1. 01. 2021.

Коронавирус је у Србији од почетка епидемије регистрован код 361.782 особe, а забележено је 3.610 смртних случајева. У болницама је 5.609 пацијената, од којих су 194 на респиратору, показују подаци са сајта covid19.rs.

Према последњем пресеку, у Србији је од последица ковида 19. преминуло још 28 оболелих, а забележена су 2.093 случаја заразе коронавирусом од тестиране 11.122 особе.

На респиратору у болницама широм Србије налазе се 194 пацијента.

У току је пријава грађана за вакцинисање против коронавируса.

На порталу е-Управа отворен је посебан формулар за исказивање интересовања за вакцинисање против ковида 19. Грађани Србије који желе да се вакцинишу могу путем тог формулара да одаберу коју вакцину желе да приме, али и да наведу да ли имају неко од хроничних обољења.

Грађанима Србије је путем сајта imunizacija.euprava.gov.rs омогућено да покажу интересовање за вакцинацију против ковида 19. Формулар може да се попуни и на рачунару и на мобилном телефону. За попуњавање формулара није потребно имати отворен налог на порталу е-Управа.

У Србији су и даље на снази све постојеће мере. Тако је одлучено јуче на седници Кризног штаба. Медицински део Кризног штаба оценио је на седници да су постојеће мере дале резултате и да је све мање заражених и оболелих.  Осим тога, закључено је да нема препреке да друго полугодиште у школама почне када је и планирано, 18. јануара.

Директор Клинике у Тиршовој Синиша Дучић рекао је за РТС да ниједан здравствени радник који је јуче вакцинисан “Фајзеровом” вакцином није пријавио нежељене реакције, већ само лагану нелагодност, али није било озбиљнијих промена.

“Вакцинисали смо све заинтересоване здравствене раднике и немедицинско особље, један број здравствених радника се определио за руску вакцину”, рекао је Дучић.

Преносимо и епидемиолошку ситуацију са терена:

Мачвански округ – у последња 24 часа преминула два пацијента

На територији Мачванског округа потврђено је још 157 позитивних узорака на ковид-19. Највише новозаражених је у Шапцу – 85.

У ковид амбуланти шабачког Дома здравља јуче је прегледано 358 пацијената.

У Општој болници укупно је хоспитализовано 165 особа, од којих је пет интубирано. У последња 24 часа преминула су два пацијента.

Оболели у Геронтролошком центру у Шапцу стабилно

У Геронтолошком центру у Шапцу коронавирусом заражено је укупно 112 људи – 92 корисника и 20 запослених, од којих је девет на лечењу у Општој болници. Позитивни су корисници у отвореном делу установе, док у стационару нема оболелих.

Екипе свих шабачких здравствених служби уз помоћ ресорног министарства и РФЗО већ неколико дана даноноћно прате стање оболелих и спровођење противепидемијких мера у Геронтолошком центру у којем су корисници пред нову годину примили вакцину.

“У овом моменту здравствено стање свих је стабилно, они који су имали температуру више и немају, седам је хоспитализовано због стрости и пратећих тегоба”, рекао је др Бранко Вујковић. директор Завода за јавно здравље у Шапцу.

Према његовим речима, реорганизује се комплетна зграда где су смештена 153 корисника.

“ЗЗЈЗ је спровео дезинфекцију, истестирали смо све запослене у Геронтолошком центру, одвојили оне који су здрави и не носе асимптоматски вирус, и они ће покривати тзв. зелену зону. У црвеној зони ће радити под свим мерама заштите предвиђеним у црвеној зони”, рекао је Вујковић.

Институт за реуматологију, Бањица и бање излазе из ковид режима

Епидемијска ситуација је коначно стабилизована, и уравнотежен је број пријема и отпуста пацијената у болницама закључено је после састанка министра здравља са директорима ковид болница.

Директор Инфективне клинике др Горан Стевановић рекао је да је то омогућило да се капацитети здравствених установа у бањиским лечилиштима, који су били значајан ослонац у ковид систему, врате у своју редовну функцију.

Он је истакао да се од београдских болница из ковид система у своју редовну функцију враћају Институт за реуматологију, као и Институт за ортопедију “Бањица”, који је посебно значајан с обзиром на временске услове.

“Први приоритет је био обезбедити пражњење Бањице и највероватније током викенда ће се завршити и поступак премештаја пацијената који су још тамо, комплетна дезинфекције и припреме да се Инстутут врати својим редовним активностима”, рекао је Стевановић.

Остале ковид болнице настављају да раде у актуелном обиму, а даље одкуке, о смањењу или повећању капацитети, биће доношене у складу са развојем ситуације.

У ковид болницама у Врању 123 пацијента

У ковид амбуланти АТД у Врању током јучерашњег дана обављено је 189 прегледа, од којих је 81 први. Узоркована је крв код 107 пацијената и сачињена су 122 РТГ плућа.

Урађено је шест пи-си-ар тестова, два брза и 91 антигенски тест, од којих су 34 позитивна. Дијагностикована је бронхопнеумонија код 21 пацијента.

У ковид болницама ЗЦ Врање хоспитализована су 123 пацијента. Од тог броја 109 је позитивно на коронавирус. Са бронхопнеумонијом је 117 пацијената, на кисеонику 59.

На болничко лечење примљено је 15 пацијената, а исто толико је отпуштено. Тренутно је у ковид болницама ЗЦ Врање 37 слободних постеља.

Већи број отпуста него пријема на Институту за реуматологију

На Институту за реуматологију тренутно се налази 88 пацијената и претходних дана бележи се нешто већи број отпуста него пријема, каже за РТС доктор Горан Радуновић, в. д. директора Института.

Према његовим речима, клиничка слика пацијената је нешто тежа него што је била раније.

Најмлађи пацијент има око 20 година, а најстарији 95.

С обзиром на то да је број заражених све нижи, може се очекивати да ће Институт у будућности брзо изаћи из ковид система, али да за сада нема назнака.

Рекао је да за хитне реуматолошке пацијенте постоји зелена зона, а да ће они који су имали заказане контроле бити приоритетни.

До 8.10 пријавило се више од 85.500 грађана за вакцинацију

На порталу е-Управа јутрос се до 08.10 пријавило 85.528 грађана Србије за вакцинацију против ковида 19, речено је Танјугу у Канцеларији за ИТ и е-Управу.

Нова електронска услуга за грађане – исказивање интересовања за вакцином против вируса корона, пуштена је јуче на адреси www.uprava.gov.rs.

Пријављивање грађана није временски ограничено, а они који су исказали интересовање, могу и да га повуку или промене.

За старије грађане који се не сналазе у попуњавању електронских формулара, то могу да учине млађи укућани. Такође, од четвртка почиње са радом контакт центар где ће грађани моћи телефонски да се пријаве.

„Српска стварност“ 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here