Mesto za reklamu
  1. 03. 2021.

Од почетка епидемије у Србији је регистровано 482.397 случајева заразе коронавирусом, а 4.452 особе су преминуле од ковида 19. На болничком лечењу су 4.182 пацијента, од којих је 169 на респиратору.

Према последњем пресеку, у Србији је од последица заразе коронавирусом преминуло 17 особа, а забележено је 3.519 нових случајева заразе.

Данас је у Србији рад дозвољен само прехрамбеним продавницама, апотекама и бензинским станицама, док ће од понедељка поново свима бити дозвољено да раде до 21 час. Кризни штаб се поново састаје у уторак.

Министар здравља Златибор Лончар каже за РТС да грађани не треба да обраћају пажњу на то које ће мере Кризни штаб донети, јер свакако треба да прекину сва већа окупљања људи и контакте, јер је ту присутна велика концентрација вируса.

“Апеловао бих на оне који организују журке. Апсолутно сам за то да се казне по закону, али они би требало да оду на Инфективну клинику и проведу дан, да виде како то изгледа и шта је резултат онога што су организовали”, истакао је Лончар.

Министар Лончар је рекао да ће у наредних пар дана бити завршена вакцинација свих ризичних категорија, па ће и сви остали који желе моћи ће да се вакцинишу.

Чланица Кризног штаба и министарка за рад Дарија Кисић Тепавчевић навела је да ковид 19, и годину дана након што је први случај заразе забележен у Србији, има бројне непознанице, али да је једно сигурно – сопствена брига о здрављу и поштовање епидемиолошких мера дају резултате.

Председник Србије Александар Вучић истакао је да разуме младе људе који желе да живе нормалан живот, али да је губитак сваког живота проблем. Апеловао је на грађане да буду одговорнији и да се вакцинишу.

Др Миланко Шеклер вирусолог и микробиолог са Ветеринарског специјалистичког Института “Краљево” каже за РТС да су у Србији евидентирани нови сојеви коронавируса, али да не значи ништа да ли се неко заразио британским или неким нашим сојем и да је то само стручна информација. Наводи да нас, осим антитела штити и целуларни имунитет о коме се, како каже, мало говори.

Др Шеклер је изјавио да је могуће је да на овакву епидемијску слику постоји и утицај нових сојева коронавируса.

“Што се тиче британског соја, недвосмислено је доказано да све ове вакцине које се примењују на западу, руски научници су то показали за ‘спутњик‘, за кинеску не постоје подаци, али је јасно да та вакцина која се производи целом вирусном честицом сасвим пристојно штити. Све ове вакцине су врло екфикасне за британски сој, нешто мање за јужноафрички или бразилски, али не да би неког то забрињавало. То је податак само за оне који се баве уже стручно тим, али вакцине за сада штите”, наводи Шеклер.

У војној болници Крабрума 97 пацијената на лечењу

Заменик команданта Војне ковид болнице Карабурма Ђорђе Таушан рекао је за РТС да је 97 особа хоспитализовнао у тој установи, а 11 је у јединици интезнивне неге, практично 80 одсто хоспитализованих има киосеоничку потпору, што значи да имају тешку или изузетно тешку клиничку слику.

Старосна структура се мења у последњих 15 дана, све је већи број млађих пацијена, намлађи има 27 година а најстарији и 84 године, рекао је др Таушан.

Скок новооболелих у Расинском округу, највећи од почетка године

Уочи викенда је приметан скок новооболелих у Расинском округу, највећи од почетка године, јавља репортер РТС-а.

У шест општина у петак и суботу број инфицираних је повећан за 325, а од тога је више од половине из Крушевца.

“Што се тиче округа, епидемиолошка ситуација је претећа и близу смо ванредне ситуације. Крушевац сада предњачи и ако се тренд пораста настави вероватно ћемо дати предлог да се прогласи ванредна ситуација у Крушевцу. Од мањих општина Александровац има највећи број оболелих у односу на број становника, близу је и Варварин. Прилично су се изједначиле општине у односу на ранији период”, каже за РТС др Предраг Павловић, епидемиолог, директор ЗЗЈЗ Крушевац.

Дневно се у ковид амбуланти прегледа 300 до 400 пацијената.

У току је редовна вакцинација, искључиво у заказаним терминима. Одзив је велики, а доступне су све вакцине.

Уочи викенда број хоспитализованих на Инфективном одељењу опште болници у Крушевцу је 119 пацијената, а у ковид болници се лечи 140 пацијената, а 11 је прикључено на вештачку вентилацију. Нема хоспитализованих из Београда.

Скоро 300 пацијената на лечењу у Јагодини, Параћину и Ћуприји

У Поморављу бројке поново расту. Све је више прегледа, тестираних, али се повећава и број оних који због теже клиничке слике морају на болничко лечење.

На ковид одељењима параћинске, ћупријске и јагодинске болнице је скоро 300 пацијената.

Бројеви свакодневно варирају, али је број пријема, како кажу лекари, знатно већи од броја отпуста.

Наставу на даљину због лоше епидемиолошке ситуације имаће и основци стријих разреда у Параћину.

Због већег броја заражених ученика, општински кризни штаб у Ћуприји предложио је, такође, да старији основци наставу прате од куће.

Удружење лекара Удружени против ковида предлаже хитне акције за обуздавање пандемије

Удружење које окупља преко 3 хиљаде лекара Србије, је у складу са тренутним стањем предложило пакет мера који, између осталог, подразумева обустављање свих скупова и догађаја, потпуну обустава рада угоститељских објеката, уз дозвољену доставу на кућну адресу, те обуставу свих спортских и културних дешавања и дозвољен рад само прехрамбеним продавницама.

Такође, међу препорукама УПК, су рад од куће, кретање у групама од двоје на отвореном (не рачунајући децу испод 12 година), савет да кућне посете буду само у ургентним сиутуацијама.

Србија прва у Европи по броју грађана који су примили обе дозе вакцине

У Србији су, према најновијим подацима Владе, извршене 1.650.030 вакцинације против коронавируса, а обе дозе вакцине примилo је 620.067 грађана.

Према броју вакцинација на милион становника, Србија је друга у Европи, после Велике Британије, а према броју грађана који су примили обе дозе вакцине на милион становника прва је у Европи. После Србије су Малта, Исланд, Норвешка, Пољска и Грчка.

У свету је Србија на седмом месту по броју вакцинација на милион становника, после Израела, Сејшела, Уједињених Арапских Емирата, Велике Британије, САД и Малдива.

Према броју грађана који су примили обе дозе вакцине на милион становника у свету, Србија је четврта, после Израела, Сејшела, Уједињених Арапских Емирата, а испред САД.

Према укупном броју вакцинисаних у региону, Србија се налази на другом месту. Прва је Румунија, а иза Србије су Мађарска, Бугарска, Хрватска и Словенија.

Србија је на првом месту у региону према броју грађана који су примили обе дозе вакцине на милион становника.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here