Mesto za reklamu
  1. 04. 2021.

Од почетка пандемије, у Србији су регистрована 687.944 случаја, преминуло је 6.337 пацијената, а проценат смртности је 0,92. Укупно су тестиране 3.828.554 особе.

У Србији је, према последњим подацима, битку са ковидом изгубило 25 пацијената. Потврђено је 2.007 нових случајева заразе од 14.004 тестирана узорка.

У болницама широм земље налази се 4.711 оболелих од ковида, од којих је 171 на респиратору.

У Београду је регистровано 418, а троцифрен број новооболелих бележи још Нови Сад, где је потврђен 121 нови случај ове инфекције.

Премијерка Ана Брнабић најавила је да ће вакцинисани грађани Србије од суботе, 1. маја, добијати дигиталне ковид сертификате.

Брнабићева је рекла да је Србија успоставила од почетка процеса одличан ИТ систем, који омогућава издавање електронских сертификата који треба да омогуће путовање вакцинисаних грађана.

Канцеларија за информационе технологије и електронску управу замолила је грађане да током првомајских и ускршњих празника прате обавештења и СМС поруке за вакцинацију и ревакцинацију која добијају од е-Управе, јер различити пунктови имају резличито радно време током празничних дана.

У Пчињском округу још 48 позитивних

Према последњим подацима Градског штаба за ванредне ситуације у Врању, од 268 узорака из Пчињског округа, 48 је позитивних на коронавирус.

Од тог броја 19 је из Врања, 10 из Бујановца, по 5 из Сурдулице и Владичиног Хана, 3 из Босилеграда и 6 из Прешева.

Наредна три дана вакцинација само на позив

Наредна три дана вакцинација само на позив, а од понедељка поново без заказивања. Грађанима је препоручено да прате обавештења и СМС поруке е-Управе, јер ће различити пунктови имати другачије радно време.

Многима ће термини за вакцинацију бити померени за три дана, па они који би данас требало да приме другу дозу, добиће је у понедељак.

Вакцинисани грађани Србије могу од данас да уђу у Мађарску без пи-си-ар теста и карантина, а исто ће важити и за грађане Мађарске који долазе у нашу земљу.

У Нишу вакцинација без заказивања и током празника

Боља је епидемијска ситуација и у Нишу, пада број заражених, али у нишком клиничком центру и даље је више од 200 пацијената са тешком клиничком сликом.

Током празника у тој установи наставиће вакцинацију ризичних група пацијената, а у Дому здравља могу се вакцинисати грађани без претходног заказивања.

Зоран Перишић, в. д. директора Универзитетског клиничког центра у Нишу, рекао је да је до сада вакцинисано 360 пацијента који спадају у ризичне групе и да није било нежељених ефеката.

“Показало је да један једини пацијент од 360 имао једну реакцију,  коју смо можда могли да погласимо алергијском, али комисија која постоји при болници за проглашење алергије на лекове се негативно изјаснила о томе. Пацијентикиња је имала скок притиска, при томе ми знамо како реагујемо сви када видимо иглу. Ни то није била компликација”, рекао је доктор Перишић.

При томе, каже, много људи иде са причом ја сам ризичан пацијент.

“Савет и молба колегама, немојте олако пацијенте проглашавати ризичним, немојте плашити пацијенте ризиком вакцина”, рекао је доктор Перишић.

Он је позвао грађане да се вакцинишу и поновио да је вакцина потребна и трудницама и дојиљама и старим са придружним болестима, као и млађим пацијентима који се више крећу и имају више контаката.

Доктор Перишић је рекао да је беба преминуле породиље у Нишу која је била заражена коронавирусом – добро и под сталним лекарским надзором.

У Београду вакцинисано 43,2 одсто пунолетног становништва

У Београду су, закључно с јучерашњим даном, вакцинисане 600.592 особе, што износи 43,2 одсто пунолетне популације престонице, док је другу дозу примило 32,4 одсто, односно 451.618 особа.

Најбољи резултат је остварен у популацији између 65 и 74 године у којој је вакцинисано 72,52 одсто људи.

Закључно са јучерашњим даном, у Београду је дато укупно 1.052.210 доза вакцина.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here