 до 30 година, долазе, распитују се, али ретко ко прима вакцину”, истиче др Зорана Кулић.

По броју вакцинисаних у Јабланичком округу, Медвеђа је прва међу општинама.

“Број оболелих је знатно мањи и пада. И у оним општинама где је проглашена ванредна ситуација, у наредном периоду биће укинута”, наводи епидемиолог.

За последњих шест месеци коронавирус поврђен је код више од 5.500 грађана Јабланичког округа, хоспитализовано је око 1.700 пацијената, а преминуло је 285 људи.

Ђерлек за РТС: Корона на коленима, на младима велика друштвена одговорност

Мирсад Ђерлек, државни секретар у Министарству здравља, каже за РТС да је прву дозу вакцине примило 2.370.000 грађана Србије, а са обе дозе вакцинисано је 1.871.000 грађана.

Додаје да је на младима велика друштвена одговорност.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here