Mesto za reklamu
  1. 01. 2022.

Од почетка пандемије у Србији је регистровано 1.662.446 случајева коронавируса, а урађена су 8.100.567 тестова. Од последица заразе преминуле су 13.570 особе. Смртност је 0,82 одсто, објављено је на сајту covid19.rs.

Према последњем пресеку, у Србији је тестирана 25.431 особа, а коронавирус је потврђен код њих 13.153. Преминуло је 57 особа.

На болничком лечењу су 3.533 оболела од ковида, а 151 је на респиратору.

Испред ковид амбуланти су данима велике гужве, а болнички капацитети се пуне.

У ковид болницама се у овом тренутку лечи 1.400 оболелих више него почетком месеца. Само у Клиничко-болничком центру “Бежанијска коса” сада их је 227 и слободних места више нема.

Директорка те установе докторка Марија Здравковић изјавила је за РТС да су заузета и сва 24 места у интензивној нези. Јасно је да је епидемија коронавируса у пику и да је број заражених у порасту, каже докторка.

Након слободног викенда, данас у клупе ученици. Тим за школе донео je одлуку да ученици од првог до четвртог разреда основних школа наставу похађају непосредно.

Школарци од петог до осмог разреда образовно-васпитни рад пратиће по комбинованом моделу и ићи у школу дан за даном, подељени у две групе.

За ученике средњих школа настава ће се одржавати, такође, према комбинованом моделу.

У Мачванском округу се не смањује број прегледа, све више се јављају људи средње и старије животне доби

У Мачванском округу од ковида тренутно болује 8500 људи, само у Лозници близу 2500, а већ месец дана број прегледа у ковид амбулантама не опада.

Валентина Петровић, пи-ар Дома здравља Лозница, каже за РТС да је за викенд у тој здравственој установи у просеку прегледано 270 пацијената дневно, што је нешто мало мање него почетком јануара када је било преко 300 прегледа.

“Ми смо се у Дому здравља добро организовали, повећали смо број сестара и лекара, тако да наши грађани што пре обаве дијагностику и дођу на лекарски преглед”, додаје Петровићева.

Истиче да су у почетку долазили млађи људи са лакшом клничком сликом, а да се сада све више јављају на прегледе људи средње и старије животне доби.

“То су особе које већ имају неке хроничне болести, тако да је клиничка слика тежа и имамо већи број хоспитализација”, каже Петровићева.

Када је реч о ковду код деце, каже да је нешто мањи проценат позитивних тестова него код одраслих, али да су ту и друге респираторне инфекције.

“Тај број се мења из дана у дан и повећава се, тако да можемо рећи да је 40 одсто тестиране деце позитивно”, наглашава Петровићева.

Говорећи о вакцинацији, каже да је имунизација успорена.

“У јануару смо апликовали доза колико смо у марту и априлу прошле године давали на дневном новоу”, напомиње Петровићева и додаје да даље долазе грађане из БиХ којима је то најближи вакцинални пунт.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here