Mesto za reklamu
  1. 02. 2021.

Од почетка епидемије у Србији је заражено 431.680 особа, а 4.306 је преминуло. Проценат смртности је један одсто. Тестирано је укупно 2.824.207 узорака.

Према последњем пресеку, од ковида 19 преминуло је 14 особа. Потврђена су 2.632 нова случаја заразе коронавирусом од 13.518 тестираних узорака. На респираторима су 152 пацијента.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је за хрватски РТЛ да ће Србија ускоро бити прва у Европи по вакцинацији, док је по броју ревакцинисаних сада већ прва, и додао да ће у суботу на београдском аеродрому сачекати првих 150.000 доза вакцине “Астра-Зенека”.

Број новозаражених у Србији и број пацијената на болничком лечењу је на високом нивоу и то је велики изазов за цео здравствени систем, рекао је на конференцији за новинаре Кризног штаба др Радмило Јанковић, директор Клинике за анестезију КЦ Ниш и координатор нишких ковид болница.

Навео је да број најтежих пацијената, који се лече у јединицама интензивне неге, већи него претходних дана.

“То говори да је ситуација компликованија и да није добра као што смо се надали да ће бити почетком јануара, када су бројке почеле да падају што се тиче хоспитализованих и најтеже оболелих пацијената”, рекао је Јанковић.

Покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић је поручио да је неопходно поштовање мера, како не би дошло до наглог погоршања ситуације, и да ће ако се настави непоштовање мера бити неминовно њихово пооштравање.

“Доћи ћемо, нажалост, поново у ситуацију ако се будемо понашали овако да ћемо морати да идемо у неке драстичније мере што нико у овом тренутку не жели”, рекао је Гојковић.

У ковид болници у Батајници тренутно је на лечењу 425 пацијената, и сви су тешки болесници, каже директорка те установе Татјана Аџић Вукичевић и додаје да је више пријема него отпуста у тој болници.

За недељу дана скоро се удвостручио број оболелих у Крагујевцу

Поред Београда, Новог Сада и Врања, један од градова са неповољном епидемијском ситуацијом је и Крагујевац. Последњих дана, повећава се број новозаражених у том граду. Синоћ до 20 сати коронавирус потврђен је код још 155 грађана Шумадије, од тога код 100 у Крагујевцу. Поређења ради, прошле суботе, у Крагујевцу их је било 59.

Проф. др Василије Антић директор Дома здравља Крагујевац каже за РТС да су забринути јер се последњих недељу дана повећава брј заражених.

“Мислимо да је разлог томе празник који је био пре четири дана. Доста наших грађана је било ван Кагујевца, планине Златибор, Голија, Копаоник. И доста је породично, ако се један заразио, заразили су се сви”, каже Антић.

Од стотинак заражених, 20 је, наводи, старије од 60 година, а више од 60 посто су млађи од 40 година.

“Према томе, пут заражавања иде или породично дружење или се зарази млађа особа, па пренесе на друге у породици. Било је и хладно и проветравања је било мање. Бележимо доста запаљења плућа, доста стомачних тегоба. Клиничке слике су и теже у односу на децембар и захтевају хоспитализацију”, наводи Антић.

Имунизација у Крагујевцу, напомиње, протиче добро.

“За мање од месец дана. Вакцинисано је око 25.000 грађана Крагујевца. Овде ћемо на три локације вакцинисати више од 1.800 грађана, свима је заказано на по пет минута. Врло брзо се завршава и не чека се уопште. Данас дајемо вакцину кинеског произвођача ‘Синофарм‘, јуче су прили ‘Спутњик‘, а пре тога ‘Фајзер’. Доћи ће и ‘АстраЗенека’, тако да су грађани могли да бирају коју вакцину ће примити”, закључио је Антић.

Крагујевац је од краја јуна непрекидно у ванредној ситуацији и никако да стане на “зелену грану”. Опет се повећава и број пацијената на болничком лечењу и сада их је 162.

На лечењу у Новом Пазару 95 особа, преминула три пацијента

Инспекције кажу да нема већих кршења мера у Новом Пазару а лекари, с друге стране, да се на мере све чешће заборавља.

Већ месецима сличан број новооболелих – од 15 до 20 дневно. На лечењу у Општој болници је 95 пацијената из Новог Пазара и околних општина. Према последњим подацима преминуле су три особе, највише од почетка године.

Директор Завода за јавно здравље у Новом Пазару др Шефадил Спахић наводи да је углавном реч о породичним епидемијама и да се мере слабо поштују.

“Две, три, па чак и четири оболеле особе из исте породице. До сада смо ревакцинсали преко 1.500 оних који су добили прву дозу, а вакцинисали смо преко 3.500 грађана”, истакао је Спахић.

У Новом Пазару је од почетка пандемије оболело 2.780 особа. У општини Рашка је од почетка епидемије инфицирано 1.900 особа, а за два дана од 90 тестираних трећина је била позитивна.

У Јагодини вакцину примило 8.000 грађана

У Јагодини је до сада 8.000 грађана примило вакцину против ковида 19, а више од 4.500 људи примило је другу дозу вакцине.

Три су пункта за вакцинацију и тренутно су доступне три вакцине.

“Првог дана смо одмах изашли у сусрет и Министарству здравља и Влади, као и Општој болници у Јагодини и Дому здравља и пружили им техничку и логистичку подршку. Одмах смо формирали кол-центар за оне грађане који не могу да се снађу око пријаве. Могу да позову Скупштину града, ми вршимо пријаву уместо њих. Тако да све функционише у најбољем реду”, каже Марија Јовановић, помоћница градоначелника Јагодине.

„Организовали смо и медицинске екипе за старије суграђане који не могу да дођу на вакцинацију. Наше старије становништво које је слабије покретно или непокретно одмах добије вакцину“, истиче Јовановићева.

Нажалост, поново расте број заражених у Поморавском округу. Према подацима ЗЗЈ Ћуприја, скоро сваки четврти тестирани је позитиван на коронавирус и такав тренд ће се наставити и наредних дана.

Јовановић: За викенд ће бити вакцинисано 100.000 грађана

За вакцинацију се пријавило више од 1.060.000 грађана, а другу дозу вакцине примило је 420.000 људи, рекао је за РТС директор Канцеларије за ИТ и електронску управу Михаило Јовановић.

Додао је да се процес вакцинације наставља и суботом и недељом и да ће током овог викенда бити вакцинисано 100.000 грађана, што првом, што другом дозом цепива.

Навео је да постоји неколико начина за добијање потврде о примању друге дозе вакцине.

“Приликом вакцинације, грађанима се даје та потврда у папирној форми. Она се аутоматски шаље на имејл адресу коју су грађани саопштили приликом вакцинације, а током наредне недеље, свесни да има грађана који нису оставили имејл, ни узели ту потврду, или су изгубили, направићемо једну малу електронску услугу на порталу е-Управе, тако да ће свако моћи да поручи да та потврда дође на имејл”, рекао је Јовановић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here