Mesto za reklamu
  1. 12. 2021.

Од почетка епидемије у Србији је потврђено 1.283.490 случајева коронавируса, а од последица заразе преминуле су 12.432 особа. На болничком лечењу је 2.370 људи, а на респираторима 121 пацијент.

Према последњем пресеку, у Србији је регистровано 1.029 нових случајева заразе, а борбу са ковидом изгубила је још 31 особа.

Епидемијска ситуација у Србији је стабилнија, али лекари упозоравају да нема простора за опуштање.

Епидемиолог и члан Кризног штаба др Предраг Кон рекао је за РТС да се непрекидно рекламирају дочеци Нове године на трговима, а да то до сада нико у Кризном штабу није ни одобравао ни подржавао.

“Сигурно неће бити ниједног епидемиолога, бар у Кризном штабу, који ће подржати такве догађаје. Чињеница је да, или ћемо радити проактивно или ћемо чекати кад крене пораст па онда предузимати мере, али јефтиније и боље се пролази кад се проактивно ради”, нагласио је Кон.

Према његовим речима, дочек је окидач за преношење вируса. “То се не може избећи у тренутној ситуацији”, додао је Кон.

Навео је и да се епидемијска ситуација у Србији побољшава из дана у дан, али да упозорава ситуација са омикрон сојем и доласком наших људи из иностранства, где омикрон почиње врло озбиљно да доминира.

Најновија истраживања показују да четворо од десеторо заражених коронавирусом нема никакве симптоме ковида 19. Највише асимптоматских случајева је међу трудницама и младима.

У болници у Чачку троје преминуло, 19 хоспитализованих

На свим одељењима у оквиру Опште болнице Чачак, која су претворена у ковид одељења, хоспитализовано је 19 пацијената, а један пацијент је на респиратору. Преминуле су три особе.

У протекла 24 часа била су 4 пријема, отпуста пацијената није било.

Од 230 узорака из Чачка позитивних је 18, из Горњег Милановца од 84 узорка позитивних је 7, из Лучана од 25 узорака позитиван је 1 и из Ивањице од 39 узорака позитивних је 10. Укупно 36 позитивних од 378 узорака у Моравичком округу.

За последња 24 часа у пријемно-тријажној амбуланти Опште болнице Чачак, са симптомима и знацима ковид инфекције био је 41 преглед, од чега 15 првих прегледа.

У болницама у Врању 32 пацијената, сви са упалом плућа

У ковид болницама Здравственог центра у Врању хоспитализована су 32 пацијента, сви су позитивни на коронавирус и са упалом плућа, док је на кисеонику 26 пацијената. На болничко лечење примљена су два пацијента, а отпуштено пет.

У ковид амбуланти АТД током јучерашњег дана обављено је 139 прегледа, од чега су 82 прва. Такође, урађено је 5 пи-си-ар и 85 антигенских тестова. Од тога 17 је позитивно на коронавирус.

Јуче је на пункту у Врању дато 120 доза вакцина, од тога држављанима Северне Македоније 15.
Од почетка имунизације у Врању је дато 115 049 доза вакцина.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here