Mesto za reklamu

19.03. 2021.

Коронавирусом су у Србији до сада заражене 536.904 особе, а 4.840 људи је преминуло од ковида 19. Тестирано је укупно 3.218.400 особа.

У Србији је, према последњем пресеку, коронавирусом заражено још 5.346 особа, док је 30 инфицираних пацијената преминуло од ковида 19. Тестирано је 18.017 људи.

Министарство здравља објвило је да је на болничком лечењу 5.099 пацијената, од којих су 222 на респираторима.

Након одлуке Европска агенција за лекове да је вакцина компаније “Астра-Зенека” безбедна и ефикасна, данас ће у Србији бити отворене две нове локације у Београду и Новом Саду где ће грађани моћи да приме ову вакцину без претходног заказивања. Грађани могу да се вакцинишу у Хали 3 Београдског сајма и на пункту на Новосадском сајму.

Председник Србије Александар Вучић истакао је у интервјуу за РТС да је свака вакцина добра.

“Свака је боља него невакцина. Једино што могу да вам кажем за мере је да се надам да неће бити оштрије. Веома је тешка ситуација у Београду, али видим да се и то поравнава”, наео је Вучић.

Анестезиолог Дејан Марковић, начелник Јединица за интензивно лечење у Ковид болници у Батајници, каже да се сада код неких пацијената много брже компликује ситуација и да већ други-трећи дан од појаве симптома морају да буду хоспитализовани.

Епидемиолог и члан Кризног штаба Бранислав Тиодоровић сматра да у понедељак, када буде извршен нови пресек стања, број новозаражених неће пасти толико да мере буду ублажене.

Још пет преминулих у Крушевцу, наставља се вакцинација без пријаве

Једанаести је дан откако је у Крушевцу и у околним селима почела масовна вакцинација без претходне пријаве преко е-управе или телефона. Најпре за старије од 65 година, а од почетка седмице снижена је и старосна граница на 45.

Вакцинација се обавља у 13 села на територији града, а у крушевачкој Хали спортова су четири пункта. У наредном периоду планирано је вакцинисање у још 12 сеоских амбуланти.

Предраг Павловић, епидемиолог и директор Завода за јавно здравље наводи да је у целом Расинском округу 40.000 вакцинисано првом дозом, а у Крушевцу 25.000 и додаје да је преко 25 одсто пунолетних особа вакцинисано првом дозом, а са две дозе око 15 процената.

Епидемијска ситуација у Расинском округу све је неповољнија, и приближава се оној са почетка децембра, када је била најгора, каже Павловић.

Јуче је у ковид-болници преминуло пет особа. Повећан је број прегледа у ковид-амбуланти и дневно се прегледа од 400 до 450 пацијената.

У Нишу проценат заражених 50 одсто, ситуација тежа него у децембру

У Нишу је, према последњим подацима, било 340 новозражених, а проценат позитивности је око 50 одсто.

Директор Универзитетског Клинишког Центра Ниш Зоран Перишић каже да се тренутно лечи 360 пацијената, највише их је у новом објекту.

Један део пацијената, њих 52, је на Инфективној клиници. Лечи се и седморо деце, која су стабилно, каже др Перишић.

На респираторима је 14 пацијената. Др Зоран Перишић додаје да смештајних капацитета има и увек их је и било.

Додаје да је британски сој заразнији него претходни сојеви, а пар студија које су објављене, каже, показују да он даје тежу клиничку слику.

“Тежи пацијенти су сад него у децембру, има људи свих узраста, али типично је да је између 20 и 30 година мање од пет пацијената, али старији од 65 је око 60 одсто. Старија популација не може да именује контакт, млађи људи добро подносе вирус, немају облике какве имају старији и нехотице направе контакте и пренесу старијима”, наводи др Перишић.

Наглашава да постоје два пута да се заустави ова болест.

“Једно је поштовање мера, маска, дезинфекција, одржавање само неопхподних контаката, други је вакцинација, која код нас иде солидно, КЦ је укључен у вакцинисање иако то није наша делатност. У Нишу је вакцинисано око 102.000 грађана, организовани су пунктови у селима свих нишких општина, у догледно време имаћемо проценат вакцинисаних који прелази 50 одсто”, истиче др Зоран Перишић.

