Mesto za reklamu
  1. 07. 2021.

У Србији је од почетка пандемије регистровано 717.937 случајева заразе коронавирусом, од тестираног 4.523.641 узорка. Од последица заразе преминуло је 7.077 оболелих, показују подаци са сајта covid19.rs. Проценат смртности је 0.99 одсто. На болничком лечењу налазе се 294 пацијента, од којих је четворо на респиратору.

У Србији је, према последњем пресеку, коронавирус потврђен код још 125 особа од 8.868 тестираних узорака. Од последица заразе преминуо је 1 пацијент. На болничком лечењу налазе се 294 пацијента, од којих је четворо на респиратору.

Највише новозаражених коронавирусом током протекла 24 сата регистровано је у Београду – 36.

Број оболелих расте, што по оцени стручњака указује да смо на почетку новог епидемијског таласа. Упозоравају да на то што имамо поново троцифрен број заражених утиче низак степен вакцинације од ковида, а највећи тренутни проблем је мала вакцинисаност међу младима.

Апелују на грађане да се вакцинишу како бисмо били спремни за брзо ширење делта соја вируса, који се појавио у Србији.

“Делта сој је регистрован у Србији и налази се у циркулацији, а потребно је време да постане доминантан”, рекла је за РТС вирусолог проф. Тања Јовановић, додајући да се залаже за обавезну вакцинацију одређених група становништва.

Нагласила је да је масовна вакцинација приоритет и додала да што се вирус дуже налази у циркулацији има више прилике да се мења, као и да је са сваким новим сојем потребно подићи ниво колективног имунитета.

Председник Александар Вучић изјавио је да је он лично поборник идеје о обавезној вакцинацији за поједине категорије становништва, што је у Француској правило за здравствене раднике, али да у Србији тако нешто није могуће због Устава који то брани, јер би представљало кршење људских права.

После јучерашње седнице Кризног штаба поручено је да је вакцинисано само 17,42 одсто становништва у узрасту између 18 и 30 година и да то представља највећи проблем у наставку вакцинације.

У Пчињском округу један оболео

Према последњим подацима Градског штаба за ванредне ситуације у Врању, на ковид 19 тестирана су 162 узорка из Пчињског округа. Од тог броја један пацијент из Врања је позитиван на коронавирус.

У Лозници вакцинисано око 30.000 грађана првом дозом

Лозница је један од градова коме треба још мало до тих 50 одсто вакцинисаних грађана првом дозом. У Лозници је вакцинисано око 30.000 људи првом дозом.

Координатор за имунизацију у Дому здравља у Лозници Љиљана Ранковић рекла је за РТС да су задовољни у којој мери су грађани заинтересовани за вакцинацију, и да показују поверење у здравствени систем.

Према њеним речима, последњих дана се редуковао број заинтересованих за вакцинацију, али претпоставља да је то због великих врућина. Додала је да је организовано 17 вакциналних пунктова, а вакцинација је организована и у већим компанијама.

Ранковићева је навела да је међу вакцинисанима највише радноспособно становништво и старији, а потребно је да се промовише вакцинација међу младима.

Наводи да је највеће интересовање за Фајзерову вакцину, а затим и за синофарм

“Грађани БиХ заинтересовани су за вакцинацију код нас. Имали смо и по 1.000 вакцинација дневно из БиХ. Неки који су примили прву дозу у Београду, долазе овде за другу дозу”, навела је Ранковићева.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here