Истиче да је капацитет КЦ Ниш растеретило отварање ковид болнице у Крушевцу.

“Мислим да су здравствени радници хероји данашњег доба, не памтим да сам потписао захтев за годишњи одмор од кад сам директор. Радимо оно за шта смо обучавани цео живот, инфектолози епидемиолзи су максимално ангажовани, живимо у време хероја”, истиче директор КЦ Ниш.

У болницама у Златиборском округу 439 пацијената

У ковид болницама и стационарима у Златиборском округу смештено је 439 пацијената, од тога 14 на респиратору.

У ковид амбулантама јуче је прегледано 1.243 људи, највише у Ужицу, у амбуланти Дома здравља 330, затим ДЗ Ариље 168, Пожеги 144 и Чајетини 116.

У Пчињском округу још 182 нова случаја

Према последњим подацима Градског штаба за ванредне ситуације у Врању, од 532 узорка из Пчињског округа, 182 су позитивна на коронавирус.

Oд овог броја 119 je из Врања, 16 из Сурдулице, 18 из Владичиног Хана, по 7 из Бујановца и Трговишта, 10 из Прешева и 5 из Босилеграда.

Србија прва у Европи по броју грађана који су примили другу дозу вакцине на милион становника

Према последњим подацима, у Србији је обављено укупно 2.112.074 вакцинација. Другу дозу примио је 826.851 грађанин наше земље.

По броју вакцинација на милион становника, Србија је друга у Европи, после Велике Британије. Наша земља је, по овом параметру, прва у региону.

Када је реч о броју дате друге дозе на милион становника, Србија је и даље прва у Европи и седма у свету.

Србија има највише датих других доза на милион становника у региону.

Краљево, двоструко више примљених него отпуштених из болнице

Краљево је један од шест градова у којима је већ данима број новооболелих већи од сто.

На интензивној нези инфективног одељења краљевачке болнице готово да нема слободног места. Сваког дана, број новопримљених у односу на отпуштене је двоструко већи.

Мира Крчевинац, директор Дома здравља Краљево каже да је ноћ протекла веома бурно и да је Хитна служба била веома оптерећена.

У последњих 24 сата око 400 људи је прегледано у ковид амбуланти, наводи Крчевинац и додаје да је јуче било 156 позитивних пацијената приликом тестирања.

Имунизација протиче веома добро, истиче директорка и истиче да су имали веома успешну акцију вакцинације старог сеоског становништва седам амбуланти без заказивања.

“Очекујем да ће се данас акција завршити, али и да ће се наставити наредних дана”,закључила је Крчевинац.

Све више прегледа у Градском заводу за плућне болести, 10 одсто пацијената шаље се у болнице

Повећао се број прегледа у Градском заводу за плућне болести. Дневно се прегледа око 300 пацијената, а пре само месец дана било је око 100 прегледа.

Др Љиљана Тимотијевић, директорка Градског завода за плућне болести и туберкулозу, каже да је јуче прегледано 294 пацијената који су имају потврђен ковид-19.

“За разлику од претходних периода када смо у секундарне и терцијарне установе слали око седам одсто дијагностикованих, сада је то око 10 одсто, дневно шаљемо у болнице између 25 и 30 пацијената”, наводи др Љиљана Тимотијевић.

Када је реч о полној структури оболелих, подједнак је број жена и мушкараца. Међутим, оно што упозорава јесте што све више оболева млађа популација, стара између 40 и 60 година.

“Осим новооткривених случајева, велики је број постковид пацијената, који су прележали али се поново јављају због тегоба које и даље осећају. Замарање, малаксалост, исцрпљеност, ограничен им је и отежан свакодневни живот”, истиче директорка Градског завода за плућне болести.

Код таквих пацијената инсистира се на континуираном узимању све терапије за њихове пропратне болести, али и на прегледима кардиолога, неуролога зависно од тога које тегобе имају.

Градски завод има нови скенер, који ће служити за комплетну дијагностику и ковид и нековид пацијената.

“Преглед нековид пацијената на овом скенеру се ради свим радним данима, а ковид пацијенти прегледају се скенером четвртком и петком поподне”, истиче директорка Градског завода за плућне болести.

У овој установи од почетка епидемије збринуто је више од 40.000 ковид позитивних пацијената.

 „Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here